Holstebro Kommune

Kunst i bybilledet

subpage-img

Holstebro er én af Danmarks kulturelle perler. Byen er karakteristisk ved sine mange kunstværker i bybilledet.

Du kan spadsere en tur i gågaden Nørregade, der er én af Danmarks ældste og smukkeste gågader. Her er du omgivet af skulpturer, kunstcirkler og vandkunst i hele gågadesystemet.

Foran Det Gamle Rådhus står Holstebros vartegn og symbolet på byens kulturpolitik: ”Kvinde på Kærre”, der er skabt af Alberto Giacometti.

Du kan opleve kunsten på mange måder - enten på guidede ture eller  på egen hånd.

 

Borgerne fra Holstebro

 

Borgerne fra Holstebro

Skulpturen ”Borgerne fra Holstebro” er placeret på Nørreport Torv foran politistationen.

Den er lavet af billedhuggeren Bjørn Nørgaard og er en gave fra Ny Carlsbergfondet.

”Borgerne fra Holstebro” blev opstillet i 2004. Skulpturens figurer er afstøbninger af 12 borgere fra Holstebro - seks kvinder og seks mænd - som i fremtiden vil fortælle om vor tid. På samme måde, som Jesu tolv disciple bragte vidnesbyrd om en tid, der stadig beskæftiger os.

De 12 Holstebro-borgere symboliserer ifølge kunstneren, at vi alle er ansvarlige for at videreføre de menneskelige værdier, som vort samfund hviler på.

 

De tolv himmelstiger

 

De tolv himmelstiger

Skulpturen ”De tolv himmelstiger” fra 1998 er også lavet af billedhuggeren Bjørn Nørgaard.

Den er som ”Borgerne fra Holstebro” opstillet på Nørreport Torv i Holstebro og er en gave fra Birns Jernstøberi.

Bjørn Nørgaard er optaget af de grundfortællinger og grundsymboler, der binder os sammen som mennesker. Derfor kan tallet 12 betragtes som symbolik - for eksempel for årets 12 måneder, de 12 tegn i dyrekredsen, Jesu’ 12 disciple eller måske døgnets 2x12 timer.

 

Vandkunsten

 

Vandkunsten

I den øverste del af gågaden Nørregade står ”Vandkunsten”, som er lavet af kunstneren Helge Bertram.

Den blev opstillet i 1974 og blev i folkemunde hurtigt omdøbt til ”Grædemuren”, fordi der risler vand ned ad de to forskudte vægge og det bassin, de står i.

Skulpturen er lavet af glaserede mursten, og den er placeret der, hvor middelalderens Holstebro sluttede. Derfor så Helge Bertram skulpturen som en moderne byport.

 

Kunstcirkler

 

Kunstcirkler

Gågaden er præget af tre markante kunstneriske udsmykninger - kunstcirkler - der alle er fra 2003.

De er lavet af billedhuggeren Bjørn Nørgaard og er udformet som cirkelrunde belægninger i farvet granit med en symbolsk figur af rustfrit stål i midten.

Den første er ”Jesu Hånd”. Hånden med naglemærket i midten symboliserer loven.

Den næste er ”Livets kilde”. Figuren i midten er Vulva - kvindens kønsorgan - der symboliserer livets kilde.

Den tredje er ”Odins Øje”. Stålfiguren i midten er omgivet af firkantede sten og symboliserer, at alt i verden kan beskrives ved hjælp af tallet fire.

Tobaksarbejderens Drøm

 

Tobaksarbejderens Drøm

Kunstprojektet "Tobaksarbejderens Drøm" består af 36 bronzeskulpturer på og omkring Hotel Royal og Musikteatret Holstebro ved Den Røde Plads.

Inspirationen til projektet kommer fra skulpturerne på Vinterpaladset i St. Petersburg i Rusland.

Opgaven blev tildelt kunstnergruppen "Krukako" bestående af Hans Krull fra Danmark, Dimitri Kaminker fra Rusland og Leonid Kolibaba fra Ukraine. Gruppen lod sig tematisk inspirere af Odin Teatret i Holstebro og deres arbejdsmetoder.

Eksperimentet har derfor tvunget kunstnerne ud i en demokratisk arbejdsproces med temaer i arketypernes verden. Det har betydet, at disse har måttet "opfinde" et nærmest antropologisk kunstnerisk udtryk.

Sct. Jørgen og dragen

 

Sct. Jørgen og dragen

På Store Torv i Holstebro står en keramikskulptur, der er udformet som et springvand.

Motivet på springvandet er Holstebros byvåben samt "Sct. Jørgen og dragen" i tre forskellige moderne udformninger.

Skulpturen er skabt af keramikeren Steen Lykke Madsen og fremstillet hos porcelænsfabrikken Bing og Grøndahl. Den blev opstillet i 1986 som en gave fra Holstebro Bank i forbindelse med byens 700 års jubilæum.

I 1998 blev "Sct. Jørgen og dragen" udsat for hærværk, men heldigvis kunne Steen Lykke Madsen genskabe den, da kommunen havde gemt de 155 forme, der dannede grundlag for skulpturen.

Keramikskulpturen blev genindviet 1999.

Metalsvinet

 

Metalsvinet

På Brotorvet sidder bronzefiguren "Metalsvinet".

Det sidder omgivet af mange forskellige smådyr i et vandbassin, og der løber hele tiden vand ud af svinets mund.

Svinet er en kopi af det berømte Bronzesvin i Firenze, som i 1639 blev lavet af Pietro Tacca. Han genskabte skulpturen i bronze ud fra en marmorskulptur, som blev fundet i jorden i Rom i 1550.

Der er solgt mange kopier af figuren. Én af dem blev købt af J. Møller Kristiansen, der ejede Borbjerg Holmgård. Her stod "Metalsvinet" opstillet i en del år, men da Holstebro Kommune i 1986 overtog gården, blev skulpturen flyttet til Holstebro.

Bronzesvinet har siden været Holstebros lykkedyr, og man tror, det bringer lykke at gnide svinets tryne og kaste mønter i bassinet.

Knælende dreng

 

Knælende dreng

Skulpturen ”Knælende dreng” er lavet af billedhuggeren Astrid Noack.

Figuren er udført i bronze og står på en granitsokkel. Indtil 1986 havde den sin plads på Store Torv, men blev flyttet til Bisgaardgade, da springvandsfiguren skulle opstilles.

Den lille dreng sidder afslappet på knæene og ser opmærksom på de forbipasserende. Hans blanke overflade fortæller om mange hænder, der har strøget ham i årenes løb.

Figuren er fra 1942, og den kom til Holstebro som en gave fra Statens Kunstfond i 1965.

Holstebro har flere figurer af Astrid Noack både i byens rum og på Kunstmuseet.