Møbel med ’havplast’ er stof til eftertanke

3. december 2018

Indsamlet plastaffald fra strandrensninger langs kysterne er genanvendt i møblet "Bænken & Spanden", som sætter fokus på, at plastik er en værdifuld ressource, der ikke skal ende som affald i naturen.

Foto: Lige nu kan du sidde på ”Bænken & Spanden” i Holstebro Bibliotek og tænke lidt over vores stigende plastikforbrug og –forurening. Foto: Lige nu kan du sidde på ”Bænken & Spanden” i Holstebro Bibliotek og tænke lidt over vores stigende plastikforbrug og –forurening.

Det sorte møbel, "Bænken & Spanden", er lige præcis hvad navnet antyder. En lang parkbænk med en skraldespand for enden. Men det er også et vejr-robust genbrugsprodukt, delvist fremstillet af affaldsplastik der er indsamlet på strandene.

Møblet er doneret af Projekt Plastfrit Hav, der er etableret af Plastindustrien, Plastic Change og Det Økologiske Råd.  Det indeholder ud over havplast primært almindelig genanvendt plastik for at sikre kvaliteten.


"Bænken & Spanden", som indeholder genanvendte fiskekasser og dunke opskyllet på Vestkysten, fortæller en historie om udfordringen med marint affald og skal få folk til at tænke over, hvad de gør af deres affald.

- Plastik er jo et godt materiale, men det er blevet til et problem på grund af vores måde at anvende og bortskaffe det på. Vi har alle et ansvar og en rolle at spille for at gøre noget ved problemet. Derfor har vi som den første kommune i landet besluttet at lave en plasthandleplan, som skal afdække, hvordan vi kan bidrage til at gøre en forskel, siger Karsten Filsø, der er formand for Natur-, Miljø- og Klimaudvalget.

I dag står møblet i indgangen til Holstebro Bibliotek og skal også en tur til Vinderup Bibliotek og Ulfborg Bibliotek - og herefter tættere på sit maritime ophav; Thorsminde og andre steder ved Vestkysten. Det er nemlig her, at kommunen og frivillige gør en stor indsats med at indsamle og gøre opmærksom på havaffald - bl.a. ved Nordisk Strandrydderdag.

- Hvert år bruger vestkystkommuner og tusindvis af frivillige mange timer og ressourcer for at holde strandene rene. Holstebro Kommune og Projekt Plastfrit Hav sætter fokus på den store indsats, som grundejerforeninger og andre frivillige yder ved strandrensning om foråret og løbende hen over året. Bænken og Spanden er et symbol på, at plast er en værdifuld ressource, som bør genanvendes mest muligt, og at plastforurening af miljøet er uacceptabelt, siger Ryan d'Arcy Metcalfe fra Kommunernes Internationale Miljøorganisation (KIMO), der er en af partnerne bag projektet.

Projekt Plastfrit Hav består af brancheorganisationen Plastindustrien, Plastic Change, Det Økologiske Råd og KIMO Danmark, Dansk Rotations Plastic, Aage Vestergaard Larsen A/S og tegnestuen Krads.

VILLUM FONDEN og VELUX FONDEN har givet en fælles bevilling på 8,9 millioner kroner til Projekt Plastfrit Hav.
 
VILLUM FONDEN og VELUX FONDEN er begge almennyttige fonde stiftet af Villum Kann Rasmussen - grundlægger af bl.a. VELUX og andre firmaer i VKR Gruppen, der har til formål at bringe dagslys, frisk luft og et bedre miljø ind i menneskers hverdag.

Tilbage

keyboard_arrow_up