Orkidéer

Du kan også finde dem her i kommunen, det er ikke kun butikkerne der har orkidéer.

Orkidéer – det er nogle smukke og eksotiske vækster, som man køber i blomsterforretninger, og som tydeligvis ikke er groet frem på vore himmelstrøg. Men orkidéerne er også en kæmpestor familie af blomsterplanter med mange repræsentanter helt heroppe i de kolde egne af kloden.

Ganske vist er de knap så store og prangende som dem i butikkerne, og de vokser ikke i trækronerne i ufremkommelige bjergskove. Men smukke er de, og man kan sagtens få dem at se i den vestjyske natur. 

Maj-, purpur- og plettet gøgeurt er ret almindelige i de vestjyske ådale – både ved Storå og mange af tilløbene, samt langs Karup Å og Hellegård Å. Man skal især (men ikke udelukkende) kigge efter de mest sumpede steder og i vældene – der hvor trykvand kommer ud af bakkerne. Desuden vokser plettet gøgeurt spredt på vore heder.

Langt de fleste orkidéer vokser på privatejede arealer – her er det nødvendigt at spørge lodsejerne om lov, før man går ind i indhegnede arealer med græssende dyr.

De fleste danske orkidéer vil gerne have kalk i jordbunden, og derfor er Møns Klint eller fx. kalkbakkerne i Himmerland toplokaliteter i Danmark. Men også i de vestjyske ådale er forholdene OK for visse arter.

Den første orkidé, der begynder at blomstre her hen i maj, er maj-gøgeurten med de rødlilla blomster og de brede, plettede blade. Ofte står de sammen med den nærbeslægtede purpur-gøgeurt med uplettede blade, og selv om purpur-gøgeurt er lidt senere om at komme frem, krydser de ofte med hinanden.

I begyndelsen af juni kommer så den lidt sjældnere kødfarvet gøgeurt til – den har uplettede blade, der er bredest ved basis, og nogle ret små, røde eller hvidlige blomster.

Også i juni blomstrer den plettede gøgeurt med de smalle, plettede blade og de lyse blomster. Den finder man – modsat de øvrige arter – både i våde enge og oppe i hederne.

Og så har vi en lille, meget smuk specialitet. Skov-gøgeliljen med de cremefarvede blomster med en lang spore er sjælden i Vestjylland, men vokser et par steder hos os i Holstebro Kommune.

Husk, at alle orkidéer i Danmark er fredet – man må hverken plukke dem eller grave dem op. Men man må meget gerne beundre dem.

En beskrivelse af orkidéerne kan hurtigt blive en langtrukken affære, så artiklen her er i stedet ledsaget af nogle billeder. En lille, sjov ting er dog værd at fremhæve. Nede under jorden har visse af de nordlige arter et par afrundede rodknolde, som har givet orkidéerne deres navn. Orchis betyder på græsk testikler, og det er netop hvad rodknoldene ligner.

Derfor har de selvfølgelig også i gammel tid været anvendt som et elskovsmiddel - et afrodisiakum. En dansk lægebog fra 1546 angiver således, at de friske rødder ’er nyttige til ægteskabs opretholdelse’. Virker det? Et godt gæt er, at det gør det nok ikke. Og i øvrigt er alle orkidéer i Danmark fredet, så der er ikke mulighed for at komme til at eksperimentere!

Hvis man gerne vil lære de vilde blomster at kende, og man gerne vil undgå indviklede, videnskabelige værker, er et enkelt værk næsten uundværligt: ”Den Nye Nordiske Flora” rummer alt, hvad man finder af vilde planter i hele Norden og er fint illustreret. Nævnes må også, at Danmarks orkidéekspert nummer ét har skrevet en bog: ”Danmarks Vilde Orkidéer”. Begge fås hos boghandleren.

keyboard_arrow_up Sidst opdateret 25. februar 2020 af Haris Nuhanovic