Kaostempel af Frithioff Johansen

Kaostempel af Frithioff Johansen

Et af Holstebros mest originale og spændende kunstværker er Frithioff Johansens kæmpemæssige laserskulptur Kaos Tempel, der er placeret mellem Vandkraftsøen og Folkeparken.

Skulpturen blev opført i 1989 samtidig med opførelsen af TV MidtVest. Dengang havde skulpturen også et rent praktisk formål, da den også fungerede som sendemast for TV MidtVest.

Kaos-templet er en 400 kvadratmeter stor jernkonstruktion der er blevet beskrevet som et kæmpemæssigt ”sammenkrøllet” metalgitter der hviler på fire 18 meter høje søjler. Konstruktionen oplyses af to laserstråler. Den ene er en bevægelig laserstråle der scanner og oplyser gitterkonstruktionen – og konstant danner nye og næsten uforudsigelige former.

Den anden laser sendes mod et spejl på Kaos Templets top, og derfra videre 1,5 km ind mod Holstebros centrum, hvor den oplyser Black Box Theatre.

Den avancerede teknologi i Kaos Templet har ikke været helt uden problemer. Efter ganske få år begyndte de første driftsproblemer at vise sig og til sidst virkede teknologien simpelthen ikke længere.

I 2009 startede et omfattende renovationsarbejde hvor den københavnske laserspecialist Allan Collins har udskiftet og opgraderet en masse af teknikken – naturligvis i tæt samarbejde med Frithioff Johansen. Laserskulpturen blev atter tændt i maj 2010.

keyboard_arrow_up