Holstebro Kommune

Medborgerskabsprojekter

subpage-img

Sammenhold i Staby

Da købmanden i Staby havde indbrud, oplevede købmand Anita Sørensen en helt usædvanlig opbakning. Borgerne samlede ind og hjalp hende med at få butikken på fode igen. Og de initiativer og det engagement, som Anita blev mødt med, er hun i gang med at give igen.

Anita, købmand i Staby, oplevede et stærkt sammenhold, som hjalp hendes butik på ret køl efter indbrud.

Ombygning af købmandsbutik, et indbrud og en genbrugsbutik er ingredienser i denne historie fra Staby, hvor medborgerskab lever i bedste velgående.

”I Staby ånder vi med hinanden”. Den lettere filosofiske betragtning kommer fra byens købmand, Anita Sørensen.

I Anita Sørensens butik, Letkøb, var der indbrud og hurtigt efter politiets ankomst gik snakken rundt i byen om, at der havde været ubudne gæster i butikken.

Købmandsforretningen i Staby er en mindre butik og Anita havde hverken overvejet tyveriforsikring eller alarm i butikken, for hun ikke troede, at nogen kunne finde på den slags i Staby. Så indbruddet var en katastrofe for den lille købmand, der havde fået stjålet varer for 27.000 kr. Derudover var der også en del, der skulle repareres i butikken.

Der gik ikke mange timer, før den første kunde dukkede op med en trøste-lagkage til den bestjålne købmand.
-Jeg var så taknemmelig at jeg begyndte at græde. Jeg kan næsten ikke forklare med ord, hvor dejligt det var, forklarer Anita Sørensen.

Men den tilstand af taknemmelig kunne hun lige så godt kunne vænne sig til. Mange kunder – Staby-borgere – kom forbi med små kuverter. I kuverterne var der pengesedler. 50 kr. 500 kr. Hvad hver enkelt nu kunne undvære. Da den lokale gymnastik og ungdomsforening skulle have herrefrokost gik overskuddet ubeskåret til købmanden. Og en anden borger satte en decideret indsamling i gang.

Tilskuddet hjalp Anita til at få gang i butikken igen og hun fortsatte med at opleve eksempler på, hvor langt sammenholdte rakte.

En kunde hjalp med tyverisikring og en anden kunde lavede nogle specielle låse, så det vil blive langt sværere for nye indbrudstyve. I dag har Anita forsikring på varerne og butikken er sikret.

-Da jeg skulle have sat en røgalarm op i butikken, tilbød en montør at bruge en fridag på installationen, så jeg kunne spare udgiften til monteringen, fortæller Anita Sørensen.

Bagbutikken giver overskud til gode formål

Selv om det var en hård tid, så betød den lokale opbakning, som Anita Sørensen oplevede, at hun havde lyst til at give noget igen til de mange medborgere, som havde hjulpet hende i den svære situation.

-Jeg fik lyst til at gøre noget for det lokalsamfund, der også havde støttet mig, siger Anita Sørensen. Derfor indrettede hun ”bagbutikken” som en slags genbrugsbutik, hvor borgerne i Stab f.eks. kan sælge deres brugte ting eller håndarbejde. De penge, der bliver samlet ind, går ubeskåret til gode formål i Staby.

En drøm blev til virkelighed

Det er ikke bare i modgang og krisetider, at købmanden i Staby har mærket medborgernes gode vilje. Tilbage i 2011 havde en arkitekt fra købmandskæden Spar lavet en tegning over, hvordan butikken kunne indrettes og moderniseres, så butikken blev fremtidssikret.

Arkitekten kendte til et par andre butikker i Holstebro og Vejle, som skulle renoveres. Hvis Anita kunne få hjælp, kunne hun få lov til at hente gammelt, overskydende inventar fra de to butikker og bruge det til indretningen.

Købmanden i Staby satte arkitektens tegning op i butikken og spurgte om der var nogle, der ville være med til at gøre hendes drøm om en ny butik til virkelighed.

-Det var der heldigvis mange der ville og det strømmede ind med frivillige, der ville hjælpe med at hente hylder og reoler. Nogle kørte efter læs i Holstebro, mens andre var i Vejle for at hente en stor køler, siger Anita.

Uden den lokale opbakning kunne Anita ikke selv have løftet opgaven.

-For mig er det blevet en livsstil at være købmand i et lille samfund som Staby. Økonomisk kunne jeg personligt få mere ud af at være på understøttelse, men vi passer på hinanden i Staby i høj grad, så det er det hele værd, slutter Anita.

I Staby bor et par hundrede mennesker og med opland cirka 700.

Kontakt

Vibeke Juul Dalengaard

Udvikling og Strategi

Rådhuset, Kirkestræde 11
7500 Holstebro

medborgerskab@holstebro.dk
Tlf. 96117503