HOLSTEBRO 

ORDBLINDEFESTIVAL

1. - 7. OKTOBER

 

Holstebro Ordblindefestival 

Fra 1. oktober -  7. oktober sætter Holstebro Ordblindefestival fokus på ordblindhed. Det gør vi med en bred palet af arrangementer for skolebørn, unge under uddannelse og voksne.

Der vil bl.a. være App caféer, kunstworkshops og kreative skriveworkshops for børn og voksne samt foredrag for unge og voksne.

Ordblindhed og læsevanskeligheder

Formålet med ugen er, at sætte fokus på ordblindhed og læsevanskeligheder og de muligheder der er for børn, unge og voksne med disse vanskeligheder.

Vi kan mere, når vi arbejder sammen og sætter fokus på den nyeste viden om ordblindhed og læsevanskeligheder. Målet må være, at hjælpe mennesker med læsevanskeligheder videre i deres liv, uanset om det er at få en god skolegang, at komme i arbejde eller at få en uddannelse.

Benjamins digt

Til katelogi kan man man bruge kattesko som er i en skuffe.

Skuffen påffer skoene op. Så katten kan få skonen på.

Og katten har en god sko harmony. Harmony sko er godt til at dance med.

Og den har ondt i fødderne og katelogien hjælper med fødderne får den er god til at hjælpe

Gudrun Hasle

Jeg hedder Gudrun Hasle. Jeg er uddannet fra Det Fynske Kunstakademi i 2008. Jeg har udstillet i ind- og udland bl.a. med soloudstillinger på Horsens Kunstmuseum, Brandts 13 i Odense, Museet for Samtidskunst i Roskilde.

Jeg bruger mine egen historie til at beskrive, hvordan det er at leve som menneske i vores samfund. Jeg er ordblind og det er en vigtig del af min praksis. Dårligt stavede tekster optræder ofte i mine værker. Jeg prøver at vende mine svagheder om til styrker, som jeg kan give videre til publikum.

 

Gudruns workshop

Mit sprog er et socialt baseret projekt, hvis kerne er at åbne op for den forståelse at alle er lige vigtige, og har lige ret til at udtrykke sig i verden -  lige meget om de er ordblinde, har et dårligt sprog på grund af andre forhold.

Jeg er selv ordblind og for mig er det en gave at kunne se på verden på en anden måde og det er denne opfattelse, jeg vil give videre i dette projekt

 

Allan Lillelund og Gitte Lægård

har stor erfaring med at undervise i kreative skrive- og tekstilprocesser for børn og unge på kulturskoler i Jylland.

I deres egen kunstneriske praksisser finder de inspiration overalt og i alle materialer, og ser begrænsninger som kreative benspænd, der kan udvikle unikke udtryk.

Sammen har de udgivet bogen En loppe hopper ud ad vinduet på Forlaget Fritid. Det er en kreativ skrivebog for børn og unge, skrevet af Allan og illustreret af Gitte.

 

Der er mange måder at udtrykke sig på og fange en læser eller et publikums opmærksomhed på, og grammatik og korrekt stavning er ikke nødvendigvis det bærende element. Det vil de to workshop-holdere illustrere og fremvise ved at lave øvelser og guide til sjove, anderledes indgange indenfor deres kunstfelter, som ikke så meget handler om det perfekte og formfuldendte, men som handler om, hvordan man impulsivt, umiddelbart kan gribe en idé og føre den ud i livet uden at spørge sig selv, om det er korrekt formuleret eller tegnet perfekt.

Gitte og Allan vil altså arbejde på at skabe sanselige og eksperimenterende handlinger hos kursisterne, hvor de glemmer, om det de laver er stavet korrekt eller ser pænt ud. I den kreative proces er det tilladt at lave fejl – faktisk er det fejlene, som giver de sjoveste og anderledes bud.Lasses digt

Mormor din mad smager så godt som lykken man vinder.

Mormor din granitemad er så god at det kribler helt ud i fingerspidserne.

Jeg savner din mad mormor fordi det smager plykke godt.ORDBLINDEFESTIVALEN i Holstebro Kommune

er blevet til i et samarbejde mellem kommunens læsekonsulent Nina R. Kledal ved PPR, og:

- Netværkslokomotivet- AOF- VUC- STX- UCH- SOSU- VIA- Mentorshoppen- Dansk Talent Akademi- Ordblinde HF- Jobcenter Holstebro- LO og Holstebro Bibliotek.

Nina Kledal

Læsekonsulent

phone96 11 52 77

mailnina.kledal@holstebro.dk

Nina Kledal

Samarbejdspartnere

keyboard_arrow_up