Kystvandråd Nissum Fjord 2025 - 2027

Kystvandråd Nissum Fjord vil i perioden 2025-2027 være et partnerskab, hvis opgave er at bidrage med lokal viden og rådgivning til Lokale trepart Nissum Fjords, som har til formål at sikre fjorden lever op til målsætningen i Vandområdeplanen.

Billedet viser byrådssal i Holstebro Rådhus.

Deltagere til Kystvandråd Nissum Fjord

  • Kystdirektoratet
  • Vestforsyning
  • Herning Forsyning
  • Ikast-Brande Forsyning
  • Holstebro Struer Landboforening
  • Fjordland
  • Herning-Ikast Landboforening
  • Bæredygtigt Landbrug
  • Sdr. Nissum Fjords ny fiskeriforening
  • Familielandbruget VEST-Jylland
  • Nissum Fjord Fritidsfiskerforening
  • Friluftsrådet Vestjylland
  • Friluftsrådet Limfjord syd
  • Danmarks Naturfredningsforening
  • Sportsfiskerne
  • Dansk ornitologisk Forening
  • Sammenslutningen ved Storå
  • Danmarks Jægerforbund
  • Strandjægerne

Styrelsen for Grøn Arealomlægning og Vandmiljø har på baggrund af ansøgningen truffet følgende afgørelse:

Der gives tilsagn om oprettelse af kystvandråd og tilsagn om tilskud fra ordningen kystvandråd 2025-2027.

Navn på kystvandråd: Nissum Fjord

Tilsagnsmodtager: Holstebro Kommune

Styrelsen har truffet afgørelse om tilsagn til oprettelse af kystvandråd efter bekendtgørelsen om oprettelse og administration af samt tilskud til kystvandråd § 12, stk. 1, som har ophæng i §25 i lov om vandplanlægning. Styrelsen har truffet afgørelse om tilsagn til tilskud efter bekendtgørelsens § 12, stk. 1, med ophæng i tekstanmærkning nr.1o6, stk. 1, ad 23.22.02.

I forbindelse med afsluttet ansøgningsrunde om nedsættelse af kystvandråd har styrelsen modtaget en meransøgning i fh.t. ordningens økonomiske rammer. På den baggrund er der foretaget en nødvendig prioritering af enkelte ansøgte aktiviteter.

I modtager tilsagn om tilskud til alle aktiviteter, men på baggrund af prioriteringen opnås desværre ikke mulighed for tilsagn til del i underaktiviteten Slusepraksis' betydning for fiskebestandene i Storå og Nissum Fjord. Ansøgte midler for aktiviteten fratrækkes budgettet for 2026 og indgår dermed ikke i tilsagnet.

Samtidig har der i udvælgelsesprocessen været behov for at justere blandt de tre års ansøgte budgetter for at fordelingen af midler stemmer overens med tilgængelige midler for projektet hvert enkelt år.

Hvilket betyder at en del af budgettet for 2026 rykkes til tilsagn 2027.

Ved accept af tilsagnet bekræfter tilsagnsmodtager at kystvandrådsarbejdet udføres efter ansøgte aktiviteter.

Tilsagnet vil først være gældende, når tilsagnsmodtager har returneret accept af vilkårene for modtagelse af tilsagnet til styrelsen. (Holstebro kommune har accepteret den 27. maj 2025)

Det samlede tilsagn udgør 4.996.994 kr.

Tilsagn og periode

Tilsagnsperioden for bevilling 2025 vil forløbe fra den 7. maj 2025 og slutter den 1. september 2027.

Der ydes kun tilskud til udgifter, som er afholdt inden for denne periode.

Nissum Fjord lever ikke op til sin målsætning om godt økologisk potentiale, da det økologiske potentiale er vurderet dårligt for alle tre bassiner i fjorden.

Miljøtilstanden blev markant forbedret i løbet af 1990erne, da man reducerede tilførslerne af næringsstoffer. Men siden dengang, er der ikke sket de store ændringer af miljøtilstanden, trods en indsats for at reducere kvælstoftilførslerne yderligere.

Af hørings­materialet for genbesøget af Vandområde­planerne 2021-2027 fremgår et kvælstofindsatsbehov på samlet 645 tons N/år.

Vandområdeplanernes hidtidige og nuværende indsatser for Nissum Fjord består primært i at reducere tilførslerne af kvælstof. Data og erfaringer viser, at både fosfor og saltholdighed også spiller væsentlige roller for fjordens tilstand, og partnerskabet vurderer, at uden en flerstrenget indsats, vil det ikke lykkes at nå målsætningerne om godt økologisk potentiale.

I partnerskabet drøftes de parametre der skal arbejdes med, for at fjorden kan leve op til sin målsætning om godt økologisk potentiale. Parametre som vil indgå i drøftelserne:

  • Reduktion af kvælstoftilførslerne
  • Saltholdighed i de tre bassiner og dermed slusedriften i Thorsminde
  • Det manglende vegetationsdække i fjorden
  • Fosforniveauerne i fjordvandet – ekstern tilførsel og intern belastning
  • Ændringer i nedbørsmønstre, vindforhold og vandstande, som følge af klimaforandringer
  • Oplandsanalyse - næringsstofbidraget og ferskvandsafstrømning til Nissum Fjord, oplandsanalyse for potentielle fosforindsatser samt analyse om tidsforskydning af indsatser.

Til brug for parternskabets kystvandrådsarbejde er der nedsat en ekspertgruppe, der vil arbejde med opdatering af den eksisterende Nissum Fjordmodel med en add-on slusemodel, en økosystem­beskrivelse, der skal bruges til optimering af modellens årsagssammenhænge, vurdering af slusedriften betydning for fiskebestandene samt en analyse af oplandets afstrømning samt næringsstoftilførsel til fjorden bl.a. at vurdere potentielle fosforvirkemidler.

Ekspertgruppen skal sikre, at kystvandrådet kan arbejde med forskellige scenarier og understøtte deres drøftelser, så der kan sikres opnåelse af fjordens mål­sætning. For at sikre fælles forståelse for et komplekst økosystem og dets sammenhænge afholdes 2 temadage for kystvandrådet og Lokal trepart Nissum Fjord med mulighed for drøftelser med eksperterne.

Kystvandrådet har i samarbejde med kommunerne i oplandet til Nissum Fjord rollen at rådgive og bidrage med viden om lokale virkemidler og analyser, der kan understøtte den lokale indsats for sundere kystvand. 

Kystvandrådet vil have til opgave at analysere kystvandets væsentligste udfordringer for at opnå målopfyldelse jf. EU's Vandrammedirektivet. 

Kystvandrådet kan bidrage til de lokale treparters omlægningsplaner som er dynamiske planer samt understøtte effektiv implementering af disse. 

Endelig vil kystvandrådene og kommunerne have mulighed for at gennemføre lokalt forankrede analyser for nye eller supplerende veje til målopfyldelse af statens indsatskrav for Hovedvandoplandet Nissum Fjord, samt evt. afprøve konkrete nye veje og metoder til at fremme implementering af indsatser gennem forsøgsprojekter. 

Leverancer 

Kystvandrådet skal levere en analyse af kystvandets væsentligste udfordringer for at opnå målopfyldelse jf. EU Vandrammedirektivs krav om god økologisk tilstand. Analyserne skal sendes til styrelsen senest den 1. juni 2026. 

Kystvandrådet kan fremsende forslag til lokalt tilpassede og forankrede indsatsprogrammer, der sikrer målopfyldelse i kystvandet. Forslag til indsatsprogram skal sendes til styrelsen senest maj 2026 for at kunne indgå i arbejdet om videre vandplanlægning.

Forslag til indsatsprogram skal indeholde en indsatsplan for mulig målopfyldelse i det konkrete kystvand. Indsatsprogrammet skal som minimum indeholde:

  • En beskrivelse af individuelle virkemidler og indsatser i indsatsprogrammet, og argumentation for valg af disse med henvisning til dokumentation for effekter, og vurdering i forhold til målopfyldelse i kystvandet.
  • En redegørelse for, hvorvidt der findes finansieringskilder eller der vurderes behov for justeringer af eksisterende tilskudsordninger, og forslag til finansieringskilder, som understøtter de valgte virkemidler. Det kan enten være igennem tilskudsordninger hos SGAV eller via andre alternative veje.
  • En tabel med scenariets forslag til virkemidler, sammen med deres placering (på ID15 oplandsniveau, hvis virkemidlet er landbaseret), den forventede effekt på næringsstofbelastningen fra N og P, målt i ton.

Kystvandrådet og sekretariatskommunes leverancer og afrapporteringer vil indgå i styrelsens årlige statusrapport i 2025 og 2026 for kystvandrådsarbejdet samt styrelsens slutrapportering af projektet i 2027.

Sekretariatskommunen har det administrative ansvar i forhold til ansøgningsprocesserne, er ansvarlige for gennemførelse af projektet og varetager sekretariatsbetjeningen af Kystvandråd Nissum Fjord. Sekretariatskommunen skal sikre, at kystvandrådet inddrages i arbejdet og diskussionen af de leverancer, som sendes til Styrelsen for Grøn Arealomlægning og Vandmiljø. Møderne ledes af kommunerne som varetager forberedelse, afholdelse og referat fra møderne.  

Som det fremgår af beskrivelsen af rådets opgaver, må det forventes, at arbejdet i kystvandrådet har en forholdsvis detaljeret teknisk karakter.

 

I regi af en række aftaler herunder Aftale om et Grønt Danmark af 24. juni 2024 er det besluttet at udvide og fortsætte kystvandrådsarbejdet i 2025-2027.

Landets kommuner kan efter anmodning fra lokale interessenter ansøge om at nedsætte et kystvandråd for et eller flere kystvande. Der kan nedsættes op til 18 kystvandråd.

Ansøgningsrunden og udvælgelsen af deltagere vil foregå i marts/april 2025. 

Kystvandrådene vil bestå af et partnerskab med op til 20 medlemmer fra interesseorganisationer og -foreninger, som har lokal tilknytning til kystvandet og derfor kan sikre inddragelse af lokal viden og forankring. De deltagende organisationer kan bidrage med en bred vifte af interesser for natur samt vandmiljø i lokalområdet og skal sikre et tværgående arbejde.

 

Yderligere information kan findes på SGAV-s hjemmeside.