Holstebro Kommune

Portræt af Eli Vium

subpage-img

Eli’s spor i byggeri og politik

(Portræt bragt i 2014)

Eli Vium, Ulfborg, født i 1945.

 • Født i Vemb og voksede op i Gørding.
 • Gift med Bente, der gennem årene bl.a. har styret kontorarbejdet i parrets tømrervirksomhed. De har en søn, Sten, på 42 år.
 • Startede som 24-årig egen tømrerforretning i Holstebro, men flyttede den senere til Ulfborg. I 2006 solgte han virksomheden. Siden har han koncentreret sig om vedligeholdelse og administration af nogle erhvervsejendomme, som han ejer, og lejligheder, som han er medejer af.
 • Medlem af kommunalbestyrelsen i Ulfborg-Vemb 1982-1986 og igen fra 1990, indtil Ulfborg-Vemb fra 2006 blev en del af Holstebro Kommune. Har lige siden været medlem af Holstebro Byråd – i perioden 2006-2009 formand for Teknisk Udvalg og i perioden 2010-2013 1. viceborgmester. I det nuværende byråd er han medlem af Økonomiudvalget og næstformand i Teknisk Udvalg. I det kommunalpolitiske arbejde repræsenterede han indtil år 2000 Fremskridtspartiet og siden Dansk Folkeparti.
 • Fritiden bruger Eli og Bente bl.a. i køkkenhave og drivhus på en 1 hektar stor grund ved et nyt bindingsværkshus på Skovstien i Ulfborg, hvor Eli også har sin faste gang i et stort hobbyværksted. Han dyrker tillige lidt fritidsfiskeri fra Kloster Havn i en selvbygget træpram.

I de 37 år, hvor Eli Vium drev selvstændig tømrervirksomhed, var han bygmester på stort set alt inden for faget. ”En blandet landhandel”, som han betegner det. Knap 100 af de parcelhuse, som virksomheden byggede i lokalområdet, har Eli selv været arkitekt på, og i en periode specialiserede han sig i udestuer.

Også politisk har han sat sig mange spor. Bortset fra perioden 1986-1990 har han været med i kommunalpolitik siden 1982. Han er det af de nuværende medlemmer af Holstebro Byråd, der er har den længste anciennitet og er i øvrigt også byrådets ældste.

”Pengene værd”

Det kan være svært for selvstændigt erhvervsdrivende at kombinere det daglige ansvar for driften af en virksomhed med arbejdet i en kommunalbestyrelse.

- Det kræver naturligvis, at der er fuld opbakning på hjemmefronten og blandt medarbejderne, og den har jeg haft. Der er nok ingen tvivl om, at det gennem årene har kostet mig kunder at skulle bruge så megen tid på politisk arbejde. Men jeg klager ikke, og jeg synes, at det har været ”pengene værd” at være med til at præge de politiske beslutninger i skiftende kommunalbestyrelser, understreger Eli.

Gennem de indtil nu 28 år i kommunalpolitik har han været rundt omkring alle de udvalg, der er i en kommunalbestyrelse. Det er arbejdet i Teknisk Udvalg, der har interesseret ham mest.

- Opgaverne i det udvalg har jo bl.a. med den fysiske planlægning i kommunen at gøre. På mange områder er det sammenfaldende med min faglige interesse for erhvervsudvikling. I Teknisk Udvalg beskæftiger vi os med ”nogle håndfaste ting”. Det passer godt til min baggrund og nok også til mit temperament, siger han.

Yderområder et pejlemærke

Eli lægger ikke skjul på, at kampen for at være med til også at skabe udvikling i yderområderne i kommunen er et vigtigt pejlemærke for ham i byrådsarbejdet.

- Uanset en kommunes størrelse vil der altid være yderområder. Det var der også i sin tid i Ulfborg-Vemb Kommune. Jeg er da sikker på, at man i Thorsminde syntes, at Ulfborg fik det hele. I den meget større Holstebro Kommune er begrebet ”yderområder” blevet forstærket. Der sker generelt en større og større centralisering i samfundet. Det er en udvikling, der er svært at kæmpe imod, men jeg mener, det er vigtigt, at nogle gør det. Det koster lidt mere at holde tingene i gang i de tyndt befolkede områder. Det er et politisk valg, om man vil det. Det synes jeg, at man skal, siger Eli Vium.

Syv skarpe til Eli

 • Den største begivenhed i dit liv: Det har jeg altså svært ved at svare på.
 • Dit yndlingssted i Holstebro Kommune: Vores have ved huset på Skovstien.
 • Din livret: Dansk bøf med bløde løg og en kold øl.
 • Din favoritmusik: Klassisk musik med bl.a. Paul Potts og Susan Boyle.
 • Din favoritbog: ”Bedraget” på 750 sider om Nordisk Fjer skandalen. Den handler om en magtsyg bestyrelsesformand, der manipulerer med alle. Den burde være obligatorisk læsning for alle, der sidder i en bestyrelse.
 • Din favoritfilm: ”Gøgereden” med Jack Nicholson. Den handler også om en magtsyg person, der manipulerer med andre mennesker.
 • Dit favorit-rejsemål: Vi har rejst en del - bl.a. i Kina, Thailand, Malaysia, Cuba og Afrika, men jeg har ikke én favorit frem for andre

 

Kontakt

Borgmesterkontoret

Sekretariatet

Rådhuset, Kirkestræde 11
7500 Holstebro

kommunen@holstebro.dk

Tlf. 9611 7503