Kunst i bybilledet

Holstebro er én af Danmarks kulturelle perler. Byen er karakteristisk ved sine mange kunstværker i bybilledet. Du kan spadsere en tur i gågaden Nørregade, der er én af Danmarks ældste og smukkeste gågader. Her er du omgivet af skulpturer, kunstcirkler og vandkunst i hele gågadesystemet.

Billede af Borgerne fra Holstebro

Borgerne fra Holstebro

Skulpturen ”Borgerne fra Holstebro” er placeret på Nørreport Torv.

Den er lavet af billedhuggeren Bjørn Nørgaard og er en gave fra Ny Carlsbergfondet.

”Borgerne fra Holstebro” blev opstillet i 2004. Skulpturens figurer er afstøbninger af 12 borgere fra Holstebro - seks kvinder og seks mænd - som i fremtiden vil fortælle om vor tid. På samme måde, som Jesu tolv disciple bragte vidnesbyrd om en tid, der stadig beskæftiger os.

De 12 Holstebro-borgere symboliserer ifølge kunstneren, at vi alle er ansvarlige for at videreføre de menneskelige værdier, som vort samfund hviler på.

Billede af De tolv himmelstiger

De tolv himmelstiger

Skulpturen ”De tolv himmelstiger” fra 1998 er også lavet af billedhuggeren Bjørn Nørgaard.

Den er som ”Borgerne fra Holstebro” opstillet på Nørreport Torv i Holstebro og er en gave fra Birns Jernstøberi.

Bjørn Nørgaard er optaget af de grundfortællinger og grundsymboler, der binder os sammen som mennesker.

Derfor kan tallet 12 betragtes som symbolik - for eksempel for årets 12 måneder, de 12 tegn i dyrekredsen, Jesu’ 12 disciple eller måske døgnets 2x12 timer.

Billede af Vandkunsten, der også er kendt som

Vandkunsten

I den øverste del af gågaden Nørregade står ”Vandkunsten”, som er lavet af kunstneren Helge Bertram.

Den blev opstillet i 1974 og blev i folkemunde hurtigt omdøbt til ”Grædemuren”, fordi der risler vand ned ad de to forskudte vægge og det bassin, de står i.

Skulpturen er lavet af glaserede mursten, og den er placeret der, hvor middelalderens Holstebro sluttede.

Derfor så Helge Bertram skulpturen som en moderne byport.

Billede af Kunstcirkel

Kunstcirkler

Gågaden er præget af tre markante kunstneriske udsmykninger - kunstcirkler - der alle er fra 2003.

De er lavet af billedhuggeren Bjørn Nørgaard og er udformet som cirkelrunde belægninger i farvet granit med en symbolsk figur af rustfrit stål i midten.

Den første er ”Jesu Hånd”. Hånden med naglemærket i midten symboliserer loven.

Den næste er ”Livets kilde”. Figuren i midten er Vulva - kvindens kønsorgan - der symboliserer livets kilde.

Den tredje er ”Odins Øje”. Stålfiguren i midten er omgivet af firkantede sten og symboliserer, at alt i verden kan beskrives ved hjælp af tallet fire.

Billede af Tobaksarbejderens Drøm

Tobaksarbejderens Drøm

Kunstprojektet "Tobaksarbejderens Drøm" består af 36 bronzeskulpturer på og omkring Hotel Royal og Musikteatret Holstebro ved Den Røde Plads.

Inspirationen til projektet kommer fra skulpturerne på Vinterpaladset i St. Petersburg i Rusland.

Opgaven blev tildelt kunstnergruppen "Krukako" bestående af Hans Krull fra Danmark, Dimitri Kaminker fra Rusland og Leonid Kolibaba fra Ukraine. Gruppen lod sig tematisk inspirere af Odin Teatret i Holstebro og deres arbejdsmetoder.

Eksperimentet har derfor tvunget kunstnerne ud i en demokratisk arbejdsproces med temaer i arketypernes verden. Det har betydet, at disse har måttet "opfinde" et nærmest antropologisk kunstnerisk udtryk.

Billede af Sct. Jørgen og dragen

Sct. Jørgen og dragen

På Store Torv i Holstebro står en keramikskulptur, der er udformet som et springvand.

Motivet på springvandet er Holstebros byvåben samt "Sct. Jørgen og dragen" i tre forskellige moderne udformninger.

Skulpturen er skabt af keramikeren Steen Lykke Madsen og fremstillet hos porcelænsfabrikken Bing og Grøndahl. Den blev opstillet i 1986 som en gave fra Holstebro Bank i forbindelse med byens 700 års jubilæum.

I 1998 blev "Sct. Jørgen og dragen" udsat for hærværk, men heldigvis kunne Steen Lykke Madsen genskabe den, da kommunen havde gemt de 155 forme, der dannede grundlag for skulpturen.

Keramikskulpturen blev genindviet 1999.

Billede af Metalsvinet

Metalsvinet

På Brotorvet sidder bronzefiguren "Metalsvinet".

Det sidder omgivet af mange forskellige smådyr i et vandbassin, og der løber hele tiden vand ud af svinets mund.

Svinet er en kopi af det berømte Bronzesvin i Firenze, som i 1639 blev lavet af Pietro Tacca. Han genskabte skulpturen i bronze ud fra en marmorskulptur, som blev fundet i jorden i Rom i 1550.

Der er solgt mange kopier af figuren. Én af dem blev købt af J. Møller Kristiansen, der ejede Borbjerg Holmgård. Her stod "Metalsvinet" opstillet i en del år, men da Holstebro Kommune i 1986 overtog gården, blev skulpturen flyttet til Holstebro.

Bronzesvinet har siden været Holstebros lykkedyr, og man tror, det bringer lykke at gnide svinets tryne og kaste mønter i bassinet.

Billede af Knælende dreng

Knælende dreng

Skulpturen ”Knælende dreng” er lavet af billedhuggeren Astrid Noack.

Figuren er udført i bronze og står på en granitsokkel. Indtil 1986 havde den sin plads på Store Torv, men blev flyttet til Bisgaardgade, da springvandsfiguren skulle opstilles.

Den lille dreng sidder afslappet på knæene og ser opmærksom på de forbipasserende. Hans blanke overflade fortæller om mange hænder, der har strøget ham i årenes løb.

Figuren er fra 1942, og den kom til Holstebro som en gave fra Statens Kunstfond i 1965.

Holstebro har flere figurer af Astrid Noack både i byens rum og på Kunstmuseet.

Billede af skulpturen Kvinde på Kærre

Kvinde på kærre

Holstebros mest kendte borger hedder Maren.

Eller rettere sagt bliver hun kaldt Maren. Den officielle titel på hende har altid været ”Kvinde på kærre”.

Men selv uden et navn har skulpturen været i stand til at skabe debat – og hun er nærmest blevet et uofficielt vartegn for Holstebro.

Skulpturen er skabt af den schweiziske kunstner Alberto Giacometti.

Til daglig står hun på torvet ved Nørregade (gågaden) foran Det gamle Rådhus. Hun kan ses dagligt fra kl. 10 til kl. 21.

Vi sænker hende ned i et trygt og sikkert natteleje hver aften kl. ca. 21. Og vi hæver hende op i dagslyset hver dag kl. ca. 10.

Ved begge de daglige begivenheder bliver ”Hymne til Maren”, som er komponeret af Pauli i Sandagerdi, spillet over lydanlægget på pladsen i henholdsvis en klokkespils- og messingblæserversion.

Billede af Busteparken

Bustepark

Ved indgangen til Holstebro Lystanlæg er der indrettet en lille lund med buster af nogle af Holstebros hædersmænd og markante personligheder.

De første tre buster blev afsløret i juni 1995:

  • Tidligere borgmester Kaj K. Nielsen (1924-2009)
  • Plantageejer Børge Bek-Nielsen (1925-2005)
  • Frimenighedspræst Morten Larsen (1851-1936)

I 1998 blev busteparken udvidet med to nye:

  • Tidligere kommunaldirektør Jens Johansen (1919-2001)
  • Fabrikant Jørgen Færch (1925-1997)

I 2012 blev den sjette og sidste buste opsat:

  • Direktør Valdemar Birn (1933-2008)

De fem første buster er skabt af den ukrainske kunstner Leonid Kolibaba, mens busten af Valdemar Birn er skabt af hans kone, kunstneren Inger Birn.

Billede af Kaos Tempel

Kaos Tempel

Et af Holstebros mest originale og spændende kunstværker er Frithioff Johansens kæmpemæssige laserskulptur Kaos Tempel, der er placeret mellem Vandkraftsøen og Folkeparken.

Skulpturen blev opført i 1989 samtidig med opførelsen af TV MidtVest. Dengang havde skulpturen også et rent praktisk formål, da den også fungerede som sendemast for TV MidtVest.

Kaos-templet er en 400 kvadratmeter stor jernkonstruktion der er blevet beskrevet som et kæmpemæssigt ”sammenkrøllet” metalgitter der hviler på fire 18 meter høje søjler. Konstruktionen oplyses af to laserstråler. Den ene er en bevægelig laserstråle der scanner og oplyser gitterkonstruktionen – og konstant danner nye og næsten uforudsigelige former.

Den anden laser sendes mod et spejl på Kaos Templets top, og derfra videre 1,5 km ind mod Holstebros centrum, hvor den oplyser Holstebro Teater.

Billede af museernes nye forplads

Museernes forplads

Holstebro-museernes nye forplads er et enestående kunstværk, der samtidig er på linje med de fineste pladser i Danmark. En seværdighed til gavn for publikum, besøgende, by og egn. Og et symbol på Holstebros globale udsyn, før og nu.

Den nye forplads er skabt af billedkunstneren Martin Erik Andersen (f. 1964). Den kunstneriske ornamentbelægning er udført i fire typer granitsten af varierende farve og stoflighed. De danner tilsammen et komplekst 12-stjernet mønster, der er inspireret af stiftmosaikkerne i Ibrahim Agha al-Mustahfizans mausoleum i Cairo.

Astrid Noacks (1858-1954) skulptur Anna Ancher (1939) danner centrum for pladsen og ornamentet.

Martin Erik Andersen har set det som sin opgave at ændre arealet foran museumsvillaen fra at være en praktisk og ordinær ankomst til museerne til at udgøre en imødekommende og æstetisk helhed.

Forpladsen er skabt i velvilligt samarbejde med Kaj Bech A/S og Søren Andersen Arkitekter og med generøs støtte fra Holstebro Kommune og Ny Carlsbergfondet.