Energipark
Energiparken skal skitsere muligheder for at placere Power-to-X-anlæg i dele af området ved Idomlund.
Status Energy Hub Holstebro oktober 2024
Udpegning af energipark Energy Hub Holstebro
Den 22. maj 2024 besluttede Økonomiudvalget, at et afgrænset areal på 428 ha skulle indmeldes til Plan- og Landdistriktsstyrelsen, som energipark med mulighed for etablering af PtX-anlæg og tilknyttet erhvervsmæssig bebyggelse.
Den 11. juni vedtog Folketinget ”Lov om statsligt udpegede energiparker”. Herefter har Plan og Landdistriktsstyrelsen arbejdet på at få udarbejdet en bekendtgørelse for området samt at få gennemført en miljøvurdering af denne.
Den 1. oktober udsender Plan- og Landdistriktsstyrelsen udkastet til bekendtgørelse om udpegning af arealet som energipark i en 8 ugers offentlig høring. Høringsmaterialet kan blandt andet findes på Plan- og Landdistriktsstyrelsens hjemmeside.
Kommuneplantillæg
Når energiparken kommer i høring, er Holstebro Kommune også klar til at gå i gang med at udarbejde et kommuneplantillæg for området. Kommuneplantillægget vil fastlægge de overordnede rammer for området.
Kommuneplantillægget vil således indeholde rammerne for:
- Hvor der kan placeres PtX-anlæg og følgeerhverv.
- Hvor der kan placeres ledningskorridorer og infrastruktur.
- Hvilke områder, der skal friholdes for anlæg.
- Hvordan vi bedst tager hensyn til naboer, styrker naturindhold, sikrer landskabelige tilpasninger.
I det arbejde vil vi efterspørge input fra borgere og grønne organisationer. Den endelige proces for udarbejdelsen af kommuneplantillægget fastlægges i forbindelse med igangsætningen af dette i byrådet, og vil blive oplyst her på et senere tidspunkt.
Brintinfrastruktur
Der er endnu ikke truffet en beslutning om etablering af en brintbackbone gennem Jylland. Energinet har dog igangsat et modningsprojekt og er i gang med det indledende arbejde omkring placeringen af en kommende brintinfrastruktur. Holstebro Kommune er oplyst om, at Energinet arbejder med to mulige Nord/sydgående linjeføringer fra Esbjerg mod Idomlund hhv. en vestlig linjeføring og en midt vestlig linjeføring.
Disse linjeføringer kan ses på Energinets hjemmeside, hvor der også kan findes yderligere oplysninger om projektet og processen.
Energinet forventer at skulle fremlægge en business case for den kommende brintinfrastruktur i 4. kvartal af 2024 med forslag til linjeføringen, og at der i 3. kvartal af 2025 vil være en første offentlighedsfase på projektet.
Det er Energinet, der beslutter linjeføringen, men Holstebro Kommune er høringspart og vil i den forbindelse give input til linjeføringen med ønsket om, at den placeres i direkte tilknytning til det udpegede energiparkareal.
Hvis ovenstående giver anledning til spørgsmål, er I velkomne til at skrive til Teknik og Miljø på mail: tm@holstebro.dk
En skitse af muligheder
Danmark er et samfund med meget høj CO2-udledning, og Folketinget har besluttet, at Danmark skal være klimaneutral i 2050 og have reduceret udledning af klimagasser med 70% i 2030. Klimaaftalen om grøn strøm og varme indgået i 2022 betyder, at der frem mod 2030 skal produceres meget mere havvind. Højspændingsstationen ved Idomlund er under udvidelse for at kunne modtage den forøgede mængde strøm, der kommer fra solceller og vindmøller, og som er afgørende i den grønne omstilling og Danmarks ambitiøse miljømålsætning.
Området ved Idomlund er således et knudepunkt for Danmarks grønne energi og dermed det naturlige sted at placere de PtX-anlæg, som skal producere den brint, der skal være byggesten i de fremtidige produkter, som forventes at erstatte kilderne til CO2-udledning.
Indenfor Energy Hub Holstebro skal sikres en overordnet og sammenhængende planlægning med plads til:
- Perspektivområder for PtX med følgeerhverv
- Fremtidige udviklingsmuligheder
- Forsynings- og infrastrukturkorridorer
- Hensyn til boliger som ikke kommer til at indgå i det fremtidige erhvervsområde og lokalsamfund
- Fortsat plads til natur, landskab og vandhåndtering
Status for udvikling ved Idomlund marts 2024
Holstebro Kommune afventer stadig Folketingets beslutninger omkring havvindudbud og brintinfrastruktur, hvilket har været med til at udskyde helhedsplanen for området. Samtidig bliver der arbejdet videre med analyser i området ved Idomlund.
Holstebro Kommune ønsker det bedst mulige datagrundlag bag planerne og har derfor sat gang i nødvendige feltundersøgelser, der ofte er årstidsbestemte. Det betyder, at man i løbet af foråret kan møde forskellige eksperter på tur i landskabet for at foretage undersøgelser af dyre- og plantelivet.
På baggrund af politiske aftaler om mere havvind og konkrete planer om havvindmøller ud for Vestkysten er Energinet ved at forberede stationsarealer og kabelforbindelser på land til nye havvindmølleparker i Nordsøen under projektet Mere Havvind 2030. I perioden fra 1. april og frem til 1. november 2024 vil Energinets rådgiver ligeledes løbende udføre feltundersøgelser og registrering af beskyttede natur- og miljøforhold ved Idomlund Station og kabeltracéet fra Vestkysten ind til stationen. Se mere information om projektet på Energinets hjemmeside.
Holstebro Kommune planlægger for de stationsudvidelser, der er behov for til at føre strømmen fra havvindparkerne videre til forbrugerne. Stationsudvidelserne sker ved Husby Station og ved Idomlund Station. Følg med i planlægningsarbejdet ved at følge:
- beslutninger i Økonomiudvalget samt Teknisk Udvalg på kommunens hjemmeside
- og aktuelle høringer og annonceringer.
Har I spørgsmål til arbejdet er I meget velkomne til at rette henvendelse til Teknik og Miljø på mail: tm@holstebro.dk