Historien bag byvåbnet og navnet

Ny forenklet udgave

Udviklingen og digitaliseringen har gjort det nødvendigt at supplere den gamle og meget detaljerede udgave af byvåbnet med en mere enkel. Den nye udgave, som er en rentegning af den gamle, kan meget bedre ses og tydes på skærme og i lille format. Men vi benytter stadig den gamle udgave ved særlige lejligheder.

Erhvervsgrunde Industriarealet i Ulfborg

Hvis du vil spørge om lov til at bruge byvåbnet, hvis vi fx er samarbejdspartnere eller sponsorer, så send en e-mail til kommunikation@holstebro.dk og skriv ”Byvåben” i emnefeltet.

Historien om navnet

Holstebro er en af landets ældste købstæder. Vi ved ikke præcist, hvornår byen er opstået, men den er nævnt ved navn første gang i 1274 i et brev fra biskop Thyge af Ribe.

Første gang optræder bynavnet som Hvolstathbroo. Nogle tolker det som ”hestebroen” – en hentydning til de store hestemarkeder i byen. Andre mener, at navnet stammer fra, at byen er anlagt ”ved broen, som går over åen”. 

Historien om byvåbnet

Byens ældste segl, som blev brugt fra 1584, viser en kronet rytter på en bro – sikkert broen over Storå. Fra 1938 optræder et nyt segl, som er udfærdiget af gravør Friedrich Britze, og hvor den kronede rytter er forvandlet til Sankt Jørgen i kamp med en drage på en bro.

Kommunens byvåben viser et blåt felt bestrøet med guldstjerner. Hovedfiguren er den harniskklædte rytter med guldhjelm og fældet lanse, der nedlægger en grøn drage. Motivet tolkes i dag som ”Sankt Jørgen og dragen” og rytteren som overgangsstedets, byens og kommunens vogter og forsvarer.

Legenderne om Ridder Holst og Sankt Jørgen

Dr. Phil. Esben Graugaard, museumsinspektør ved Holstebro Museum, fortæller i en artikel legenderne om Ridder Holst og lindormen samt den kristne helgen Sankt Jørgen og den hedenske drage.

Læs et uddrag af hans artikel.

Spørg om lov til at bruge det gamle byvåben

Holstebro Kommunes gamle byvåben er registreret i Patent- og Varemærkestyrelsen og er beskyttet ifølge Styrelseslovens § 4. Derfor må byvåbnet kun bruges, hvis kommunen skriftligt har tilladt det. 

keyboard_arrow_up