• Print
  • Forstør tekst

Projekt skal styrke indsatsen mod ensomhed blandt hjemmehjælpsmodtagere

20. december 2019

Tilbage i november 2018 startede hjemmeplejen i Holstebro Kommune et projekt for ældre borgere med titlen ’Fællesskabs-klippekortet’. Projektets formål er at afhjælpe ensomhed blandt hjemmehjælps-modtagere og støtte dem i at komme ud i sociale aktiviteter. Et af de steder, hvor man har haft glæde af tiltaget, er hos Herdis og Gunnar.

Foto: Hjemmehjælper Trine Møller Christensen med ægteparret Gunnar og Herdis.

Mulighed for at tænke ud af boksen

Igennem 3 år har Gunnar modtaget hjemmehjælp på grund af svær demens. Igennem det sidste års tid er Gunnar desuden kommet i Birkehuset, som er et daghjemstilbud for demensramte. Dog har glæden ved at skulle ud ad døren ikke altid været lige stor, og Gunnars social- og sundhedshjælper, Trine Møller Christensen, gik derfor i tænkeboksen for vende det for Gunnar. 

Her kunne et projekt, som Holstebro Kommune har fået støtte til, komme i spil. Projektet giver nemlig hjælperne mulighed for at støtte de borgere, som har et behov for det, ud i sociale aktiviteter. Trine kunne derfor, ud over hendes faste gang i hjemmet, via et fællesskabsklippekort mødes med Gunnar i Birkehuset et par gange. 

- Jeg vidste faktisk ikke, at Trine havde været med Gunnar derude den første gang. Men da Gunnar kom hjem, var han mere glad, end han plejer at være. Måske tænkte han, at hvis Trine kunne komme der, så kunne han også. Han er i hvert fald blevet mere glad for at komme der, fortæller Gunnars hustru, Herdis. 

Trine supplerer: 

- Jeg snakkede med personalet på Birkehøj, som kunne fortælle, at Gunnar er en festlig fyr, som er glad og godt tilpas, og som er god ved de andre. Oplevelsen sammen med Gunnar har desuden gjort, at vi kan snakke om nogle ting derude fra på de dage, hvor han husker.

’Det gør mig rigtig glad, at han kan lide at være der’

Klippekortet kan bruges vidt forskelligt og i varieret omfang fra borger til borger.

- Klippekortet har givet os, der kommer i hjemmet, en mulighed for at få ekstra tid til at tage snakken med de ældre, der hvor vi oplever, at der kan være en ensomhedsproblematik. Vi kan tale med dem om, der er en fritidsaktivitet, som de måske kunne tænke sig at starte på. Vi kan derudover følge dem dertil og hjælpe dem i gang. Så hvis en borger eksempelvis har lyst til at prøve bowling, så er det den vej, vi arbejder hen mod. Det kan også bare være, at det for en borger bare er nok med en samtale, fortæller Trine.

Gevinsten ved brugen af klippekortet kan i Gunnars tilfælde mærke hele vejen rundt. Herdis fortæller, at grundet Gunnars sygdom kan han ikke være alene, så en aflastning er nødvendig, og oplevelsen efter Trines besøg med Gunnar har givet Herdis en tryghed og ro.

- Jeg kunne ikke komme i tanke om at sende Gunnar afsted, hvis han ikke trives. Det gør mig rigtig glad at vide, at han kan lide at være der, og at det ikke er derfor, at humøret svinger, fortæller hun. 

Trine slutter:

- Jeg har arbejdet som hjælper siden 1995, og jeg er kommet i mange hjem. Men hvad vores borgere laver uden for hjemmet, har jeg jo ikke nogen fornemmelse af, så det har været dejligt for mig at se, hvor godt Gunnar trives i Birkehuset. Det har givet mig en arbejdsglæde at opleve det.

Fællesskabsklippekortet er et projekt for hjemmeplejen og hjemmesygeplejen, der løber i perioden november 2018 til december 2021.

Ved yderligere spørgsmål:

Sundhedschef Jens Bejer Damgaard, tlf. 96114121
Teamleder for hjemmeplejen, Team Parkvej, Lene Black Sinkjær, tlf. 96114365 

Tilbage

keyboard_arrow_up