Holstebro Kommune

Holstebros kulturelle førstedame

subpage-img

Holstebros mest kendte borger hedder Maren.

Eller rettere sagt bliver hun kaldt Maren. Den officielle titel på hende har altid været ”Kvinde på kærre”.

Men selv uden et navn har skulpturen været i stand til at skabe debat – og hun er nærmest blevet et uofficielt vartegn for Holstebro.

Skulpturen er skabt af den schweiziske kunstner Alberto Giacometti.

Til daglig står hun på torvet ved Nørregade (gågaden) foran det gamle rådhus. Hun kan ses dagligt fra kl. 10 til kl. 21.

Vi sænker hende ned i et trygt og sikkert natteleje hver aften kl. ca. 21.00. Og vi hæver hende op i dagslyset hver dag kl. ca. 10.00.

Ved begge de daglige begivenheder bliver ”Hymne til Maren”, som er komponeret af Pauli i Sandagerdi, spillet over lydanlægget på pladsen i henholdsvis en klokkespils- og messingblæserversion.

 

Alberto Giacometti

Maren blev skabt af den schweiziske skulptør Alberto Giacometti i 1942. Originalt var skulpturen af gips, men blev støbt i bronze i 1963.

Alberto Giacometti (1901-1966) var én af det 20. århundredes mest indflydelsesrige og betydningsfulde kunstnere. Han levede og skabte sin kunst i Schweiz, Italien og Frankrig. Giacometti var en kunstner, der ikke let lader sig sætte i kunstnerisk bås – han er gennem tiderne blevet knyttet til surrealismen, formalismen og ekspressionismen.

Giacometti var i sine tidligere værker stærkt inspireret af den enkelthed, han fandt i kubistisk og afrikansk skulptur. Senere gjorde surrealismen et stort indtryk på ham, og hans skulpturer blev mere abstrakte og primitive. I midten af 30erne begyndte Giacometti at skabe mere genkendelige skulpturer af mennesker. De usædvanlig tynde og langstrakte figurer var ofte bittesmå. Selv sagde han, at han ikke fremstillede menneskets figur, men dets skygge.

 

Købet af Maren

1965 var året, hvor Holstebro for alvor begyndte at investere i kulturpolitikken.

Der skulle blandt andet indkøbes kunst til det offentlige rum – til glæde og inspiration for byens borgere. Holstebro byråd nedsatte et udsmykningsudvalg med den kommende direktør for Holstebros Kunstmuseum, Poul Vad, som kunstkonsulent.

Inspireret af en Giocometti-udstilling på Louisiana drog udvalget til Paris, nærmere Gallerie Maeght, hvor man opnåede enighed om at investere i Giacomettis ”Kvinde på kærre”, som kunne erhverves for den dengang betragtelige sum af 210.000 kr. Ny Carlsbergfondet bidragede med 60.000 kr., og et enigt byråd bevilligede de resterende 150.000.

Marens første indtryk af sin nye hjemby hørte dog til i den mere kedelige ende – hun blev nemlig sat på depot. Der skulle være kommunevalg, og man ville gerne undgå ballade som følge af investeringen. Dette lykkedes dog ikke helt, da Holstebro Dagblad tog sagen op i en række kritiske artikler om indkøbet af ”kløpinden”, muligvis ansporet af en ivrig redaktør, der selv stillede op til valget.

10. marts 1966 blev Kvinde på kærre afsløret for offentligheden af borgmester Kai K. Nielsen. Ved samme lejlighed blev også Astrid Noacks Knælende dreng og Albert Mertzs Fløjtemanden præsenteret. Maren var dengang opstillet på Kirkepladsen, hvor hun blev frem til 1978.

Modtagelsen af Maren var i første omgang blandet. Nogle mente, at byrådet havde spildt skatteborgernes penge på et stykke skrammel, mens andre roste byrådet for fremsynethed og mod til at tænke utraditionelt. Som én af de sjovere happenings lagde adskillige af byens borgere madpakker foran Maren – den tynde dame så jo ud til, at hun trængte til lidt at spise. Efterhånden fik skulpturen kælenavnet ”Maren å æ Woun” – et tydeligt tegn på, at Holstebros borgere havde taget Maren til sig.

Siden da er Maren blevet flyttet til sin nuværende placering foran det gamle rådhus. Hver aften kl. 21.00 sænkes hun ned i et sikkert natteleje, både for at forhindre hærværk – og at Bjørnebanden stikker af med den efterhånden temmelig kostbare dame.

 

Fejring af Maren

I 2016 var det 50 år siden, at "Kvinde på Kærre" blev afsløret, og det blev markeret med bl.a. museums-udstillingen ”Der er kun én Maren” og med festivitas foran Det gamle Rådhus

Her kan du se en video fra fødselsdagsfesten på pladsen foran Det gamle Rådhus.