• Print
  • Forstør tekst

Børstetræning har givet sundere tænder

11. juni 2020

Tandsundheden for de 0-18 årige i Holstebro Kommune er markant forbedret de seneste år. En af forklaringerne er den systematiske tandbørstetræning på skolerne.

Billedtekst: Med tandbørstetræning udvikler børnene en metode og motorik til at få tænderne helt rene.(Foto: Colourbox)

Hvordan går det med tandsundheden hos børn og unge i kommunen?

Det undersøger Sundhedsstyrelsen hvert år, og i den seneste oversigt er der en del at smile af i Holstebro Kommune. For det er ingen hemmelighed, at tandsundheden tidligere har været dårligere, end man skulle forvente i forhold til kommunens sociodemografiske forhold.

Men nu er der længere mellem hullerne efter flere års grundig indsats. Især de 15-årige har i dag færre huller og ligger nu på niveau med gennemsnittet i Region Midt og på landsplan. Også de 12-årige har fået markant bedre tandsundhed. Så når de fylder 15 år, er der grund til at tro, at antallet af huller falder yderligere.

Et af de tiltag der sandsynligvis medvirker til den positive udvikling, er den systematiske tandbørstetræning, som tandplejen tilbyder samtlige børn i 4. klasse.

Børnene udvikler her en metode og motorik til at børste tænderne helt rene. Indtil 4. klasse skal børn have voksenhjælp til tandbørstning.

Tilbud om lakering af tyggeflader på kindtænderne betyder også, at langt færre børn får boret i deres nye 6-årstænder.

- Når vi kigger på tallene ser det det ud til, at vi har fået vendt udviklingen for både børn med mælketænder og for de lidt ældre børn med tænder, der skal holde resten af livet. Det er meget glædeligt, og vi har også en ambition om at styrke tandsundheden endnu mere hos de mindste børn, hvor der fortsat er for mange huller, siger overtandlæge Marianne Blegvad.

Et af de områder som får et særlig fokus, er tidlig opsporing og risikovurdering. Fx vil alle børn blive indkaldt, når de er omkring 10 måneder.

- Det går helt klart den rigtige vej med indsatsen. Tandbørstning i skolen understøtter og forstærker de gode vaner derhjemme, og en tidlig og tryg start af tandplejen er altafgørende for at holde tænderne sunde. Så det er en meget opløftende status, vi har fået i udvalget, siger Torben Gudiksen, formand for Børne- og Familieudvalget.

  • Lemvig og Holstebro indgik i 2019 en samarbejdsaftale om et fælles tandplejetilbud for de to kommuner - "Tandplejen Nordvestjylland"
     
  • Tandplejen Nordvestjylland er i gang med en opdatering af deres sundhedsplan, hvor indsatser og tværfagligt samarbejde bliver justeret for at forbedre tandsundheden yderligere
     
  • Tandplejen Nordvestjylland har 45 ansatte og varetager tandpleje for ca. 17.500 børn og unge samt 300 omsorgspatienter i Holstebro og Lemvig kommuner.

Tilbage

keyboard_arrow_up