I 2024 kommer der nye boligskatteregler. De har blandt andet betydning for den indefrysningsordning – som giver mulighed for lån til stigninger i grundskylden.
Siden 2017 har boligejere kunnet låne til eventuelle stigninger i deres grundskyld. Indefrysningsordningen har hidtil ligget i kommunerne. Med de nye boligskatteregler overtager Skatteforvaltningen ansvaret for nye indefrysningslån. Derudover udvides ordningen, så du låner til eventuelle stigninger i både grundskyld og ejendomsværdiskat. Der kommer også renter på nye lån fra 2024.
Vælg til og fra på skat.dk
Når skatteforvaltningen overtager indefrysningsordningen i 2024, kan du vælge/fravælge indefrysningslån på din forskudsopgørelse. Hvis du vil indfri noget af lånet, kan du fra 2024 gøre det via TastSelv/boligskattelån på skat.dk.
Gamle lån bliver i kommunen
Lån oprettet for 2023 eller tidligere skal fortsat betales tilbage til kommunen. Det er også kommunen, der kan oplyse, hvor meget du evt. har lånt til og med den 31. december 2023.
Du overflyttes automatisk
Hvis du hidtil har indefrosset din grundskyld hos kommunen, vil låneordningen automatisk fortsætte med de nye skatteregler.
Hvis du ikke ønsker at fortsætte din indefrysning, kan du framelde den på din forskudsopgørelse.
Fleksibelt lån
Du kan vente med at tilbagebetale lån og renter, til du sælger din bolig. Du kan også vælge at indfri lånet helt eller delvist på et tidligere tidspunkt.
Du kan fravælge lån for et indkomstår uden at tilbagebetale det, du allerede har lånt for tidligere indkomstår. Hvis du fravælger låneordningen for et indkomstår, kan du tilmelde dig ordningen igen det efterfølgende indkomstår.
Du kan læse mere om indefrysning på vurderingsportalen.dk
Baggrund for indefrysning
Information til ejendomsskattebilletten om den midlertidige indefrysningsordning for grundskyld 2018-2020
Folketinget har den 17. april 2018 vedtaget Lov nr. 278 som er en realisering af Regeringens udspil om tryghed for alle boligejere.
Med loven indføres en midlertidig indefrysningsordning af grundskylden for 2018-2020.
Loven gælder for de boligejere som er omfattet af ejendomsværdiskatteloven nr. 486 af 14. maj 2013, § 4.
Hvad betyder ordningen for dig
Indefrysningsordningen betyder for dig som boligejer, at du får indefrosset den årlige stigning i grundskylden på over 200 kr. pr. ejer. Det betyder, at du ikke skal betale beløbet nu. I stedet får du et obligatorisk lån, der svarer til beløbet. Lånebeløbet fremgår af din ejendomsskattebillet og er trukket fra i din opkrævning. Lånet er rente- og gebyrfrit, og du kan ikke fravælge indefrysningen eller vælge at indfri dit lån i perioden 2018-2020.
Ordningen træder i kraft fra 2. rate 2018, og indefrysningsbeløbet svarer til stigningen i din grundskyld for hele 2018. Du har måske bemærket, at grundskylden for første halvår 2018 blev opkrævet uden indefrysning. Det skyldes, at lovgrundlaget for den midlertidige indefrysningsordning ikke var vedtaget på det tidspunkt. Det er det nu, og derfor får du indefrosset et beløb, der svarer til stigninger i grundskylden for hele 2018. Du vil årligt få en opgørelse, som viser det indefrosne beløb for hvert år og totalt.
Ved salg af ejendommen skal du være opmærksom på:
Du skal betale det indefrosne beløb, hvis ejendommen skifter ejer. Du modtager automatisk opkrævningen fra din kommune. Overtager din ægtefælle ejendommen, overtager vedkommende lånet.
Ejendomsdatarapporten
Indefrysningslånet er ikke et fortrinsberettiget krav, som ved salg skal opgøres til advokat eller ejendomsmægler, og derfor ændres/medtages det ikke i Ejendomsdatarapporten.
Læs mere på Skatteministeriets hjemmeside