Historien bag byvåbnet og navnet

  • Print
  • Forstør tekst

Det digitaliserede byvåben

Den digitaliserede udgave er en rentegning af det byvåben, der i sin oprindelige form var Holstebros segl og stammer fra 1854. Det digitaliserede byvåben kan meget bedre ses og tydes på skærme og i lille format. 

Erhvervsgrunde Industriarealet i Ulfborg

Hvis du vil spørge om lov til at bruge byvåbnet, hvis vi fx er samarbejdspartnere eller sponsorer, så send en e-mail til kommunikation@holstebro.dk og skriv ”Byvåben” i emnefeltet.

Historien om navnet

Holstebro er en af landets ældste købstæder. Vi ved ikke præcist, hvornår byen er opstået, men den er nævnt ved navn første gang i 1274 i et brev fra biskop Thyge af Ribe.

Første gang optræder bynavnet som Hvolstathbroo. Nogle tolker det som ”hestebroen” – en hentydning til de store hestemarkeder i byen. Andre mener, at navnet stammer fra, at byen er anlagt ”ved broen, som går over åen”. 

Historien om byvåbnet

Byens ældste segl, som blev brugt fra 1584, viser en kronet rytter på en bro – sikkert broen over Storå. Fra 1938 optræder et nyt segl, som er udfærdiget af gravør Friedrich Britze, og hvor den kronede rytter er forvandlet til Sankt Jørgen i kamp med en drage på en bro.

Kommunens byvåben viser et blåt felt bestrøet med guldstjerner. Hovedfiguren er den harniskklædte rytter med guldhjelm og fældet lanse, der nedlægger en grøn drage. Motivet tolkes i dag som ”Sankt Jørgen og dragen” og rytteren som overgangsstedets, byens og kommunens vogter og forsvarer.

Legenderne om Ridder Holst og Sankt Jørgen

Dr. Phil. Esben Graugaard, museumsinspektør ved Holstebro Museum, fortæller i en artikel legenderne om Ridder Holst og lindormen samt den kristne helgen Sankt Jørgen og den hedenske drage.

Læs et uddrag af hans artikel.

keyboard_arrow_up