Kunstnerne

Alberto Giacometti
(1901-1966)

Skulpturen "Kvinde på kærre" blev skabt af den schweiziske skulptør Alberto Giacometti i 1942. Originalt var skulpturen af gips, men blev støbt i bronze i 1963

Alberto Giacometti (1901-1966) var én af det 20. århundredes mest indflydelsesrige og betydningsfulde kunstnere. Han levede og skabte sin kunst i Schweiz, Italien og Frankrig. Giacometti var en kunstner, der ikke let lader sig sætte i kunstnerisk bås – han er gennem tiderne blevet knyttet til surrealismen, formalismen og ekspressionismen.

Giacometti var i sine tidligere værker stærkt inspireret af den enkelthed, han fandt i kubistisk og afrikansk skulptur. Senere gjorde surrealismen et stort indtryk på ham, og hans skulpturer blev mere abstrakte og primitive.

I midten af 30erne begyndte Giacometti at skabe mere genkendelige skulpturer af mennesker. De usædvanlig tynde og langstrakte figurer var ofte bittesmå. Selv sagde han, at han ikke fremstillede menneskets figur, men dets skygge.

Astrid Noack
(1888-1954) 

Astrid Noack er en dansk kunstner kendt for sine enkle skulpturer af mennesker.

Hun blev født i 1888 og valgte som 14-årig at flytte fra fødebyen Ribe til København, hvor hun blev maler hos fajancefabrikken Aluminia. Hun blev nogle år senere som én af de første kvinder i Danmark uddannet som billedskæresvend - en uddannelse, hun brugte til bl.a. at restaurere altertavler for nationalmuseet.

I 1920erne flyttede hun til Paris for at videreuddanne sig. Hun endte i dansker-kunstkolonien Academie Scandinavia og var der indtil 1932, hvor hun vendte hjem til Danmark.

Tilbage i København startede hun forskellige atelierer, hvor hun udstillede sine værker i genren klassisk modernisme. Året efter Astrids død i 1954 blev der stiftet en legatfond i hendes navn med det formål at støttet unge danske kunstnere, som arbejder med skulpturer, kroppe, rum og sanselighed.

Ejler Bille
(1910-2004) 

Ejler Bille, der var dansk pionér inden for abstrakt kunst, startede som kunstner allerede i sin gymnasietid, hvor han lavede mønstre på glaserede krukker og skåle.

Han forsatte i kunstnervejen, og i 1934 kunne han sammen med to venner publicere det kunstneriske tidsskrift ”Linien” og lave en udstilling af samme navn.

I starten af sin karriere fokuserede han mest på skulpturer, men malede også lidt ved siden af. Det ændrede sig, da han i 1938 var i Paris. Her blev han inspireret til udelukkende at fokusere på maleri inden for genrerne abstrakt surrealisme og cobra.

I 1951 gik han sammen med kunstneren Erik Thommesen og dannede sammenslutningen Marts-udstillingen. Denne sammenslutning ønskede at gøre deres kunst tidsløst ved at forbinde den med noget traditionelt, hvor kunstværket var i centrum.

Erik Heide
(1934-)

Erik Heide er født på Mors, hvor han stadig bor og er aktiv med sin kunst.

Han er uddannet inden for maleri og grafik, men har siden 1958 udelukkende arbejdet som billedhugger.

Igennem årene har han udsmykket mange af landets kirker - både hele kirkerum, men også med enkelte ting som f.eks. krucifiks, altertavler og døbefonte.

Ud over kirker har han arbejdet meget med skulpturer og relieffer, som kan findes mange steder på pladser og torve rundt om i Danmark.

Erik Thommesen
(1916-2008)

Erik Thommesen fandt tidligt ud af, at han ville være kunstner.

Som autodidakt kunstner udtrykte han sig i starten af karrieren ved at tegne og male. Som 21-årig skiftede han dog spor og kunne for første gang vise det, han siden er blevet mest kendt for - nemlig skulpturer i træ, brændt ler, granit og bronze inden for genren abstrakt surrealisme og cobra.

Han var tilknyttet flere danske og udenlandske udstillinger bl.a. gennem Dansk Kunstsammenslutning og som en del af COBRA-bevægelsen. Senere blev han optaget af klassisk kunst og var med til at oprette kunstsammenslutningen Marts-udstillingen.

I 1948 fik han øjnene op for Astrid Noack og hendes enkle dog meget udtryksfulde skulpturer af mennesker. Dette blev et vendepunkt i hans karriere, og han begyndte selv at inkorporere mennesket i sine skulpturer.

Gutte Eriksen
(1918-2008)

Gudrun Agnete Tryde Eriksen blev kaldt for Gutte.

Hun blev uddannet på kunsthåndværkerskolen, hvor hun især viste interesse for keramik. Hun debuterede som kunstner på Kunstnernes Efterårsudstilling, hvor hendes udstilling var skabt med inspiration i oldtidskar på Nationalmuseet.

Efter uddannelsen etablerede hun sit eget værksted, hvor hun lavede brugsting som vaser, kopper og kander.

Gennem sin karriere tog hun ofte på studierejser til både England, Japan og Frankrig, hvor hun lod sig inspirere til at udvikle sin egen keramiske teknik ved at blande teknikker, hun lærte på rejserne.

Når hun ikke rejste, udstillede hun til hele verden samt underviste på Det Jyske Kunstakademi.

Hans Pauli Olsen
(1957-)

Hans Pauli Olsen er født i Thorshavn på Færøerne og er uddannet fra det danske Kunstakademi som billedhugger.

Han er en anerkendt kunstner både på Færøerne og blandt de andre nordiske lande heriblandt Danmark. Hans kunst består primært af skulpturer med udgangspunkt i mennesket. Dog har han også specialiseret sig i portræt-buster på bestilling - bl.a. har han af flere omgange leveret buster til det danske kongehus.

I dag bor og arbejder han i København, hvor han udstiller sine skulpturer. Han er en international anerkendt kunstner og har bl.a. fået tildelt ridderkorset og flere kunstlegater som anerkendelse for hans arbejde.

 

Henrik Vilhelm Voldmester
(1946-)

Henrik Vilhelm Voldmester begyndte sit kunstneriske virke sent efter forskellige uddannelser.

Han debuterede i 1979 som autodidakt billedhugger med skulpturer i granit.

Større granitskulpturer findes mange steder i hele landet. I Holstebro findes bl.a. Vikingeskibet ved Rolf Krake-skolen og Løven ved Løveapoteket.

Siden 2002 har han arbejdet med bronzestøbning, der senest er udvidet med støbninger i aluminium.

Han bor i Husby, hvor han har bopæl, værksted samt et lille galleri - SkulpturGalleriet - som man er velkommen til at besøge.

Jens Ardal (1986-)
Morten Kromann (1985-)

Begge kunstnere er fra Holstebro og dannede i 2012 kunstnerduoen Jens og Morten.

For dem handler det om at være tro mod kunsten og vide, hvad man vil med den. De ser kunsten som et værktøj til at skabe dialog mellem mennesker, og de skaber deres kunst med udgangspunkt i, hvad der giver størst socialt eller stedspecifikt velvære.

De har begge en kunstuddannelse bag sig og har siden 2015 holdt til i Kulturdivisionen i de nedlagte slagteribygninger i Holstebro.

Duoen udstiller deres kunst rundt om i hele Danmark og en enkelt gang i Irland. De har flere gange fået stor anerkendelse og har også vundet flere priser - bl.a. Kultursamarbejdets KulturVækstPris 2014.

John Olsen
(f. 1938-)

John er opvokset på Fyn, hvor han stadig bor og arbejder.

Han er uddannet fra Det Danske Kunstakademi og debuterede i 1966 på forårsudstillingen. Han har siden udstillet både i indland og udland og lavet udsmykninger til bl.a. Skejby Sygehus og vikingemuseet i Ribe.

Som 16-årig kom han i lære hos en overglasurs-maler på Den kongelige Porcelainsfabrik. Senere kom han ind på billedhuggerskolen, og hans fascination af fugle gjorde, at han lavede nogle fugleskulpturer.

Senere skiftede han til grafisk skole og brugte de næste 20 år på at fokusere meget på grafisk kunst. Udgangspunktet i den grafiske kunst var ofte at udtrykke naturen rundt om ham eller på rejser til f.eks. Færøerne. Siden har han arbejdet med relieffer, collager, træsnit, tegning, undrekamre og foto.

John er en meget eksperimentel kunstner og har skabt over 600 værker og skulpturer, der kan findes rundt om I hele landet.

Lawrence Weiner
(1942-)


Lawrence Weiner er en international kunstner fra New York. Han er autodidakt og fandt inspirationen til at være kunstner ved at læse, hvad folk havde skrevet på murene rundt omkring i New York.

Denne fascination har siden fulgt ham igennem hans kunst, der primært består af ord og sætninger. Før han vidste, at det var ord og sætninger, han ville arbejde med, eksperimenterede han med kunst, der bl.a. indeholdt forskellige former for lærreder og firkanter skåret ud af vægge.

Vendepunktet kom i 1968, da det gik op for ham, at en udstilling, han havde lavet med fysiske effekter, ville have givet de besøgende samme effekt, hvis de i stedet kun kunne læse en beskrivelse af det.

Efter det besluttede han sig for kun at arbejde med ord og sætninger. Noget, der har gjort ham til en international kunstner med værker rundt i hele verden.

Olivia Holm-Møller
(1875-1970)

Olivia Holm-Møller var født og opvokset på Djursland, men rejste som 26-årig til København for at gå på kunstskole.

Hun debuterede med sin kunst for første gang i 1908. Hendes første værker bestod af radering og træsnit, men hun holdt så meget af at bruge farver, at hun i stedet ville arbejde med maleri. Hun debuterede i 1914, men samme år døde hendes svigerinde. Olivia valgte derfor at flytte tilbage til Djursland for at tage ansvaret for sine to nevøer.

Hun holdt meget af at rejse og besøgte mange destinationer rundt om i verden som f.eks. Frankrig, Grækenland, Italien, Afrika, Indien, Mexico og Kina. Andre kunstnere så på hende med skepsis og som en meget speciel kvinde.

Oliva både udstillede og rejste hele livet - selv i en meget høj alder. Efter hun var blevet 75 år, var hun bl.a. både i Mexico, indien, Kina og Afrika.

Paul Madsen Cederdorff
(1938-)

Paul Cederdorff er født og opvokset i Odense, men har gennem de sidste 50 år boet i Holstebro. Her har han bl.a. fungeret som kunstner, politiker, galleriejer og underviser på Holstebro Gymnasium.

Hans kunst er meget varieret, både hvad angår udtryksform og materiale. Kunsten tog for alvor fart, da han gik på pension for 12 år siden og dermed kunne bruge hele sin tid til at skabe.

I dag har han sit eget galleri og skulpturhave, som man kan besøge i Mejdal ved Holstebro. Gennem hele livet har han både stået for at arrangere udstillinger af internationale kunstnere i Holstebro, men også selv bidraget med udstillinger bl.a. gennem kunstgruppen Jyderne.

Hanne Varming
(1939-)

Hanne Varming er vokset op ved Hellerup, hvor hun bl.a. på grund af ordblindhed begyndte at skabe ting med hænderne.

Hun udviklede sine kreative evner og fik arbejde på Den Kgl. Porcelænsfabrik, og i 1965 blev hun uddannet fra det Danske Kunstakademi.

Hendes skulpturer er naturlige og tager udgangspunkt i mennesket. Hun har lavet to former for skulpturer, dels portrætter af kendte som f.eks. Victor Borge og Lise Nørgaard, men også skulpturer om roller/situationer, som mennesker kan komme i - f.eks. moderrollen eller et ventende par.

Hun er desuden brugt som skulptør til flere danske medaljer og mønter. Mange af hendes værker findes rundt om i de danske byer - bl.a. ”Konen med æggene” i Odense og ”Mand med barn” Holstebro.