• Print
  • Forstør tekst

Gebyr til rottebekæmpelse stiger – og indsatsen følger med

2. januar 2020

Nye regler om rottespærrer, bedre service og det nye udbud af skadedyrsbekæmpelse betyder, at bidraget til rottebekæmpelse stiger over de næste år.

Foto: Colourbox Foto: Colourbox

Det er ikke det største beløb på ejendomsskattebilletten. Men bidraget går til bekæmpelse af et meget væsentligt problem: Rotterne. De uvelkomne gnavere, som hverken respekterer den private ejendomsret eller går meget op i hygiejne.

En ny rottebekendtgørelse med krav om mere forebyggelse og bekæmpelse alle ugens syv dage betød, at udbuddet af opgaven blev dyrere end tidligere. Dermed stiger opkrævningen for ejendomsejerne også.

Beløbet for 2020, som ejendomsejere bidrager med, bliver helt præcist 0,07272 promille af den offentlige ejendomsværdi. Så det er meget forskelligt, hvad det betyder i kroner og øre for den enkelte.

Hvis din ejendomsværdi fx er 1.500.000 kr., kommer du i 2020 til at bidrage med i alt 109 kr. til bekæmpelse af rotter.

En af de nye indsatser er installering af rottespærrer ved institutioner som skoler, plejehjem og daginstitutioner. Denne opgave er en éngangsopgave og betales over det samlede rottegebyr. Derfor forventes gebyret fra 2021 at falde igen.

- Det er ikke fordi, der er flere registrerede rotteangreb end før, men med krav til weekendindsatser ved rotter i boliger, forebyggelse af resistens og så den særlige opgave i 2020 med sikring af institutioner, så er det nødvendigt med en ekstraordinær stigning i 2020, siger Torben Mølgaard, der er chef for Natur og Miljø i Holstebro Kommune. Han fortsætter:

- Vi har nok alle et barn eller barnebarn i en daginstitution eller forældre eller bedsteforældre på et plejehjem. Så indsatsen her er noget, som alle får gavn af på én eller anden måde. Vi ved, at det er meget ubehageligt, at få de her ubudne gæster indenfor, hvorfor både den forebyggende og den hurtige indsats ved anmeldelse er vigtig. Dette gælder uanset om det er i det private hjem, i virksomhederne hvor det kan give omsætningstab, eller i børnehaver og på plejehjem, hvor smitterisikoen kan have vidtrækkende konsekvenser. Set i det lys er det særligt forhøjede bidrag for 2020 ikke så stor.

Hvis du har mistanke om rotter, har du pligt til at anmelde det. Det kan du gøre på www.holstebro.dk/rotter eller på telefon 96 32 00 65 til Anticimex.

Rottebekæmpelsesbidraget, som du finder på ejendomsskattebilletten til januar, stiger i 2020 med faktor 3,6 og i 2021-2023 med faktor 2,0 i forhold til 2019-opkrævningen. Det gælder både for private og for erhverv.

Tilbage

keyboard_arrow_up