Fire års forberedelse baner vejen for Thorsminde som servicehavn

19. april 2022

Landdistrikter Forsyning Erhverv

Holstebro Kommune ser intet naturstridigt i, at en lille havneby med 330 indbyggere bliver servicehavn for Danmarks største havvindmøllepark. Det har hele tiden været planen at gå efter 'vinden'.

Billedtekst: "Thor" er ikke bygget endnu, så her er foto fra Anholt Havvindmøllepark.

Det tyske energiselskab RWE, der skal opføre og drive Danmarks største havvindmøllepark "Thor", etablerer sig i Thorsminde og skaber hundredvis af arbejdspladser.

Thorsminde er langt fra den største havneby på Vestkysten. Alligevel er det lykkes at være med i kapløbet om udvikling og få del i lokale grønne job under og efter etableringen af Havvindmølleparken Thor.

- Vi byder RWE varmt velkommen i Thorsminde og ser frem til et konstruktivt samarbejde om at skabe lokale arbejdspladser. Det her er kæmpestort for os. Vi har udsigt til flere arbejdspladser, end der er indbyggere i Thorsminde. Det er en strategi og indsats, som byrådet, forvaltningerne, havnen og andre partnere har arbejdet med i snart fire år og som nu bærer frugt, siger borgmester H.C. Østerby.

Satsning og goodwill

At Thorsminde i fremtiden ikke kun er et sted for fiskeri og turisme, men nu også vind, skyldes flere faktorer, mener borgmester H.C. Østerby:

- Vi har proaktivt slået på det naturlige forspring, Thorsminde har i forhold til geografi og afstand. Vi har tidlig i processen været i dialog med vindindustrien, sat strategier i søen, lavet undersøgelser og arbejdet med plangrundlaget i ekstra god tid, uden at vide hvem der vandt udbuddet. Vi har satset på det her vindeventyr og vist, at vi er villige til at lægge os i selen for at skabe de bedste erhvervsvilkår for branchen, siger H.C. Østerby.

Et eksempel på at gøre kysten klar til fremtiden, er kommuneplanplanlægningen af en helikopterlandingsplads på havnen.

Tak til Thorsminde for at se potentialet

- Jeg tror også, det har stor betydning, at havnen, erhvervslivet og borgerne i Thorsminde er indstillet på at gribe udviklingen - og ikke siger: Det er vi for små til. Thorsminde er et sted, hvor man ikke bare ser tingene som de er, men også hvad de kan blive til. Det er en mentalitet, som jeg tror kommer alle til gavn, når RWE rykker ind i byen, lyder rosen fra H.C. Østerby.

Aftalen mellem Thorsminde Havn og RWE blev indgået i dag. Energiselskabet etablerer sig på havnen fra foråret 2023 og opfører havmølleparken frem til 2027, hvor den går i drift. Herefter har RWE retten til at drive og vedligeholde møllerne frem til 2053.

Se mere i pressemeddelelse fra Thorsminde Havn udsendt tidligere i dag: Thorsminde bliver servicehavn for RWE

Første del af vejen til en servicehavn siden 2018:

 • Lokalplan for vesthavnen
 • Dokumentation for bæreevne på kajen og vanddybder
 • Prospekt omkring Thorsminde som servicehavn
 • Kommuneplan - herunder planlægning af heliport
 • Natura 2000 - miljøkonsekvensvurdering
 • Udviklingsplan for havnen
 • Aftale med første 'vindvirksomhed' (baseoperatøren Norsea)  
 • Screening af arbejdskraftoplandet
 • Plan for opkvalificering af arbejdskraft og rekruttering
 • Alliance omkring videreuddannelse (GWO-uddannelser)
 • Strategisk-fysisk udviklingsplan for Thorsminde og Thyborøn (med bl.a. Realdania)
 • LAG og Landdistriktspuljen: "Den fremtidssikrede landsby - fra fiskeri til energi"

www.holstebro.dk/servicehavn-thorsminde kan den samlede indsats ses.

Tilbage

visibility_off visibility
Kontakt os

Tilmeld nyhedsbrev

Mobiltelefon med uåbnet mail

X