De Kulturhistoriske Museer i Holstebro Kommune har en afgørende finger med i spillet, når Danmark og Kroatien i denne uge underskriver en samarbejdsaftale om udveksling af marinarkæologiske eksperter.
Det sker i forbindelse med regentparrets statsbesøg i Kroatien fra 21. til 24. oktober.
 
50 danske kunstnere og fagfolk fra professionelle danske kulturinstitutioner deltager i statsbesøgets kulturprogram, der har et stærkt fokus på den europæiske udvikling og samarbejdet inden for film, børneteater, arkitektur, UNESCO-samarbejde, marinarkæologi og arkiv.

Spændende samarbejde

Museumsdirektør Ingeborg Svennevig repræsenterer Strandingsmuseum St. George, der er en del af De Kulturhistoriske Museer i Holstebro Kommune. Hun skal sammen med medarbejdere fra Vikingeskibsmuseet i Roskilde forhandle en samarbejdsaftale på plads med det kroatiske forsknings- og formidlingscenter UNESCO International Centre for Underwater Archeology.
 
- Det bliver et rigtigt spændende samarbejde, vi indgår med kroaterne. Vi er fem museer her i landet, der har marinarkæologisk ansvar, og tilsammen har vi skitseret en række projekter i Danmark, som vi kunne tænke os at undersøge nærmere sammen med de kroatiske kolleger. Jeg forventer mig meget af den viden og erfaring, som de kroatiske fagfolk har og vil dele med os i forbindelse med udvekslingsprogrammet, siger Ingeborg Svennevig.

Eksperter i flasker

- Én af de spændende ting ved partnerskabet er, at lederen af det kroatiske forsknings- og formidlingscenter er flaskeekspert. På Strandingsmuseet har vi jo en del flasker fra bl.a. St. George-forliset, og dem får vi nu mulighed for at få sat ind i en international sammenhæng. Kroaterne er eksperter i skibsvrag. De er jo omgivet af dem, og i Kroatien ligger de i varmt og klart vand. Derfor har de nogle helt særlige muligheder for at formidle vragene, og vi håber også at kunne finde inspiration til det nye strandingsmuseum gennem partnerskabet med Kroatien, fortæller Ingeborg Svennevig.
 
Kulturminister Marianne Jelved overværer den officielle del af arrangementet om det marinarkæologiske samarbejde i Split på fredag.