Mødet sluttede kl. 18.30.
CB/LVJ - ØK - BY
Økonomiudvalget skal ifølge tidsplanen fremsætte forslag til Holstebro Kommunes budget for 2019-2022 til Byrådets 1. behandling den 18. september 2018.
Budgettet til 1. behandling er baseret på budgetrammen udmeldt af Økonomiudvalget den 18. april 2018 og på budgetforslaget 2019-2022 som er behandlet i de respektive udvalg. Der er endvidere taget højde for konsekvenserne af økonomiaftalen mellem regeringen og KL.
I budgetforslaget til 1. behandling er drifts- og anlægsudgifter, der ikke er politisk godkendt, fremhævet med kursiv. Indtægterne er foreslået svarende til det statsgaranterede udskrivningsgrundlag. Udgifterne er vist udvalgsfordelt i budgetoversigten. Anlægsudgifterne er vist enkeltvist i investeringsoversigten.
Budgetforslaget giver et underskud i 2019 på -51,0 mio.kr. og i overslagsårene 2020-2022 et samlet overskud på 105,8 mio. kr.
Budgetforslaget svarer til det udsendte høringsmateriale, men er opdateret med Byrådets beslutninger den pr. 21. august 2018. Desuden er der fra 2020 og frem indarbejdet en årlig rammebesparelse på 1% af serviceudgifterne for at skabe balance mellem indtægter og udgifter og for at sikre et nødvendigt prioriteringsrum. Indtægter er mindre end forventet, hvilket blandt andet skyldes ligningsresultatet for 2016. Tilsvarende udvikling ses i nabokommunerne.
Alle indkomne høringssvar er sendt til Byrådet den 4. september efter høringsperiodens udløb.
Vedlagt er endvidere budgetbemærkninger og takstoversigt som de fremstår ved 1.behandlingen.
Det foreslås, at fristen for aflevering af eventuelle ændringsforslag fastsættes til onsdag den 3. oktober kl. 8:30 på Borgmesterkontoret.
Økonomiudvalget indstiller:
Økonomiudvalget, 12. september 2018, pkt. 1:
Fra forvaltningen deltog Vicekommunaldirektør Claus Brandt.
Sagen sendes til Byrådets første behandling med anbefaling af indstillingen. Der tages et generelt forbehold.
Fristen for indsendelse af ændringsforslag fastsættes til onsdag den 3. oktober kl. 8:30
Budgetforslaget blev godkendt som forslag - der tages et generelt forbehold - og overgår til Byrådets 2. behandling.
Eventuelle ændringsforslag skal sendes til Borgmesterkontoret senest onsdag den 3.oktober kl. 8:30.
ISO - BY
Forslag til mødekalender for 2019 blev godkendt på Byrådets møde den 21. august 2018 og har efterfølgende været fremsendt til udvalgenes orientering.
Der er modtaget ændring fra Social og Sundhedsudvalgets som ønsker at flytte mødet torsdag den 28. november 2019 til fredag den 29. november 2019.
Det indstilles, at:
Økonomiudvalget, 15. august 2018, pkt. 9:
Fra forvaltningen deltog Vicekommunaldirektør Claus Brandt
Sagen sendes til Byrådet med anbefaling af indstillingen.
Byrådet, 21. august 2018, pkt. 6:
Godkendt som indstillet.
Rasmus Gamst Beltofte (B) deltog ikke ved sagens behandling.
Godkendt som indstillet.
JD - ØK - BY
NordvestBO, afd. 17, P.S. Krøyers Vej, har ansøgt om kommunens godkendelse af huslejestigning, lånoptagelse og kommunal garanti for lånet.
På et afdelingsmøde den 28. maj 2018 har afdelingen besluttet at udskifte 19 eksisterende carporte (der alle vurderes at være i en sådan stand, at det ikke længere er økonomisk at renovere og vedligeholde dem) og opføre 5 nye carporte til lejere, der for nuværende ikke har carporte. Det er anført i ansøgningen, at de 24 carporte opføres i vedligeholdelsesfrit materiale.
NordvestBO har indhentet tilbud på anlægsarbejdet, og udgifterne beløber sig til 1.308.000 kr., som ønskes finansieret ved et kreditforeningslån. Det er oplyst, at långiver ønsker kommunal garanti for lånet. Kommunal garanti for lånet skal gives, hvis lånet får pantsikkerhed over 60 % af ejendommens værdi.
Værdien af afdelingen er beregnet til 37.095.000 kr.
Der er foranstående lån for 49.004.000 kr., som består af det oprindelige finansieringslån (indexlån) samt et andet lån på 3.000.000 kr.
Huslejestigningen udgør 275 kr. pr. måned pr. lejemål. Den nuværende husleje er 4.870 kr. ekskl. forbrug. Huslejestigningen udgør således 5,65 %.
Afdelingen har ingen udfordringer med udlejningen, og det vurderes ikke at en godkendelse af ansøgningen ændrer på det.
Økonomiudvalget indstiller, at:
Økonomiudvalget, 12. september 2018, pkt. 8:
Fra forvaltningen deltog Vicekommunaldirektør Claus Brandt.
Sagen sendes til Byrådet med anbefaling af indstillingen.
Godkendt som indstillet.
KA/KJ - TU - ØK - BY
I omdannelsen af den tidligere Nørrelandsskole til nye aktiviteter indgår i princippet tre elementer. Det første element er, at en del af den tidligere skole er overført til Storåskolen og sammenbygges med denne. De to andre elementer handler om dels adgangsvej og byggemodning af den tidligere sportsplads, og dels projektsalg/byggemodning af de tidligere undervisningsbygninger.
Da de sidste to elementer er blevet forsinket i forhold til godkendelse af lokalplan og igangsætning af byggemodning, har det første element med sammenbygning med Storåskolen ikke kunnet færdiggøres.
For at fremme afslutningen af Storåskolens projekt anbefales det derfor, at der tages hul på byggemodningen ved at igangsætte nedrivning af en mindre del af de tidligere undervisningsbygninger ind mod Storåskolens nye lokaler.
Projektet omfatter nedrivning af ca. 115 m2, og kan gennemføres sideløbende med ombygningen af Storåskolen, og derfor afsluttes i indeværende år.
Der vurderes et budget på 250.000 kr. til nedrivning af denne bygningsdel.
Derfor ansøges der om en anlægsbevilling på 250.000 kr. til gennemførelse for dette projekt. Udgifterne til denne bevilling vil blive indregnet som byggemodningsomkostning i de efterfølgende byggemodninger, eller ved projektsalg.
Da byggemodningspuljen for 2018 er opbrugt, søges rådighedsbeløbet finansieret af likvide aktiver.
Økonomi har ingen bemærkninger til de budget- eller bevillingsmæssige oplysninger i sagen.
Teknisk Udvalg indstiller og Økonomiudvalget anbefaler, at:
Teknisk Udvalg, 14. august 2018, pkt. 14:
Indstilling tiltrådt.
Anders G. Jacobsen (V) deltog ikke i behandlingen af dette punkt.
Økonomiudvalget, 5. september 2018, pkt. 1:
Sagen sendes til Byrådet med anbefaling af indstillingen.
Godkendt som indstillet.
AV/JJ - TU - ØK - BY
Signalanlæggene på cityringen er vitale for trafikafviklingen i byen. Flere signalanlæg er af ældre dato, og det er svært at skaffe reservedele, når de bliver påkørt eller der er nedbrud. For at imødekomme dette er der på anlægsbudgettet afsat midler til udskiftning eller opdatering af signalanlæg på cityringen med 1.070.000 kr. i 2018 og 1.087.000 kr. i 2019, i alt 2.157.000 kr. Der er fra 2019 afsat 103.000 kr. til fremtidig drift.
Byrådet har den 24. april 2018 givet anlægsbevilling til bl.a. etablering af enkeltrettede cykelstier samt nyt signalanlæg i krydsene Viborgvej/Enghavevej/Jeppe Schous Gade. I det videre projekteringsarbejde er der kigget på de tre nærliggende signalanlæg ved Vigen, Kvickly og Brogårdsvej. Disse anlæg trænger til udskiftning.
Teknik og Miljø vurderer, at det vil være en fordel at udbyde de fem anlæg samlet.
Teknik og Miljø vil efterfølgende gennemgå de resterende signalanlæg på cityringen og lave de nødvendige opdateringer og/eller udskiftninger.
Økonomi har ingen bemærkninger til de budget- eller bevillingsmæssig oplysninger i sagen.
Teknisk Udvalg indstiller og Økonomiudvalget anbefaler, at:
Teknisk Udvalg, 4. september 2018, pkt. 4:
Indstilling tiltrådt.
Bodil Pedersen (A) og Per Albertsen (A) deltog ikke i sagens behandling.
Økonomiudvalget, 12. september 2018, pkt. 6:
Fra forvaltningen deltog Vicekommunaldirektør Claus Brandt.
Sagen sendes til Byrådet med anbefaling af indstillingen.
Godkendt som indstillet.
MH/MHV - KF - ØK - BY
I henhold til "Principper for økonomistyring i Holstebro Kommune" skal anlægsregnskaber for afsluttende anlægsopgaver, hvor bruttoudgiften er højere end 2.000.000 kr., fremlægges til Byrådets godkendelse.
Kunst og Kultur fremlægger hermed følgende afsluttende anlægsregnskab til godkendelse.
Projekt/sted nr. | Betegnelse | Regnskab | Anlægsbevilling | Afvigelse |
360303 | Strandingsmuseet St. George, Thorsminde | 34.766.307 - 27.800.000 | 34.811.000 -27.800.000 | -44.693 |
I alt kr. |
| 6.966.307 | 7.011.000 | -44.693 |
Afslutning af regnskabet betyder, at der er et mindreforbrug på 44.693 kr. i forhold til anlægsbevillingen. Dette beløb tilføres de likvide aktiver.
Økonomi har ingen bemærkninger til de budget- eller bevillingsmæssige oplysninger i sagen.
Kultur- og Fritidsudvalget indstiller og Økonomiudvalget anbefaler, at:
Kultur- og Fritidsudvalget, 20. august 2018, pkt. 11:
Godkendt som indstillet.
Økonomiudvalget, 5. september 2018, pkt. 2:
Sagen sendes til Byrådet med anbefaling af indstillingen.
Godkendt som indstillet.
AD/PMP - TU - ØK - BY
Jævnfør punkt 10.1 i vedtægterne for Nordvestjyllands Brandvæsen har Den fælles Beredskabskommission (bestyrelsen) udarbejdet et selvstændigt årsregnskab i overensstemmelse med reglerne i det kommunale budget- og regnskabssystem.
Jævnfør punkt 10.6 fremsendes årsregnskabet, med revisionens påtegning, til interessentkommunerne til godkendelse. Interessentkommunerne træffer afgørelse om revisionens eventuelle bemærkninger.
Herefter sender Nordvestjyllands Brandvæsen det godkendte årsregnskab, revisionsberetning og revisionens eventuelle bemærkninger samt interessentkommunernes afgørelser herom til Ankestyrelsen.
Teknisk Udvalg indstiller og Økonomiudvalget anbefaler, at:
Teknisk Udvalg, 4. september 2018, pkt. 6:
Indstilling tiltrådt.
Bodil Pedersen (A) og Per Albertsen (A) deltog ikke i sagens behandling.
Økonomiudvalget, 12. september 2018, pkt. 2:
Fra forvaltningen deltog Vicekommunaldirektør Claus Brandt.
Sagen sendes til Byrådet med anbefaling af indstillingen.
Godkendt som indstillet.
TM/CS - NMK - ØK - BY
Med denne sag fremlægges forslag til budget- og gebyrfastsættelser for affaldsområdet i 2019, med henblik på Byrådets godkendelse.
Budget og gebyrer for affaldsområdet godkendes samtidig med kommunens øvrige budgetter og takster i oktober måned.
Budget 2019
De samlede udgifter for affaldsområdet er budgetteret til netto 49,0 mio. kr. i 2019 mod 43,5 mio. kr. i 2018 inkl. kommunens administrationsudgifter. Den væsentligste del af stigningen (5,2 mio. kr. af 5,5 mio. kr.) skyldes, at der i løbet af 2019 indføres separat indsamling af bioaffald jf. principbeslutning truffet på Natur-, Miljø- og Klimaudvalgsmøde den 20. februar 2018, samt generelle prisstigninger på tømninger af husstandsbeholdere.
Der er budgetteret med en nedbringelse af renovationsfonden på 1,6 mio. kr. på ordninger for private, hvorefter det samlede indestående på renovationsfonden for private ved udgangen af 2019 forventes at være positiv med 2,5 mio. kr.
Budgettet er justeret til at sikre en stabil udvikling i prisen for forbrugerne, samtidig med at der ikke står et større beløb i fonden, hvilket ville være i strid med hvile i sig selv princippet.
Budgetoversigten for affaldsområdet fremgår af Bilag 1 Budgetoversigt Kommunalbestyrelse Holstebro Kommune, men kan summarisk opgøres som følgende:
| Budget 2018 | Budget 2019 |
Dagrenovationsgebyrer: |
|
|
Driftsudgifter | 18.279.000 | 23.466.000 |
Driftsindtægter | 16.589.000 | 22.685.000 |
Resultat | -1.690.000 | -781.000 |
|
|
|
Miljøgebyr: |
|
|
Driftsudgifter | 24.700.000 | 25.102.000 |
Driftsindtægter | 23.991.000 | 24.302.000 |
Resultat | -709.000 | -800.000 |
|
|
|
Erhverv: |
|
|
Driftsudgifter | 560.000 | 415.000 |
Driftsindtægter | 412.000 | 300.000 |
Resultat | -178.000 | -115.000 |
(OBS: beløb er angivet eksl. moms)
For affaldssektoren gælder det såkaldte ”hvile-i-sig-selv”-princip. Det betyder, at der over en årrække skal være balance mellem affaldsområdets udgifter og indtægter.
Gebyr 2019
Principperne for sammensætning af affaldsgebyrerne er uændrede fra 2018 og fremgår af vedlagte Bilag 4 - Sammensætning af affaldsgebyrer i Holstebro Kommune.
Selve gebyrerne og fordelingerne af prisstigningerne fremgår af Bilag 2 og 3.
Særligt vedr. affaldsgebyrer for dagrenovation
Gebyrfastsættelsen for 2019 indebærer gebyrstigninger, som vil medføre en merudgift for en almindelig husstand med dagrenovationsbeholder i 2019 i forhold til 2018. Ændringerne fremgår af bilag 6 - oversigt over prisændringer fra 2018-2019. Priserne for 2019 skal ses i sammenhæng med de historiske gebyrer. Det samlede gebyr udgør således kr. 1.970 i 2019 for en almindelig husstand (med 240 l beholder/14 dg tømning) hvor det tilsvarende gebyr var kr. 1.990 i 2009. Udviklingen i priser fremgår af Bilag 5 - Gebyrudvikling. Holstebro Kommune vil uanset ændringerne, også i 2019, være blandt de billigste kommuner – også når der sammenlignes med kommuner, der endnu ikke har indført separat indsamling af bioaffald, som er et EU-krav fra 2023.
Det skal bemærkes, at der i 2020, når den separate indsamling af bioaffald er fuld implementeret i Holstebro Kommune, vil være prisstigninger på anskaffelse af selve dagrenovationsbeholderne på forventet ca. kr. 150,- for en almindelig husstandsbeholder, mens der ikke forventes yderligere prisstigninger på store beholdere (400 l og derover)
Særligt vedr. erhvervsaffaldsgebyrer
Virksomheder, der ønsker at benytte genbrugspladserne, kan forsat tilmelde sig ordningen. Der er tilmeldt 832 virksomheder i Holstebro Kommune. Virksomheder betaler pr. besøg og prisen bibeholdes på 125 kr. ekskl. moms.
Administrationsgebyr for erhverv blev i 2017 reduceret fra 300,00 kr. til 0,00 kr. Fonden for administrationsgebyr for erhverv forventes ultimo 2018 at være på 370.000 kr. Der har været færre udgifter end forventet til den samlede administration af ordningen, og reduktionen til 0,00 kr. vil tillige være gældende i 2019, da forbruget anslås at ligge i størrelsesorden 115.000 kr. (Inkl. tilbagebetaling fra Nomi4s i/s). Administrationsgebyret har været udskældt og det indgik både i den tidligere og den nuværende regerings planer for affaldsområdet, at den udskældte og administrativt tunge arbejdsgang skulle afskaffes. Teknik og Miljø forventer fortsat at administrationsgebyret for erhvervsaffald vil blive fjernet i den igangværende lovrevision. Skulle det mod forventning ikke ske, vil ordningen skulle indfases igen i 2020 eller 2021.
Dagrenovationsgebyrer for virksomheder fastlægges til samme pris som for tilsvarende ordninger for private husstande.
Til udvalgets orientering vedlægges, udover budget- og gebyroversigter, bilag 5 - grafisk fremstilling af gebyrudviklingen i perioden 2008-2019 og bilag 6 - oversigt over prisændringer fra 2018 til 2019.
Økonomi har ingen bemærkninger til de budget- eller bevillingsmæssige oplysninger i sagen.
Natur-, Miljø- og Klimaudvalget indstiller og Økonomiudvalget anbefaler, at:
Natur-, Miljø- og Klimaudvalget, 4. september 2018, pkt. 4:
Indstilling tiltrådt.
Økonomiudvalget, 12. september 2018, pkt. 4:
Fra forvaltningen deltog Vicekommunaldirektør Claus Brandt.
Tiltrådt indstillingen.
Godkendt som indstillet.
TM/CS - NMK - ØK - BY
På foranledning af Natur-, Miljø- og Klimaudvalget, har Nomi4s i/s i sit netop afholdte udbud af indsamling af husholdningsaffald, bedt tilbudsgiver om at give option på, at kørsel med renovationsbiler, der skal betjene hustande i Holstebro by, skal ske med gasdrevne køretøjer.
Tilbuddet er indhentet med henblik på, at det kan understøtte en grøn profil. Ved at renovationsbilerne tanker ved den eksisterende HMN Naturgas tankstation beliggende på Bisgårdmark, der allerede idag bruges af bybusserne i Holstebro, understøttes grundlaget for at opretholde en gas og brint tankstation i Holstebro. Netop transportområdet er en af fremtidens store klimaudfordringer, og muligheden for at tanke gas i Holstebro by vurderes at være af betydning for at fremme mulighederne for en fremtidig omstilling af transport til mindre CO2 belastende transportformer. HMN naturgas sælger fra standeren certificeret naturgas, som betyder, at gassen er mere klimavenlig end ved fossile brændstoffer.
I Holstebro Kommune blev indsamlingsudbuddet vundet af Meldgaard Miljø, der således fra den 1. september 2019 overtager indsamlingen af husholdningsaffald.
Vælges det at gøre brug af optionen, vil det medføre en øget indsamlingspris på 1,5%, svarende til en årlig merudgift på 270.000 kr. eksl. moms.
For de typiske beholdertyper til private boliger vil dagrenovationsgebyret stige med maksimalt:
10 kr. for 190L
15 kr. for 240L
20 kr. for 360 L
Såfremt det besluttes at gøre brug af optionen, vil taksstigningen blive indregnet fra og med gebyråret 2020.
Natur-, Miljø- og Klimaudvalget indstiller og Økonomiudvalget anbefaler, at:
Natur-, Miljø- og Klimaudvalget, 4. september 2018, pkt. 1:
Udvalget besluttede:
Økonomiudvalget, 12. september 2018, pkt. 5:
Fra forvaltningen deltog Vicekommunaldirektør Claus Brandt.
Sagen sendes til Byrådet med anbefaling af indstillingen.
Godkendt som indstillet.
SH/NHR - ØK - BY
Forslaget til tillæg nr. 1 til Kommuneplan 2017 med retningslinjer og rammer for en heliport nord for Holstebro, som Byrådet vedtog den 19. juni 2018, har været fremlagt i 8 ugers offentlighedsfase frem til den 20. august 2018. Forslaget bringes til orientering som bilag til dagsordenpunktet.
Ved indsigelsesfristens udløb forelå ingen indsigelser imod eller forslag til ændringer af planforslaget.
Rambøll har til orientering forelagt en opdateret beregning af støjudbredelsen fra beflyvning af en heliport inden for rammeområdet. Beregningen er foretaget i en opdateret version af støjberegningsprogrammet. Den er desuden foretaget under inddragelse af nyere aktivitetsstatistik fra Regionen. Her udgør natflyvning, der kræver tillæg i beregningerne, en større andel af det samlede antal flyvninger. Derfor ligger 80 dB-kurven i opdateringen lidt længere fra heliporten, end den er vist i miljøvurderingen af planforslaget. Teknik og Miljø bemærker, at ændringen er så begrænset, at den forventede støjudbredelse fortsat må vurderes at ligge meget langt under grænsen for det acceptable.
Med dagsordenpunktet følger et oplæg til den sammenfattende redegørelse i henhold til miljøvurderingsloven. Efter en vedtagelse af kommuneplantillægget indarbejder Teknik og Miljø den sammenfattende redegørelse i redegørelsen, der ledsager tillægget.
Økonomiudvalget indstiller, at:
Økonomiudvalget, 5. september 2018, pkt. 4:
Sagen sendes til Byrådet med anbefaling af indstillingen.
Godkendt som indstillet.
SH/NHR - TU - BY
Forslaget til lokalplan nr. 1138 for arealer til en Heliport, som Byrådet vedtog den 19. juni 2018, har været fremlagt i 8 ugers offentlighedsfase frem til den 20. august 2018. Forslaget bringes til orientering som bilag til dagsordenpunktet.
Ved indsigelsesfristens udløb forelå ingen indsigelser imod eller forslag til ændringer af lokalplanforslaget.
Fra Forsvaret er indsendt oplysning om, at en GPS anflyvning med helikopteren vil kunne konflikte med procedurer, der allerede er etableret for civil og militær beflyvning af den eksisterende Flyvestation/lufthavn i Karup. Man anmoder derfor om, at der i lokalplanforslagets redegørelse under afsnittet Tilladelser efter anden lovgivning tilføjes et afsnit om inddragelse og godkendelse ved Forsvaret. Henvendelsen fra Forsvaret bringes som bilag til dagsordenpunktet. Teknik og Miljø forventer at kunne foretage den ønskede tilføjelse i redegørelsen med en nærmere angivelse af hjemmelen til at godkende/tiltræde.
Med dagsordenpunktet følger et oplæg til den sammenfattende redegørelse i henhold til miljøvurderingsloven. Efter en vedtagelse af planen indarbejder Teknik og Miljø den sammenfattende redegørelse i redegørelsen, der ledsager lokalplanen.
Teknisk Udvalg indstiller at:
Teknisk Udvalg, 4. september 2018, pkt. 1:
Indstilling tiltrådt.
Bodil Pedersen (A) og Per Albertsen (A) deltog ikke i sagens behandling.
Godkendt som indstillet.
SH/SMW - TU - BY
Forslaget til lokalplan nr. 1154 for et fritidsområde ved Store Claus, som Byrådet vedtog den 15. maj 2018, har været fremlagt i fire ugers offentlighedsfase frem til den 20. juni 2018. Forslaget til lokalplan giver mulighed for at anlægge bakker og beplantning efter en overordnet plan. Lysninger i beplantningen vil give plads til de arealkrævende fritidsaktiviteter, samt en pumptrackbane og multiscene. Derudover skal et mindre areal inden for lokalplanen anvendes til landbrugsejendom. Forslaget er til orientering vedlagt som bilag til dagsordenspunktet.
Under offentlighedsfasen fremkom tre høringssvar:
1. Vejdirektoratet
2. Mejrup Visionsgruppe
3. Mejrup Boldklub
Et notat med Teknik og Miljøs resumé af høringssvarene og en anbefaling af, hvorvidt de bør medføre ændringer i planforslaget til endelig vedtagelse, er vedlagt som bilag til dagsordenspunktet. Teknik og Miljø anbefaler, at kortbilag 3 justeres, så stien placeres uden for vejbyggelinjen (inkl. højde- og passagetillæg) i overensstemmelse med lokalplanforslagets § 9 stk. 3. Derudover anbefaler Teknik og Miljø, at der tilføjes et afsnit om Terrænændringer ved Viborgvej i lokalplanens redegørelse.
Herudover vurderer Teknik og Miljø ikke, at høringssvarene giver anledning til ændringer i planen, ud over mindre redaktionelle rettelser.
Teknisk Udvalg indstiller, at:
Teknisk Udvalg, 4. september 2018, pkt. 2:
Indstilling tiltrådt.
Bodil Pedersen (A) og Per Albertsen (A) deltog ikke i sagens behandling.
Godkendt som indstillet.
SH/YK-TU-BY
Forslaget til Lokalplan nr. 1155 for et boligområde i Trekanten, som Byrådet vedtog den 2. maj 2018, har været fremlagt i otte ugers offentlighedsfase frem til den 18. juli 2018. Lokalplanen er første led i den fysiske omdannelse af Trekanten. Lokalplanens hovedformål er at imødekomme de anbefalinger, der er relevante indenfor lokalplanens område. Lokalplanområdet udlægges i hovedtræk til boligformål med offentligt tilgængeligt grønt område. Forslaget er til orientering vedlagt som bilag til dagsordenspunktet.
Under offentlighedsfasen er der ikke modtaget nogen høringssvar. Teknik og Miljø anbefaler, at lokalplanen vedtages uændret, ud over mindre redaktionelle rettelser.
Teknisk Udvalg indstiller, at:
Teknisk Udvalg, 4. september 2018, pkt. 3:
Indstilling tiltrådt.
Bodil Pedersen (A) og Per Albertsen (A) deltog ikke i sagens behandling.
Godkendt som indstillet.
TM/KJ - NMK - BY
I forbindelse med høring ultimo 2017 og primo 2018 af Lemvig og Holstebro kommuners forslag til Naturparkplan for Naturpark Nissum Fjord 2018-2022 samt Holstebro Kommunes forslag til Kommuneplan 2017 - 2029 med forslag til afgrænsning af naturparken, indkom der høringssvar fra 29 lodsejere fordelt på 14 adresser, som ikke ønsker at være en del af Naturpark Nissum Fjord. Lodsejerne kommer hovedsageligt fra Sdr. Nissum sogn.
Efterfølgende har der været en dialog med Friluftsrådet omkring håndteringen af lodsejere, som ikke ønsker at være en del af Naturparken under Friluftsrådets mærkningsordning. Friluftsrådet lægger stor vægt på frivillighed, og uanset at der ikke uden lodsejeraccept kommer anlæg eller aktiviteter på lodsejeres jorde, og at Lemvig og Holstebro kommuner har givet garanti for, at Naturpark Nissum Fjord ikke i fremtiden må pålægge lodsejere eller landbrugserhverv begrænsninger uden forudgående frivillig aftale, skal større lodsejeres ønske om ikke at være en del af naturparken respekteres - for at kunne opnå mærkning under Friluftsrådets ordning, Danske Naturparker.
Natur-, Miljø- og Klimaudvalget, repræsentanter fra Landbruget, Friluftsrådet og Teknik og Miljø afholdte i august 2018 møde med lodsejerne, hvor baggrunden for indsigelserne og konsekvenser heraf blev drøftet. Lodsejerne fastholdt på mødet deres indsigelser, og medmindre de trækker deres indsigelser tilbage, er konsekvensen, at et område beliggende hovedsagelig i Sdr. Nissum Sogn tages ud af ansøgningen om at blive Naturpark.
For at kunne lave en sammenhængende naturparkafgrænsning som vil kunne godkendes af Friluftsrådet, vil enkelte lodsejere, som ikke har gjort indsigelse men er beliggende imellem lodsejere, som ønsker at udgå, også blive taget ud af Naturparken.
I bilag er angivet det oprindelige forslag til afgrænsning samt et forslag til ny afgrænsning af Naturpark Nissum Fjord, hvor de pågældende lodsejeres produktionsjord er udtaget, men enkelte naturarealer er fortsat med i naturparken. Denne løsning vurderes at kunne godkendes af Friluftsrådet.
På baggrund af tilkendegivelser fra lodsejerne og Friluftsrådet skal udvalget på mødet tage stilling til en ændret afgrænsning af Naturpark Nissum Fjord, som skal indgå i ansøgningen til Friluftsrådet om at blive Naturpark. Næste ansøgningsrunde hos Friluftsrådet for at blive naturpark slutter 1. oktober.
En ændret afgrænsning af naturparken skal indarbejdes i et nyt kommuneplantillæg for at leve op til Friluftsrådets kriterier.
Natur-, Miljø- og Klimaudvalget indstiller, at:
Natur-, Miljø- og Klimaudvalget, 4. september 2018, pkt. 3:
Udvalget besluttede:
Udvalget besluttede at anbefale overfor Byrådet:
Godkendt som indstillet.
MH/HZ - KF - ØK - BY
Bestyrelsen for Holstebro Elitesport og Sportsakademi (Herefter benævnt HESA) har i den nuværende form fungeret siden 1. juli 2016. Ifølge vedtægterne udpeger Byrådet tre medlemmer til bestyrelsen. Denne udpegning sker i forbindelse med den samlede konstituering, og følger byrådsperioden. De nuværende vedtægter er vedhæftet som bilag.
De øvrige fem udpegede medlemmer udpeges for to år ad gangen pr. 1. juli. Det betyder, at der skulle have været udpeget nye medlemmer til bestyrelsen pr. 1. juli 2018. Bestyrelsen ønsker imidlertid at ændre vedtægterne, så de fem medlemmer udpeges pr 1. januar i ulige år – første gang pr. 1. januar 2019. Det har den konsekvens, at bestyrelsen i den nuværende sammensætning, skal fungere et halvt år ekstra frem til 1. januar 2019.
Det foreslås, at vedtægterne ændres til følgende formulering (ændringer er skrevet med kursiv):
§ 4.1 Sammensætning og udpegning
Bestyrelsen for HESA består af:
Følgende afsnit udgår af vedtægterne:
Bestyrelsen udpeges første gang i juli måned 2016. Bestyrelsesmedlemmer udpeget af eliteidrætsklubberne og uddannelserne udpeges i lige år, mens bestyrelsesmedlemmer udpeget af Dansk Talent Akademi og Team Danmark udpeges i ulige år.
Kultur- og Fritidsudvalget indstiller og Økonomiudvalget anbefaler, at:
Kultur- og Fritidsudvalget, 20. august 2018, pkt. 3:
Godkendt som indstillet.
Økonomiudvalget, 5. september 2018, pkt. 6:
Sagen sendes til Byrådet med anbefaling af indstillingen.
Godkendt som indstillet.
HB/AH - SOU - ØK - BY
Sagen vedrører:
Sagen er senest behandlet i Social og Sundhedsudvalget den 29. maj. hvorfra sagen blev sendt i høring hos borgere og pårørende samt i råds- og MED-systemet (jf. bilagsmaterialet).
På baggrund af høringssvar har der været afholdt flere dialogmøder med pårørende og der er igangsat en proces med bl.a. inddragelse af regionens specialiserede autismeindsats for at højne det autismefaglige niveau i det aktuelle botilbud.
Seneste dialogmøde fandt sted d.13.8.18 hvorefter der blev udarbejdet et administrativt notat hvor fremtidsplanerne for faglig udvikling og udnyttelse af boligkapacitet er foldet nærmere ud. Efterfølgende har de pårørende fremsendt kommentarer til planen.
Efter høringssvar, dialogmøder og faglige drøftelser foreligger der nu en plan. (bilag 1)
Lovgivningsmæssige udfordringer
Landets kommuner har hidtil oprettet botilbud efter serviceloven i almene boliger.
I marts 2016 har Social- og Indenrigsministeriet informeret kommunerne og socialtilsynene om, at boliger efter almenboligloven ikke samtidig kan være botilbud efter servicelovens § 107 eller § 108. Problemstillingen er således ikke ny, men ministerium og tilsyn påpeger nu problemet og behovet for handling.
Ministeriet beskriver de juridiske rammer, som døgntilbud til voksne på det specialiserede socialområde kan drives efter. Døgntilbud (botilbud) kan oprettes og drives efter forskellige regelsæt, hvor de tre hyppigst anvendte boformer til voksne i kommunerne, jf. servicelovens bestemmelser, er:
Problemstillingen har siden 2012 været diskuteret i både DASSOS og KKR samt med KL og relevante ministerier, uden at det har skabt dispensationsmu-ligheder.
Holstebro kommune har et midlertidigt botilbud på Sportsvej, Center for Psyki-atri, med 10 pladser til unge, i henhold til servicelovens § 107, hvilket udgør en udfordring i forhold til boliglovgivningen.
Socialtilsyn Midt har påpeget problemet i Holstebro Kommune og forventer en plan for løsning af problemstillingen.
Udfordringen skal ses i sammenhæng med et stigende behov for pladser til borgere med psykiske sygdomme.
Plan for botilbud
Udgangspunktet har været at anvende tilgængelig boligkapacitet optimalt for at frigøre ressourcer til personstøtte.
Der er udarbejdet en plan for boliger til borgere med psykiske sygdomme på Sportsvej – (bilag 1.)
Nyt koncept for dagtilbud til borgere med udviklingshæmning
Der er et stigende behov for at nytænke hele konceptet for dagtilbud, hvor udgangspunktet er at de borgere i botilbud, der kan profitere af et miljøskifte, får mulighed for at modtage ”ud-af-huset”-aktiviteter men i langt højere grad ”situationsbestemte” i forhold til den enkeltes behov. Mens andre beboere skal modtage dagtilbud i tilknytning til botilbuddet men i selvstændige og tilpassede lokaler – ( bilag 1.)
Økonomi
Ombygningen af Multihuset vurderes at beløbe sig til 4,2 mio. kr. Der vurderes ikke umiddelbart at være behov for større ændringer på Thorsvej, da lokalerne har været anvendt til træning og kontorfaciliteter. Hvis det alligevel bliver relevant, vil mindre ændringer kunne afholdes fra puljen til mindre bygnings-ændringer.
Økonomisk Sekretariat har ingen bemærkninger til de budget- eller bevillingsmæssige oplysninger i sagen.
Social- og Sundhedsudvalget indstiller og Økonomiudvalget anbefaler, at:
Social- og Sundhedsudvalget, 3. maj 2018, pkt. 18:
Godkendt som indstillet.
Anita Støve (O) deltog ikke i behandling af sagen.
Social- og Sundhedsudvalget, 29. maj 2018, pkt. 7:
Sagen løftes fra lukket til åben del.
Indstillingen godkendt.
Anita Støve (O) deltog ikke i behandling af sagen.
Social- og Sundhedsudvalget, 3. september 2018, pkt. 1:
Indstilling
Med udgangspunkt i planen indstilles,
Det indstilles endvidere, at Social- og Sundhedsudvalget over for Økonomiud-valg og Byråd anbefaler:
Beslutning
Godkendt som indstillet.
Social- og Sundhedsudvalget fremsender sagen med anbefaling til Økonomiudvalg og Byråd.
Jytte Dideriksen (A) deltog ikke i dette punkt.
Økonomiudvalget, 5. september 2018, pkt. 5:
Fra forvaltningen deltog Direktør for Personale, Social, Sundhed og Arbejdsmarked Helle Bro.
Social- og Sundhedsudvalgets indstilling forelå på mødet.
Sagen sendes til Byrådet med anbefaling af indstillingen.
Godkendt som indstillet.
JD - BY
Søren Olesen (O) har i henhold til kommunestyrelseslovens § 11 fremsendt anmodning om drøftelse af følgende:
"Dansk Folkepartis byrådsgruppe ønsker at rejse en konkret sag, der handler om, hvorvidt det at lære skolepiger at iklæde sig et muslimsk tørklæde falder indenfor rammerne af, hvad skolerne i Holstebro Kommune skal beskæftige sig med."
Til drøftelse.
Emnet blev drøftet.