• Print
  • Forstør tekst

Klar til de første vaccinationer i Holstebro

23. december 2020

Region Midtjylland fordeler snart de første COVID-19 vacciner til hospitaler og kommuner, og hvis alt går vel, kan den første plejehjemsbeboer i Holstebro Kommune blive vaccineret mellem jul og nytår.

Billedtekst: De første til at få vaccine mod COVID-19 er beboere og plejepersonale på plejecentre. Senere kan hjemmeboende borgere blive vaccineret på det kommende vaccinationscenter i Holstebro.

Holstebro Kommune er på vej til at tage et kæmpe stort skridt i kampen mod corona, når en portion af regionens vacciner efter planen kommer til Vestjylland engang omkring nytår.

Social- og sundhedsområdet har forberedt sig på vaccinationsprogrammet de sidste to uger, og selvom ingen endnu ved, hvilken dag det bliver, er kommunen klar til det store vendepunkt. De første vacciner er tiltænkt beboere på kommunens plejecentre og det tilknyttede plejepersonale.

Region får i første omgang ca. 2000 vacciner. De modtager løbende flere fra producenten og forventer at få næsten 10.000 vacciner hver uge efter nytår frem til marts måned. Der er 19 kommuner i Region Midtjylland, og fordelingen af vacciner sker efter sundhedsmyndighederne retningslinjer.

Aarhus har det højeste incidenstal i regionen og starter derfor vaccinationen allerede den 27. december på et af byens største plejecentre. Næste på listen over kommuner med høje smittetal er Holstebro Kommune.

Prioriteret rækkefølge - de mest udsatte først

Den første gruppe af borgere, der bliver tilbudt vaccinationsprogrammet, er beboere i plejebolig og borgere på midlertidige pladser og akutpladser. Frontpersonalet i sundhedsvæsenet, ældreplejen og særlige sociale indsatser tilbydes også vaccination i forbindelse med, at beboerne vaccineres. Herefter følger borgere over 65 år, som modtager både praktisk hjælp og personlig pleje.

Det er de nationale sundhedsmyndighederne, der bestemmer kriterier og rækkefølge. Læs mere om målgrupper og vaccine­fordeling

Håndtering af selve vaccinationen

Regionen og de almen praktiserende læger står for vaccinationen i kommunerne. Det kan for eksempel være den faste plejehjemslæge, der skal håndtere den nedkølede vaccine og give vaccinestikket under trygge forhold.

Holstebro Kommunens opgave er alene at stille lokale til rådighed på plejecentret, sikre de nødvendige faciliteter til at foretage vaccinationerne og hjælpe med observation af borgeren i 15 efterfølgende minutter for eventuel allergisk reaktion.

Kommunen forventer at Styrelsen for Patientsikkerhed hen over jul og nytår opretholder de nuværende besøgsrestriktioner på alle plejecentre og udvalgte bosteder, m.v. i Holstebro Kommune.

Samtykke

Inden den enkelte på plejecentret kan få vaccinen mod COVID-19, skal der ligge et samtykke. Det er samme procedure, som når borgerne normalt vaccineres mod influenza. Hvis det er en inhabil borger, skal personalet sikre værgens samtykke.

Plejepersonalet har på forhånd undersøgt, hvem der er interesseret i at få vaccination mod COVID-19, og nu hvor den er officielt godkendt, kan der indhentes det endelige samtykke forud for selve vaccinationen.

Vaccinationscenter

Region Midtjylland er ved at oprette et vaccinationscentret i Holstebro på Campus Sct. Jørgen, Døesvej 54 (tidl. Sct. Jørgens Skole). Hjemmeboende borgere, der modtager praktisk hjælp og personlig pleje, og som ikke kan transportere sig selv til et vaccinationscenter, får tilbud om transport. 

  • Vaccination mod COVID-19 er gratis, og det er frivilligt, om du vil tage imod tilbuddet
  • For at være beskyttet mod COVID-19 skal du vaccineres to gange. Der skal gå mellem 21 og 28 dage mellem første og anden vaccination
  • Selvom du er blevet vaccineret mod COVID-19 og godt beskyttet mod selv at blive syg, anbefaler Sundhedsstyrelsen fortsat, at du følger de gode råd til at forebygge smitte.

Tilbage

keyboard_arrow_up