Marens nye elevator kommer i august

13. juni 2022

Kultur Turisme

Kulturvægterne holder pause fra de faste guidede ture i turistsæsonen, da elevatoren til "Kvinde på kærre" først bliver leveret i sensommeren.

Billedtekst: En midlertidig installation står i dag oven på Marens elevatorskakt. Om et par måneder kommer en ny elevator – og så er Maren klar til at ’genopstå’

Alberto Giacometti's skulptur "Kvinde på kærre" i Holstebro - også kaldet 'Maren' - får en helt ny elevator i august måned. Og først når den er installeret, vender Maren tilbage på pladsen foran Det Gamle Rådhus.

Derfor er Kulturvægterne og Holstebro Kommune blevet enige om at sløjfe sommerens gratis aftenture for turister og andre gæster. "Kvinde på kærre" er så stor del af oplevelsen med Kulturvægterne, at det ikke giver mening at opretholde gåturen.

Inden skulpturen sidste år blev beskadiget i elevatoren, var "Kvinde på kærre" start- og slutsted for turen. Højdepunktet var, når Kulturvægterne afsluttede deres runde med sang, mens Maren blev sænket ned i sit underjordiske natlogi.

Kulturvægterne påtager sig stadig guidede ture på bestilling i juli og august måned via formand Niels Jørgen Lundsgaard på aaseognielsjorgen@gmail.com eller mobil 29257417.

Der lyder stor ros og anerkendelse fra Holstebro Kommune til Kulturvægternes frivillige arbejde og formidling af kulturen i Holstebro. De skaber ikke kun liv og oplevelser for turister, men gør også en forskel for byens udeservering og alle andre i gågaden. Så kommunen håber, at traditionen genopstår til næste højsæson med syngende vægtere, en hjemvendt Maren i den nye elevator og det hele.

Midlertidig 'skulptur' indtil elevatoren kommer

På Marens plads står der lige nu en midlertidig installation, der utvetydigt minder os om fraværet af byens kronjuvel. Installationen er lavet af et iværksættermiljø på Slagteriet, og den er Kulturvægterne godt tilfreds med:

- Det er en genial ide, nu hvor Maren er væk, og det er faktisk præcis det, den symboliserer, siger en af de tre kulturvægtere, Henning Lorentsen.

Den nye elevator er for længst bestilt, men da der er mangel på materialer hos leverandøren, kommer den ikke til at være klar til feriesæsonen.

Giacomettis skulptur, som i folkemunde kaldes "Maren o æ woun", blev i 2021 beskadiget under den daglige elevatortur fra sit natlogi under jorden. Skulpturen befandt sig herefter til restaurering et hemmeligt sted i Europa, hvor professionelle fagfolk håndterede sagen. Kun forsikringsselskabet ved, hvor den kostbare og folkekære skulptur befinder sig.

Tilbage

visibility_off visibility
Kontakt os

Tilmeld nyhedsbrev

Mobiltelefon med uåbnet mail

X