• Print
  • Forstør tekst

Nu bliver det helt vildt på Sønderlandsskolen

22. september 2021

Temaet for årets store, nationale Naturvidenskabsfestival er ”Helt vildt”. I den sidste uge i september udforsker tusindvis af skoleelever over hele Danmark den vilde natur.

Naturvidenskabsfestival 2021 - Helt vildt - @Astra - Foto: Carsten Andersen

På Sønderlandsskolen skal de yngste elever stå for at indrette et grønt og hyggeligt skolegårdsmiljø fyldt med insektvenlige pladser og vilde planter.

Skal man blive klogere på, hvad biodiversitet egentlig er, er der kun én vej frem: Man må ud i naturen med alle sanser. Når Naturvidenskabsfestivalen starter d. 27. september, drager de yngste elever fra indskolingen ud i naturen for at lære mariehøns, bænkebidere, sommerfugle og bier bedre at kende.

Ved hjælp af den nye undervisningsmetode, Mikroforskermetoden, får eleverne mulighed for at fordybe sig i alt, hvad der undrer dem ved insekterne. Målet er at vide så meget om insekterne, at man kan indrette skolegården med de pladser og planter, der tiltrækker netop disse insekter.

”Sønderlandsskolen har meget asfalt og mangler natur i skolegården. som kan tiltrække dyr og insekter og dermed øge både elevernes interesse for naturen og gøre skolegården mere hyggelig at være i,” siger natur/teknik-lærer Linda Nyborg.

Der skal blandt andet indrettes højbede, kvashegn og bygges insekthoteller, så insekterne kan få vand, varme, mad og finde ly.

Hele ugen slutter med en udendørs festival, hvor klasserne vil dele den nytillærte viden med hinanden. Skolen håber også, at forældre og andre i nabolaget, vil komme og se, hvad eleverne har bedrevet.

Viden og handlekraft

I alt deltager omkring 130.000 børn og unge over hele Danmark i den store, nationale Naturvidenskabsfestival under temaet ”Helt vildt”. I uge 39 arbejder eleverne i tusindvis af forskellige varianter og projekter med både den vilde og den tæmmede natur og undersøger, hvordan vi mennesker påvirker miljøet lokalt og globalt.

”Alle taler om natur, biodiversitet og bæredygtighed. Men uden viden og handlekraft hos den enkelte helt ned i børnehøjde, dør det hele hurtigt ud igen. Her får eleverne alle sanser i spil, når de arbejder fysisk med naturens elementer. På den måde oplever de, at naturfag kan bruges til at påvirke deres egen hverdag og skabe forandringer,” siger projektleder for den nationale Naturvidenskabsfestival, Ea Eskildsen.

I år kommer Naturvidenskabsfestival i høj grad til at bidrage til et grønnere, vildere og mere insektvenligt Danmark. Så godt som alle deltagere i Naturvidenskabsfestival har nemlig lige som Sønderlandsskolen valgt at følge temaet ”Helt vildt”.

Hvert år er festivalen en fejring af naturfagene helt ned i detaljen, samtidig med at eleverne får følelsen af at være med i noget større. Det er en uge med højt til himlen, hvor der bliver sat spot på naturfagene på nye, overraskende måder.

”For eleverne kan Naturvidenskabsfestival være en øjenåbner for naturens betydning for menneskets overlevelse og omvendt, men også for, hvad naturfag kan bruges til. For lærerne er det en chance for at hente inspiration til nye måder at undervise i naturfag på, og for forældrene - tja, måske kommer der et glad barn hjem fra skole med snavsede gummistøvler på”, siger Ea Eskildsen.

Sønderlandsskolen har fået 11.000 kr. af Poul Due Jensens Fond til at købe materialer til projektet for. Årets store fejring af naturvidenskaben og dens muligheder foregår fra d. 27. september til d. 1. oktober og arrangeres af Astra - det nationale naturfagscenter, der bistår skolerne med undervisningsforløb, materialer og inspiration. Festivalen er 100 procent fond-finansieret.

Se også:

Naturvidenskabsfestival i uge 39

 

 

Tilbage

keyboard_arrow_up