Uddannelsesbyen Holstebro

Byrådet vil

  • Fastholde studerende i Holstebro Kommune efter endt uddannelsesforløb i Holstebro
  • Arbejde målrettet for at etablere flere studieboliger i Holstebro Midtby, og derved understøtte Holstebro som en attraktiv studieby
  • Være på forkant med sikre tilstrækkelig plads i vores daginstitutioner og skoler, bl.a. i forbindelse med at de unge stifter familie
  • Fastholde Holstebro som en attraktiv uddannelsesby med en bred palette af både velkendte uddannelser, men også anderledes læringsmiljøer og uddannelser for unge og voksne
     

Byrådet vil

Holstebro er kåret til landets sjette-bedste uddannelsesby. Boliggaranti til de studerende og boliger centralt i byen er med til, at Holstebro slår ud på listen over landets bedste studiebyer. Det kan godt være, at Holstebro blot er landets 19. største by målt på antal indbyggere. Men når det kommer til studievenlighed, så bliver byen vurderet til at være landets sjette bedste, viser en ny undersøgelse fra Studentum.dk, der har rangeret landets studiebyer i forhold til, hvad de studerende i en meningsmåling siger, der gør uddannelsesbyer attraktive.

Holstebro har en bred vifte af erhvervs- og ungdomsuddannelser, korte og videregående uddannelser samt muligheder for efteruddannelse. Der er i dag over 10.000 studerende i Holstebro, og der er god søgning til de fleste uddannelser i byen.

Der er derfor et stort potentiale i fastholde de studerende i Holstebro Kommune. At være en attraktiv uddannelsesby handler ikke kun om at kunne tilbyde de rigtige uddannelser, men også om at have de rigtige fritidstilbud. Udover spændende uddannelsestilbud vil vi kunne tilbyde gode og billige boliger, gode transportmuligheder, en attraktiv by for de unge. Vi vil skabe rammerne for et bredt udbud af kultur- idræts- og handelsliv, fordi vi tror på, at det kan være med til at tiltrække unge, når de skal vælge uddannelse.

Vi vil tilbyde en kulturel by i vækst, så de studerende også efter deres studier får lyst til at bosætte sig, arbejde og stifte familie i kommunen. Derfor har vi et vedvarende fokus på at igangsætte initiativer, der forbedrer rammerne for de studerende, og samtidig markedsføre Holstebro som attraktiv uddannelsesby

Holstebro huser en lang række uddannelsesinstitutioner, hvilket helt naturligt har affødt et godt og omfattende studiemiljø. Det, der i særdeleshed gør Holstebro attraktiv for studerende, er, at kommunen har indgået en aftale med byens mange boligselskaber om, at alle, der flytter til byen for at studere, er garanteret en bolig. Samtidig er byens mange kollegier og studieboliger placeret centralt omkring uddannelsesstederne, alt imens de også er markant billigere end i andre større studiebyer.

For fortsat at være attraktiv i forhold til de unge samt de studerende er det vigtigt fortsat at udvide antallet at studie- og ungdomsboliger. Dette er baggrunden for at der helt aktuelt et udlagt arealer til etablering af denne type boliger umiddelbart syd for VIA.

Studie- og Ungdomsboliger skal være fleksible og udvikles sammen med de kommende brugere. Derfor skal vi indlede drøftelser med VIA – for eksempel ved gennemførelse af workshops på uddannelsesinstitutioner om de ungens konkrete boligbehov.

I takt med at de unge ønsker at blive boende i Holstebro, vil der blive behov for yderligere servicetilbud, bl.a. i form af daginstitutioner. 

Nærhed mellem bolig, skole børnepasning, fritidsaktiviteter, indkøbsmuligheder mv. har stor betydning for, om det område man er bosat i, opleves som velfungerende. Vi vil derfor planlægge for det fremtidige behov for bl.a. daginstitutioner, som følge af den forventede demografiske prognose.