Det Rygende Barn kommer til Holstebro

16. marts 2022

Børn Unge Sundhed

25. marts afslører Tobaksforebyggelsen ved Center for Sundhed en særlig statue, der markerer en kampagne for børn og unge, som skal flytte kulturen for tidlig rygestart hen mod en røgfri fremtid.

Fotografik: Sanne Staal viser omridset af kampagne-statuen, som kommer til at stå foran Center for Sundhed.

På trods af at 9 ud af 10 danskere ønsker en røgfri fremtid for deres børn og børnebørn, indtager Danmark en kedelig førsteplads som landet med den tidligste rygedebut. Børn og unge er i gennemsnit kun 16,4 år, når de begynder at ryge, og det er 3 år tidligere end i resten af verden.

Statuen "Det Rygende Barn" er et fysisk element i kampagnen fra Røgfri Fremtid, som skal gøre opmærksom på udfordringen og indsatsen for at skabe den første røgfri generation.

Et fælles ansvar

Det er belejligt at pege fingre ad alle mulige årsager til den meget tvivlsomme ære af førstepladsen. Er det de unge? Forældrene? Butikkerne, tobaksindustrien, reklamebureauerne, underholdningsindustrien eller politikerne?

Men for Tobaksforebyggelsen er det et fælles ansvar, at kommende generationer bliver røgfrie, og derfor er Holstebro Kommune partner i Røgfri Fremtid. Og statuen er med til at sprede budskabet om kampagnen, som Kræftens Bekæmpelse og Trygfonden står bag, forklarer Sanne Staal, der er koordinator for Tobaksforebyggelsen, som er del af Center for Sundhedsfremme og Forebyggelse.

- Vi har verdens yngste rygestart. Hvordan får vi ændret den kultur og bragt antallet af unge rygere og snus-afhængige ned? Det spørgsmål er omdrejningspunktet for kampagnen, og noget af det, vi gerne vil have de unge til at tage stilling til, siger Sanne Staal.

De unge er med til afsløringen

Grundforløbselever fra SOSU-skolen, ungdomsskolen og de største klasser fra Nørre Boulevard Skolen er bl.a. inviteret til kampagnestart og afsløringen af Det Rygende Barn.

Programmet løber fra kl. 10.30 -11.15 og byder bl.a. på fælles bevægelse med høj musik og en konkurrence med spørgsmål om snus, rygning, nikotin og vaner. Her kan de unge svare via en app og vinde præmier.

Formand for Social- og Sundhedsudvalget, Jens Kristian Hedegaard, får æren af at afsløre den velour-dækkede statue, som kommer til at stå ved hovedindgangen til Center for Sundhed, Stationsvej 35, 7500 Holstebro.

Udvalgsformanden mener det er vigtigt, at kommunen skaber opmærksomhed på udfordringen:

- Rygning er en livsstil og en meget sundhedsskadelig faktor i vores samfund, der koster mange leveår. Det er et af de områder, hvor vi får allermest ved at sætte ind med tidlig forebyggelse, rygestop og løbende fokus på vanerne. Og jeg håber, at vi med kampagne-statuen kan sende et signal, involvere og oplyse de unge på en anden måde, siger Jens Kristian Hedegaard.

  • Kampagnemedarbejdere fra Røgfri Fremtid kommer også til Holstebro for at deltage i afsløringen.
     
  • Alle er velkomne fredage den 25. marts kl. 10.30 -11.15, og Det Rygende Barn bliver stående ved Center for Sundhed i en uges tid.
     
  • Statuen har sidst besøgt Silkeborg, og rejser på den måde rundt i landet.

Tilbage

visibility_off visibility
Kontakt os

Tilmeld nyhedsbrev

Mobiltelefon med uåbnet mail

X