Vilde oplevelser - formidling og friluftsliv

Naturen er til for sin egen skyld, men er også til glæde for borgere og gæster i vores kommune. Derfor er der steder, hvor naturen skal have fred og ro, og der er steder, hvor vi med stolthed inviterer jer med ud i naturen.
Her på siden vil du løbende få overblik over muligheder for naturoplevelser, aktiviteter og bevægelse i naturen.

 Krabbe på stranden
8
JUN
Oplevelser Ud på tur Vand og strand

Fang smådyr i Nissum Fjord

Vi fejrer det blå flag ved Thorsminde med en naturvejledertur.

Shelterpladsen i Skovlund
15
SEP
Oplevelser Ud på tur DKvild

Vidunderlige spiselige natur

Hvilke planter og svampe i den danske natur kan man egentlig spise?

Friluftsliv

Før var naturoplevelser, aktiviteter og bevægelse i naturen typisk en sjælden søndagstur med familien og måske en madkurv ved særlige lejligheder. Nu er det for mange af os ugentlige eller endda daglige begivenheder.

Motion og foreningsliv er flyttet ud i naturen. Værdien af motion og aktiviteter i naturen blev meget tydelig under Covid-19 pandeminen. De fleste indendørs aktiviteter lukkede helt ned i perioder, og vi skulle holde afstand og færdes i små grupper. Her var der god plads i naturen.

Friluftsliv i naturen er mange ting og meget forskelligartet. For nogle er det en gåtur, en ridetur eller en cykeltur på mountainbike. Andre går på jagt eller er lystfiskere. Nogle ror, padler, sejler i båd eller kitesurfer. Der er også dem, der vil ud for at opleve naturens vidundere som fugle, orkidéer eller sommerfugle. Naturen er generelt mange steder robust, og kan nemt benyttes af mange brugere med forskellige interesser.

Plantagerne, og flere af de store fredede områder, rummer allerede gode faciliteter for friluftsliv. Den bynære natur med Vandkraftsøen og det nyetablerede Tvis Mølle Naturlaboratorium er særligt i centrum for borgerne i Holstebro by. De ca. 58.000 besøgende i naturlaboratoriet i 2020 viser tydeligt, at borgerne gerne vi ud i naturen. Specielt når stier og andre faciliteter byder velkommen.

Men også i andre dele af kommunen er der etableret gode stisystemer, spor til mountainbike, shelters og madpakkehuse. Lokale borgergrupper planlægger og etablerer endnu flere. Den længste sti går rundt om Nissum Fjord. Turen på ca. 71 km til fods - lidt længere på cykel - er anlagt af frivillige lokale borgere.

 

Mere fritid - større forventninger

Vi vil udvikle faciliteterne til et aktivt friluftsliv og give borgerne mulighed for endnu flere naturoplevelser og dermed højere livskvalitet. Vores tiltag er alle med til at sikre FN’s verdensmål nr. 3, som skal sikre et sundt liv og fremme trivsel for alle aldersgrupper.

Vi har mere og mere velfærd og fritid. Derfor stiger behovet for gode ferie- og friluftsaktiviteter kraftigt hos både turister og vores lokale befolkning. Samtidig er det vigtigt, at der er balance mellem at benytte og beskytte naturen. Men den vestjyske natur er stor og rummelig. Der er et stort potentiale for at udvikle friluftslivet i kommunen endnu mere.