PRESSEMEDDELELSE FRA ODIN TEATRET

Når man nævner navnet ’Suzanne Brøgger’, er der vist ikke mange i det ganske, danske land, som ikke selv mener, at de er klar over, hvem man taler om. Igennem et betydeligt antal bøger i alle mulige genrer – af hvilke forfatteren selv har udformet et par stykker – og med sin konsekvente vilje til at undersøge alt til bunds har hun i mere end 40 år udfordret og overrasket os danskere og begunstiget os med nydelse.

Digteren, forfatteren, essayisten, dramatikeren m.m., Suzanne Brøgger, er månedens digter i digtarrangementet Poesi på en torsdag den 3. marts kl. 20 i Musikteatrets Prismesal.

Digteren

Suzanne Brøgger debuterede i 1973 med essaysamlingen ”Fri os fra kærligheden” efter i årene inden at have rejst rundt og undersøgt verden og fra diverse udkigsposter sendt artikler, features, rejse- og krigsreportager hjem til danske aviser og tidsskrifter.

Siden debuten er det blevet til mere end 20 bøger – heraf fire med digte – der er oversat til lige så mange sprog. I alle de genrer, Suzanne Brøgger har bevæget sig i, inklusive dem, hun til lejligheden selv har opfundet, har hendes bøger lyst op og berørt mennesker på utallige måder. Enten følte de sig provokerede, forførte, klædt af, eller de blev simpelthen inspirerede. Det er omhyggeligheden og omhuen, der går som en bærende understrøm i alt, hvad hun har skrevet. Hendes blændende skrivekunst bygger på jernflid og hårdt arbejde. Med andre ord: lidenskab.

For blot at nævne nogle få omfatter de seneste værker digtbøgerne ”Sløret” (2008) og ”Vølvens spådom” (1994 og 2015), romanerne ”Sølve” (2006), ”Jeg har set den gamle verden forsvinde – hvor er mine øreringe?” (2010) og ”Til T” (2013) samt den prægtige ”SZ – Et livs billede” (1944 – 2014). Alle udkommet på Gyldendal.

Af priser har Suzanne Brøgger bl.a. modtaget: PH-prisen, Weekendavisen Litteraturpris, De Gyldne Laurbær, Holberg Medaljen, Søren Gyldendal Prisen samt Rundstedlundprisen. Siden 1997 har hun været medlem af Det Danske Akademi.

Andre indslag

Odin Teatrets Husorkester med gæstemusikeren Martin Damgaard sætter den musikalske stemning mellem de forskellige oplæsninger, der, ud over Suzanne Brøggers digte, vil omfatte oplæsninger med månedens kendte holstebroer i skikkelse af balletskoleleder Kent Mortensen, den endnu ukendte forfatter til månedens digt, lektor Gerd Schmidt Nielsen med sit lyriske essay og rubaier af den persiske digter Omar Khajjâm på flere sprog.

To dygtige musikere fra OrkesterEfterskolen vil optræde, og i pausen sælger den lokale Arnold Busck-boghandler af sit udvalg af alverdens digte. Herunder også Suzanne Brøggers sammen med andre af hendes bøger.

Poesi på en torsdag er arrangeret af Holstebro Gymnasium og HF, Holstebro Bibliotek, Musikteatret, Arnold Buscks Boghandel, Uddannelsescenter Holstebro, Holstebro Kunstmuseum og Odin Teatret. Arrangementet er støttet af Holstebro Kommune og Forfattercentrum.

 

Flere oplysninger

Odin Teatret, Ulrik Skeel, tlf. 22624135