• Print
  • Forstør tekst

En håndsrækning til naturen og penge i klubkassen

25. maj 2020

Syv foreninger deltager i "Ren Natur" og samler affald på udvalgte ruter i Holstebro Kommune. 27. maj går den første forening, Tvis Mølle Have, i gang med at holde naturen ren omkring Borbjerg.

Foto fra Hold Danmark Rent projektet Ren Natur

Der er penge i skidtet langs stier og strande - helt præcist 3000 kr. til hver forening, som tager en ekstra tørn for miljøet og det lokale fællesskab.

Bag initiativet "Ren Natur" står Hold Danmark Rent, og sponsorkronerne kommer i år fra købmandskæden SPAR, restaurantkæden McDonalds, detailkæden WestWind og Danske Bank samt et tilskud fra Miljøstyrelsens Strandoprydningspulje.

I frivilligheds- og sponsorkonceptet Ren Natur er der både ruter i naturen, langs vandet og i byen, og der går typisk en formiddag eller eftermiddag med at fjerne henkastet affald. I år foregår oprydningen efter sundhedsmyndighedernes retningslinjer i mindre grupper af frivillige og med god afstand - men stadig med højt humør. Der er både udsigt til indtægter, frisk luft og godt samvær i foreningen.

Hold Danmark Rents undersøgelser viser, at et rent nærmiljø er vigtigt for 97 % af danskerne, og at manglende tilhørsforhold og ejerskabsfølelse til der, hvor man bor og færdes, gør at folk smider affald. Henkastet affald symboliserer ligegyldighed og skaber utryghed, mens et rent nærområde betyder mere glæde, tryghed og livskvalitet for den enkelte beboer. 

Hvem rydder op hvor?

  • Thorsminde ruten: Rådgivningscenter Montagens Venner
  • Borbjerg ruten: Tvis Mølle Have
  • Tvis ruten: Tvis Fodbold
  • Vandkraftsøen rundt: Mejdal-Halgaaard Petanque
  • Storå i kano/kajak: Kajakklubben Pagaj
  • Struervej /Holstebro midtby: KFUM Spejderne Holstebro Ellebæk
  • Banestien i Vinderup: Det Danske Spejderkorps, Vinderup Gruppe

Til indsamlingsopgaven får foreningerne udstyr til at samle affald - handsker, skraldeposer, affaldssnappere, sikkerhedsveste, osv. Kommunen henter bagefter det indsamlede affald på aftalte 'droppunkter'. 

Sidste år indsamlede 5795 foreningsaktive frivillige og private ildsjæle over hele landet 23 tons affald.


Ren Natur er etableret som et selvstændigt koncept under ledelse af Hold Danmark Rent - et koncept der binder kommuner, virksomheder og frivillige sammen i en bestræbelse på at skabe et endnu renere Danmark uden affald i naturen. Holstebro Kommune er en del af dette fællesskab. 

Ifølge myndighederne er det foreningernes ansvar at efterleve covid-19 retningslinjerne under indsamlingen. Det vil sige, at hvis en forening fx vil aktivere 30 deltagere, så skal de blot sørge for, at de ikke på noget tidspunkt kommer til at være samlet mere end 10 personer. Fx ved at opdele dem i grupper af 10 personer eller mindre.

Tilbage

keyboard_arrow_up