Arkitektur på rådhus og bibliotek

Holstebro Rådhus og Holstebro Bibliotek betragtes vidt og bredt som arkitektoniske perler. De er tegnet af arkitekterne Hans Dall og Torben Lindhardtsen og blev indviet i flere etaper i årene 1981-1986.

I 1976 besluttede Holstebro Byråd at samle kommunens administration. Arkitekterne Hans Dall og Torben Lindhardtsen blev udvalgt blandt de 35 forslag i en arkitektkonkurrence om nyt rådhus og bibliotek.

Opførelsen af biblioteket begyndte i sommeren 1979. Det stod klar i juni 1981 og blev indviet af daværende kulturminister Lise Østergaard.

Rådhuset blev bygget i to etaper. Opførelsen begyndte i foråret 1982 og taget i brug i januar 1984. Straks efter begyndte sammenbygningen af bibliotek og rådhus. Byrådssalen blev færdig som noget af det sidste. I december 1986 indviede daværende indenrigsminister Knud Enggaard det nye rådhus.

Det samlede byggeri kostede 150 mio. kr., som blev betalt kontant.

 

Rådhuset er på knap 11.000 kvadratmeter fordelt i fire etager. Det rummer mange forskellige forvaltninger og afdelinger og ca. 350 medarbejdere. Borgerservice i stueetagen tager sig af langt de fleste henvendelser fra borgerne.

Af hensyn til indeklimaet er der brugt flest mulige naturmaterialer. Rådhusets indretning er meget fleksibel, så den kan tilpasses nye tiders behov.

Udsmykningen på rådhuset afspejler, at Holstebro Kommune siden 1960’erne har satset målrettet på kunst og kultur. Derfor er der overalt i rådhusets kontorer, mødelokaler og gange mange skulpturer og megen kunst på væggene.

Biblioteket er på 6.450 kvadratmeter fordelt på tre plan i røde teglsten med runde buer og tårne. Inspirationen har været karmeliterklostret i Helsingør – fire bygningsfløje, der omkranser en åben klostergård.

Området i midten er den store udlånshal. Den har massive murstensvægge og helt specielle lysforhold, der skabes af loftets stålskelet omgivet af store vinduesspalter. En stor muret trappe fører op til første sal, hvor der er frit udsyn til rummet fra oven.

I udlånshallens periferi skaber nicher mere tilbagetrukne rum - bl.a. det atmosfærefyldte børnebibliotek med møbler tegnet af Alvar Aalto. Mellem rådhus og bibliotek er Bibliotekssalen, der har scene og forskudte siddepladser.

Kunstneren Ole Schwalbe står for den kunstneriske udsmykning af biblioteket og Rådhushallen.