Thorsminde bliver servicehavn for RWE

19. april 2022

Landdistrikter Forsyning Erhverv

Etableringen af et center til drift og vedligehold i Thorsminde i 2023 betyder 200-400 midlertidige arbejdspladser frem til 2026. På sigt 50-60 permanente arbejdspladser.

Luftfoto af Thorsminde havn og by. Fotograf Ole Mortensen

Læs også Fire års forberedelse baner vejen for Thorsminde som servicehavn

PRESSEMEDDELELSE FRA THORSMINDE HAVN:

- Vi har netop indgået en aftale med RWE om, at de etablerer sig i Thorsminde med deres Operations and Maintenance Center. Det betyder, at al drift og vedligehold af havvindmølleparken Thor kommer til at foregå fra havnebyen. Derudover er forventningen at al mandskab og mindre konstruktionsdele der skal sejles ud til Thor i byggefasen, også vil gå ud af Thorsminde. Det gælder både for RWE og for RWE’s underleverandører. Det vil få en essentiel betydning for os og vi cementerer med denne aftale transformationen af Thorsminde Havn fra udelukkende at være en fiskerihavn til nu også at være en service- og energihavn, siger Poul Willadsen, bestyrelsesformand for Thorsminde Havn. 

Bestyrelsesformanden ser et stort potentiale i at Thorsminde bliver hjemsted for vedligeholdelsen.

- Det er erhvervsudvikling med muligheden for både at skabe forretning og øge indtjeningen i den helt store skala. På samme måde vil der være mange arbejdspladser i møllerne. Vi er naturligvis helt utroligt stolte og glade, fortæller Poul Willadsen. 
Aftalen mellem Thorsminde Havn og RWE betyder 50-60 permanente arbejdspladser og det der må komme af underleverandører i hele konstruktionsfasen. RWE anslår det antal til et sted mellem 2-400 midlertidige arbejdspladser. 

Bemandingen på drifts- og vedligeholdscentret består dels af et internationalt mandskab, dels af ny arbejdskraft, der skal rekrutteres ind til opgaven. 

Valgt på grund af både distance og velvilje

Thorsminde Havn har den korteste distance til vindmølleparken Thor. Med 22 km fra Thorsminde Havn til havvindmølleparken er det både den korteste søvej og den hurtigste luftvej.

- Rent objektivt er Thorsminde Havn et oplagt valg. Kort distance er lig med brændstof-besparelse, så det er naturligvis et væsentligt parameter, når vi skal sejle eller flyve ud til møllerne. Men det, der var udslagsgivende for valget, var den velvilje vi oplevede fra Thorsminde Havn og Holstebro Kommune. Jeg glæder mig meget til opstarten i Thorsminde og til partnerskabet med havnen og lokalsamfundet. Det har været et rigtig godt forløb, hvor havnen har spillet stærkt ind, fortæller Pia Lanken, der er Projekt- og udviklingsdirektør på Thor-projektet for RWE.

Det bliver ikke kun Thorsminde, der kommer til at lægge havn til etableringen af Thor og blive en del af de mange energiinvesteringer i Nordsøen.

- Nogle af de komponenter, der skal sejles ud til Thor, er ganske enkelt for store til at de kan udgå fra havnen i Thorsminde. Vores nabohavne vil derfor også blive helt naturlige valg ved etableringen af Thor, siger Lisette Sønderby, havnechef i Thorsminde.

Erhvervseventyr i den helt store skala

RWE etablerer sig i Thorsminde i løbet af foråret 2023. Havvindmølleparken skal stå klar senest i 2027. Forundersøgelser, indkøb af møller, kabler m.m. starter langsomt op og så eskalerer aktiviteterne i løbet af 2023-2025. I løbet af 2026-2027 overgår RWE til drift af vindmølleparken og servicecentret etableres. 

- Den velvilje, vi har mødt i Thorsminde og Holstebro Kommune er uden sidestykke. Modet til at tro på, at dette erhvervseventyr kunne blive en realitet i Thorsminde og viljen til at gå konstruktivt ind i processen, da mange troede, det blot var ønsketænkning og tankespind, det er uvurderligt, siger Pia Lanken. 

I Thorsminde glæder havnens repræsentanter sig over de udsigter og det potentiale de og lokalsamfundet står over for. 

- Thorsminde må være ligesom humlebien, der ikke burde kunne flyve. Den gør det bare. Vi har satset stort og knoklet hårdt, men vi må også rette en særlig tak til Holstebro Kommune for den store opbakning, der har været med til at gøre dette kommende forretningseventyr muligt, siger Poul Willadsen.

Fakta om RWE 

RWE har vundet konsessionsaftalen på Thor og dermed har de retten til at opføre og drive møllerne i 30 år. Thor bliver den største vindmøllepark i Danmark med et udbytte på 1000 Mega-Watt.

RWE er et tysk energiselskab med hovedsæde i Essen. Med en omfattende investerings- og vækststrategi udvider virksomheden sin grønne produktionskapacitet til 50 gigawatt internationalt i 2030. Til dette formål investerer RWE i dette årti 50 milliarder euro. Porteføljen er baseret på offshore og onshore vind, sol, brint, batterier, biomasse og gas. RWE har lokationer på de attraktive markeder i Europa, Nordamerika og Asien-Stillehavsområdet. RWE beskæftiger omkring 19.000 mennesker på verdensplan og har et klart mål at nå netto nul-emissioner i 2040.

Tilbage

visibility_off visibility
Kontakt os

Tilmeld nyhedsbrev

Mobiltelefon med uåbnet mail

X