• Print
  • Forstør tekst

En tredjedel rotteanmeldelser skyldes privat dyrehold og fuglefodring

30. september 2021

Det går godt med rottebekæmpelsen i Holstebro Kommune, og med hjælp fra borgere med kæle- og hobbydyr og ved fuglefodring i haven, kan det blive endnu bedre.

Foto: Colourbox

Når du har udendørs hobby- og kæledyr, som fx høns og kaniner, eller fodrer havens vilde fugle, inviterer du ofte rotterne med til bords om natten. En tredjedel af alle rotteanmeldelser skyldes nemlig fuglefodring, hobbydyrehold og efterladenskaber fra kæledyr, viser den årlige status på kommunens rottehandleplan.

Rotten spiser alt

Rotten er altædende og spiser ikke kun nedfaldsfrugter, madaffald, æg, kyllinger og andre dyreunger, men altså også hundelort, mejsebolde og solsikkefrø fra fuglenes foderbræt. Husk derfor at foderrester og ekskrementer skal lægges i en rottesikker kompostbeholder eller til affald.

Rotter er dygtige klatrere og kan let finde vej i mørket. Og dyr i haven tiltrækker rotter - eller rettere - dyrenes foder og ekskrementer tiltrækker rotter. Derfor er der god grund til at tjekke op på dine bure, fodervaner og måske også hundens besørgelse i haven, hvis du ikke ønsker besøg af rotter.

Følg rådene og mindsk risikoen for at rotterne slår sig ned:

  • Brug fintmasket net til indhegning eller bur.
  • Alle sider af indhegningen sikres - også toppen og bunden. Husk at stolper og bagside af huset skal være indenfor hegnet.
  • Foder opbevares i rottesikre beholdere.
  • Læg ikke mere foder ad gangen end dyrene kan spise på en time - også på foderbrættet.
  • Ekskrementer er også foder for rotten, og bør derfor ikke ligge tilgængeligt for rotter.

Vi har alle en interesse i at holde rotterne væk fra beboelsesområder, og kommunen ser rottebekæmpelse som en fælles sag, hvor enhver anmeldelse er vigtig. Lige så afgørende er det, at ovenstående forebyggende råd bliver fulgt, for rottefængeren iværksætter ikke bekæmpelse, før disse forhold er i orden.

Stabilt antal anmeldelser

Varmere klima og milde vintre giver typisk mange rotter, og når der kommer flere kraftige regnskyl og tryk på kloakkerne, finder rotterne hurtigt nye boliger og anden føde. Trods den udvikling har niveauet for rotteanmeldelser i Holstebro Kommune været stabilt i de seneste år.

I 2020 var der omkring 1.500 anmeldelser om rotter eller mistanke om besøg af de upopulære gnavere. Nogle gange var der tale om falsk alarm eller mus og mosegrise, men 1.000 gange var det rotten, der holdt til.

Når du ser en rotte eller opdager tegn på rotter, skal du melde det til kommunen på holstebro.dk/rotter eller telefon 96320065

I Holstebro Kommune er rottebekæmpelsen udliciteret til firmaet Anticimex A/S.

Rottebekæmpelse er allerede betalt over ejendomsskatten, så du får ikke en regning.

Tilbage

keyboard_arrow_up