Kommunal rottebekæmpelse er en lovpligtig opgave og er mere end blot den praktiske bekæmpelse af rotter. I Holstebro Kommune varetages selve den praktiske rottebekæmpelse af et privat bekæmpelsesfirma, men myndighedsdelen, de overordnede retningslinjer for bekæmpelsen samt fastsættelse af den årlige økonomiske ramme varetages og udføres af Teknik og Miljø. Den administrative varetagelse af den kommunale rottebekæmpelse har bl.a. til formål at sikre:
- at kommunens borgere modtager en effektiv bekæmpelse og forebyggelse af rotter
- at kommunens borgere aktivt deltager i forebyggelse på egne og fælles arealer
- at al bekæmpelse og forebyggelse følger de lovgivningsmæssige retningslinjer
Nedenstående figur viser en række af de arbejdsopgaver, som kommunens rottekyndige myndighedsperson varetager i forbindelse med sikring af effektiv rottebekæmpelse.
Her bekæmper kommunen rotter
Holstebro Kommune bekæmper rotter i hele kommunens område efter anmeldelse, men for nogle udvalgte ejendomme (tilsynspligtige ejendomme) skal Holstebro Kommune årligt foretage et eftersyn for rotter.
Tilsynspligtige ejendomme er i rottebekendtgørelsen defineret som, ”Erhvervsejendomme med dyrehold, primærproduktion af fødevarer og foder til dyr, opbevaring af foderstoffer til dyr eller opbevaring af planteprodukter, som efterfølgende anvendes til produktion af fødevarer til mennesker”.
Disse ejendomme vil én gang årligt i perioden fra og med oktober til og med februar modtage et tilsynsbesøg fra den kommunale rottebekæmpelse.
Forud for tilsynsbesøg på tilsynspligtige ejendomme, vil Holstebro Kommune tage kontakt til den enkelte grundejer, med henblik på aftale om tilsynsbesøg. Ved tilsynsbesøget vil den kommunale rottebekæmpelse sammen med grundejer gennemgå ejendommen og tilstødende arealer for tegn på rotter ude så vel som inde. I det tilfælde ejer ikke er til stede ved besøget, så vil Holstebro kommune jf. rottebekendtgørelsen gennemgå ejendommen udendørs for tegn på rotter. Ved tegn på rotter, vil der blive oprettet en anmeldelse og rottebekæmpelse vil blive igangsat uagtet om den enkelte grundejer selv har anmeldt rotteforekomsten.
Her kan der bekæmpes rotter i weekender og på helligdage
Fra 1. januar 2019 skal kommunerne kunne bistå borgere og fødevarevirksomheder med rottebekæmpelse i weekender og på helligdage. Weekendbetjeningen omfatter kun nye anmeldelser, hvor rotter forekommer i beboelsen, på fødevarevirksomheder og i bygninger på tilsynspligtige ejendomme, hvor der er særlig sundhedsmæssig risiko.
Brug af gift i rottebekæmpelsen
Ofte vil brug af gift være en effektiv løsning til at bekæmpe større forekomster af rotter, men når der anvendes gift mod rotter, vil der altid være risiko for, at der kan opstå resistens, som typisk vil lede til anvendelse af stærkere gifte. Foruden problemer med resistens udgør brugen af gift også en miljømæssig risiko. Den miljømæssige risiko er særlig stor for andre dyr, rovfugle og ugler, som kan blive forgiftet ved enten selv at æde giften eller æde forgiftede dyr.
Holstebro Kommune vil derfor have fokus på en miljøbevidst anvendelse af gift i både den kommunale og private rottebekæmpelse for at reducere udbredelse af resistens og minimering af de miljømæssige konsekvenser.
Miljøbevidst bekæmpelse betyder ikke, at der ikke kan og vil blive brugt gift i rottebekæmpelsen, men at Holstebro Kommune, vil bestræbe sig på, at der kun anvendes gift, når det er den bedste løsning.
Ved miljøbevidst anvendelse af gift, vil der være fokus på:
- at tiden, hvor gift er tilgængelig i den enkelte bekæmpelse, minimeres
- at giften udlægges med forsigtighed for at undgå utilsigtede forgiftninger af andre dyr, rovfugle, ugler etc.
- at der kun anvendes den mængde gift, der er nødvendig
Finansiering af kommunal rottebekæmpelse
Som grundejer i Holstebro Kommune betaler man for den kommunale rottebekæmpelse via ejendomsskatten, hvor der opkræves et gebyr svarende til en andel af ejendomsværdien, som bestemmes i forhold til de forventede udgifter til rottebekæmpelsen.
Gebyret skal dække udgifter til:
- den praktiske bekæmpelse, som er udliciteret til et privat bekæmpelsesfirma
- de tilknyttede administrative opgaver
- gennemførelse af generelle forebyggende tiltag.
Rottebekæmpelse som område skal hvile i sig selv, og et eventuelt over- eller underskud indregnes derfor i rottegebyret det efterfølgende år.
Rottegebyret dækker dog ikke grundejeres egne udgifter til udbedringer af defekte kloakker, skader forårsaget af rotter og diverse rottesikring.
Den private rottebekæmpelse i Holstebro Kommune
Privat rottebekæmpelse er tilladt i Holstebro Kommune. Retningslinjerne for privat rottebekæmpelse kan ses i bilag til handleplanen. Foruden de lovgivningsmæssige krav skal kommunens retningslinjer følges ved al privat rottebekæmpelse i Holstebro Kommune. Retningslinjerne vil også kunne hentes særskilt via kommunens hjemmeside.
Med privat rottebekæmpelse skal forstås rottebekæmpelse, som udføres af en af følgende autoriserede personer uden tilknytning til den kommunale rottebekæmpelse:
- R1-autoriserede: som giver tilladelse til erhvervsmæssig forebyggelse og bekæmpelse af rotter overalt i Holstebro Kommune
- R2-autoriserede: som alene giver tilladelse til at bekæmpe rotter ved brug af visse kemiske bekæmpelsesmidler på egen erhvervsejendom.
Al privat rottebekæmpelse skal overholde de lovgivningsmæssige krav samt de kommunale retningslinjer for privat rottebekæmpelse, uagtet om der er tale om privat rottebekæmpelse udført af både R1 og R2 autoriserede personer. Holstebro Kommune gør derfor heller ikke forskel i de kommunale krav der stilles til henholdsvis R1 og R2 bekæmpelse. Dog vil Holstebro Kommune de kommende år yde en ekstra vejledende bistand til R2 autoriserede personer i form af opsøgende tilsynsbesøg i forbindelse med anmeldelse af rotter. Her vil den kommunale rottebekæmpelse bistå med råd og vejledning vedrørende bekæmpelse og forebyggelse.