Holstebro Kommune

Portræt af Ali Al Maanaki

subpage-img

Ali: Vi vil gerne bruges

(Portræt bragt i 2014)

Ali Al Maanaki, Holstebro, født i 1960.

 • Født i Beirut i Libanon. Kom til Danmark som flygtning i 1988 på grund af borgerkrigen i Libanon.
 • Gift med Salwa, der er pædagogmedhjælper i Birkelundsskolens SFO. De har fire børn – Hussein på 31 år, Hassan på 29 år, Abbas på 25 år og Muhammed på 19 år.
 • Før flugten ernærede Ali sig som maler og drev en forretning med salg af levende kyllinger i Beirut. I Holstebro blev han først uddannet som kontorassistent ved Holstebro Kommune. Senere begyndte han på en uddannelse som socialrådgiver, men stoppede efter fjerde semester. I 3 år arbejdede han som produktionsassistent i virksomheden Kastrup Vinduer. I sommeren 2013 blev han færdig med en uddannelse som pædagog og er nu jobsøgende.
 • Medlem af Holstebro Byråd første gang 2002-2006, valgt for Socialdemokraterne. I forrige byrådsperiode kom han i byrådet som suppleant for Annette Lind, da hun blev medlem af Folketinget. Genvalgt til byrådet fra den 1. januar 2014. Ali er i denne byrådsperiode medlem af Udvalget for Børn og Unge og Udvalget for Erhverv og Turisme.
 • En stor del af fritiden bruger han på frivilligt arbejde, bl.a. som formand for Den Multikulturelle Forening i Holstebro.
 • - Selv om det ikke var vores mål at blive i Danmark altid, var jeg fra dag 1 helt bevidst om, at jeg hurtigst muligt skulle lære det danske sprog, dansk kultur og danske samfundsforhold. Det er afgørende forudsætninger for at blive godt integreret. Efter kun 6 måneders danskundervisning kunne jeg klare mig uden tolk.

Fortæller Ali Al Maanaki, der i 1988 kom til Danmark som flygtning fra borgerkrigen i Libanon. Målet for ham og hans familie var i første omgang hurtigst muligt at vende tilbage til fødelandet.

Hjem til Holstebro

- Efter 4 år i Danmark rejste vi til Libanon for penge, vi havde sparet op, og var der i 2 måneder. Men under opholdet fandt vi efterhånden ud af, at der var forskel på ”den danske Ali” og ”den arabiske Ali”. Vi havde udviklet os og fået Danmark og dansk ind under huden. Så da vi landede i Kastrup, følte vi, at vi var kommet hjem. Det blev et vendepunkt i vores liv. Vi besluttede, at vi er palæstinensere, arabere og muslimer, og min kone går med tørklæde, men vi er også danskere og har to hjemlande. Det er vores identitet, og det har vi det godt med. Midt i 1990-erne fik vi dansk statsborgerskab, og hele familien føler sig godt integreret, understreger Ali.

Lige siden han kom til Danmark for ca. 25 år siden, har Ali lagt vægt på at være en aktiv del af lokalsamfundet. Det har bl.a. udmøntet sig i, at han har taget en uddannelse som både kontorassistent og pædagog, og at han gennem mange år har været involveret i foreningsarbejde.

I starten af 1990-erne var han med til at stifte og i en årrække formand for den dansk-arabiske venskabsforening og er i dag formand for Den Multikulturelle Forening. Endvidere var han med til at stifte Integrationsrådet i Holstebro Kommune i 1992, og han var rådets formand indtil udgangen af 2012.

”Vi vil gerne bruges”

Da han i 2002 blev valgt til Holstebro Byråd for første gang, var han samtidig det første kommunalbestyrelsesmedlem i Vestjylland med en anden etnisk baggrund end dansk.

- Jeg har brugt mange kræfter på at finde mig selv, min plads og min identitet og på den måde også være en form for guide for andre. Det betyder meget for os med en anden etnisk baggrund end dansk, at de etniske danskere har brug for os, siger Ali

Og han tilføjer: - Virksomheden Holstebro Kommune er med over 5.000 ansatte den største arbejdsplads i kommunen. En af mine mærkesager i byrådet er at arbejde for, at der ansættes flere med anden etnisk baggrund end dansk i kommunale jobs. Det vil være en stor fordel for systemet og lokalsamfundet. Ansættelse af forskellige nationaliteter, der kender deres oprindelige kulturer, vil være en god investering. Vi kender f.eks. arabisktalendes mentalitet og normer og har derfor gode forudsætninger for at kunne guide dem til en god integration, understreger Ali.

Syv skarpe til Ali

 • Den største begivenhed i dit liv: Da jeg blev gift med Salwa, som jeg mødte, da vi gik på gymnasium i Beirut.
 • Dit yndlingssted i Holstebro Kommune: Vores hus på Lange-Müllersvej i Holstebro.
 • Din livret: Tabouleh, der bl.a. består af hakkede grøntsager, og fisk.
 • Din favoritmusik: Arabisk musik fra 1960-erne og 1970-erne, Boney M., Bee Gees og Kim Larsen.
 • Din favoritbog: Historisk litteratur generelt og H. C. Andersen. Hans eventyr, bl.a. ”Den grimme Ælling” er også på arabisk.
 • Din favoritfilm: Naturfilm og historiske dokumentarfilm.
 • Dit favoritrejsemål: Historiske steder i Mellemøsten, Ægypten og Tyrkiet.

 

Kontakt

Borgmesterkontoret

Sekretariatet

Rådhuset, Kirkestræde 11
7500 Holstebro

kommunen@holstebro.dk

Tlf. 9611 7503