Holstebro Kommune

Liv og vækst i landsbyer

subpage-img

Sammenhold i Staby

Da købmanden i Staby havde indbrud, oplevede købmand Anita Sørensen en helt usædvanlig opbakning. Borgerne samlede ind og hjalp hende med at få butikken på fode igen. Og de initiativer og det engagement, som Anita blev mødt med, er hun i gang med at give igen.

Anita, købmand i Staby, oplevede et stærkt sammenhold, som hjalp hendes butik på ret køl efter indbrud.

Ombygning af købmandsbutik, et indbrud og en genbrugsbutik er ingredienser i denne historie fra Staby, hvor medborgerskab lever i bedste velgående.

”I Staby ånder vi med hinanden”. Den lettere filosofiske betragtning kommer fra byens købmand, Anita Sørensen.

I Anita Sørensens butik, Letkøb, var der indbrud og hurtigt efter politiets ankomst gik snakken rundt i byen om, at der havde været ubudne gæster i butikken.

Købmandsforretningen i Staby er en mindre butik og Anita havde hverken overvejet tyveriforsikring eller alarm i butikken, for hun ikke troede, at nogen kunne finde på den slags i Staby. Så indbruddet var en katastrofe for den lille købmand, der havde fået stjålet varer for 27.000 kr. Derudover var der også en del, der skulle repareres i butikken.

Der gik ikke mange timer, før den første kunde dukkede op med en trøste-lagkage til den bestjålne købmand.
-Jeg var så taknemmelig at jeg begyndte at græde. Jeg kan næsten ikke forklare med ord, hvor dejligt det var, forklarer Anita Sørensen.

Læs hele historien her.


Attraktion med forankring i lokale kræfter

Handbjerg Marina blev kun til virkelighed i 2014 takket være fremdriften og ildsjælene i landdistrikterne, hvor lokale initiativer gjorde drømme til virkelighed gennem et privat-offentligt-frivilligt samarbejde.

Handbjerg Marina blev til virkelighed takket vlre ildsjælene i landdistrikterne, som gjorde drømme til virkelig i et privat-offentlig samarbejde.

Fra bunden af Limfjorden skinnede den nye perle om kap med solen. Tusindvis af mennesker tog i løbet af lørdagen turen fra fastlandet over det nye vej- og broanlæg til indvielsesfest på Limfjordens nyeste ø-havn.  


250.000 kr ved at cykle

I stedet for at ærgre sig over ikke at have penge til legeområdet foran Mejdalhallen, arrangerede borgerforeningen et sponsorløb, der kørte 250.000 kr ind.

Borgere i Mejdal kørte 250.000 kr. ind til et nye legeområde ved Mejdal hallen.

Deltagerne fandt selv sponsorer, der kunne betale pr km eller et fast beløb. De 100.000 kr. blev cyklet ind af 116 børn, resten af voksne.


Mere liv i Skave starter indefra

I projektet ”Mere liv - Mere Skave” bliver borgernes fingersnilde og færdigheder sat i spil gennem en ressourcebank og en blog for at styrke fællesskabet – fx omkring en ny ungdomsklub, en kunstudstilling og en ’urban garden’.

Læs mere om "Mere liv - Mere Skave".

 

Plexus - et lokalt kraftcenter med liv og glæde for landsbyerne.

I Idom og Råsted har man tænkt i utraditionelle baner for at skabe rammerne for et attraktivt liv i de to landsbyer. Båret frem af lokale ildsjæle der brænder for fællesskabet har man udvidet rammerne af den gamle skole og hal i Idom og skabt et moderne medborgerhus med skole, dagtilbud, kulturtilbud med aktiviteter for alle - og det hele bygger på en høj grad af frivilligt engagement

Plexus i Idom-Raasted er lokalt kraftcenter drevet af mange frivillige kræfter.

 

I 2009 blev landsbysamfundet Idom-Råsted kåret til årets landsby. Forud for prisen var gået nogle år, hvor frivillige ildsjæle havde pustet liv, hjerteblod og energi ind i det lille samfund og blandt andet vendt befolkningstilbagegang til befolkningstilgang.

Dynamoen for det hele hedder Plexus – det moderne medborgerhus, som er samlingsstedet for borgerne i de to landsbyer.

Hvis vi skulle skrive alt hvad der foregår i Plexus her, ville vi fylde flere sider, men de har stort set alt fra skole, daginstitution, fritidstilbud for børn og unge, fællesspisning, motionscenter, idrætsforening, butik og en lang række aktiviteter derudover – for beboere i alle aldre.

For at det hele kan køre rundt lægges der hvert år 1000-vis af frivillige timer, hvor beboerne i de to landsbyer hjælper hinanden med at holde et højt aktivitetsniveau og den frivillige medborgerskabsånd er umulig at undgå at lægge mærke til i Plexus.

Læs mere om Plexus eller tag turen forbi.


Landsbyfællesskab skaber vækst

I landsbyen Mogenstrup har beboerne ved fælles hjælp, mange frivillige arbejdstimer og fondsmidler skabt et aktivitetscenter til glæde og gavn for hele landsbyen.

I Mogenstrup har beboerne ved fælleshjælp, mange frivillige timer og fondsmidler skabt et aktivitetscenter til glæde for hele landsbyen.

I den lille landsby Mogenstrup i kommunens nordøstlige del har man de senere år oplevet nogle af de samme udfordringer som mange andre små samfund står overfor i disse år – nemlig at befolkningstallet er under pres og at aktivitetsniveauet er vigende – både i forhold til arbejdspladser og til generelle tilbud til borgerne.

I Mogenstrup greb man til handling. Borgerne organiserede sig i foråret 2013 og gik i gang med det arbejde, der mundede ud i at byen kunne åbne deres nye aktivitetsområde med multibane, bålhytte, shelter og meget mere. Udover at man nu har nogle attraktive rammer for udfoldelse i naturen, har borgerne oplevet den ekstra gevinst, at beboerne i landsbyen er rykket tættere sammen og fået et bedre sammenhold. En af grundene til at man oplever et større sammenhold er at borgerne gennem projektet har oplevet, at alle har en aktie i at skabe et attraktivt miljø i landsbyen, men også fordi borgerne har lagt mange frivillige timer i arbejdet fordi økonomien har været stram. Heldigvis bor der borgere i Mogenstrup, som kan noget, og som gerne ville stille deres evner og tid til rådighed for fællesskabet blandt andet med hjælp til entreprenørarbejde og maling.


Kontakt

Vibeke Juul Dalengaard

Udvikling og Strategi

Rådhuset, Kirkestræde 11
7500 Holstebro

medborgerskab@holstebro.dk
Tlf. 96117503