Normen DS 432 indeholder nogle helt konkrete anvisninger på hvorledes afløbsinstallationer skal udføres, hvis man i sin ejendom har installeret toiletter, der skyller med mindre end 6 l/s.
Lavtskyllende toiletter, der skyller med 6/3 l skyl er omfattet af de almindelige bestemmelser i DS432. De fleste lavtskyllende toiletter på markedet i dag kan sættes til at skylle med 4/2 l og det er disse retningslinierne vedrører.
For toiletter med vandskyl på 4 l/s og derunder gælder særlige retningslinier til ledningsanlæg i bygningen og udenfor bygningen. Disse retningslinier er indføjet i den danske norm DS 432 i 2000.
Som grundejer skal du sammen med en autoriseret kloakmester sikre, at afløbsforholdene indenfor og udenfor huset kan anvendes ved installation af lavtskyllende toiletter
En kloakmester vil kunne fortælle dig hvilke krav, der gælder for afløbssystemet, men ellers fremgår de nedenfor:
Retningslinie 4.10.2, DS 432:2009, WC
De generelle regler for projektering og dimensionering af afløbsledninger på privat grund er angivet i DS 432, Norm for afløbsinstallationer.
Reglerne i DS432 er baseret på, at wc’et skyller med 6 liter eller mere, eller at wc’et er et wc med to skyl, hvor det største skyl er på mindst 6 liter.
Skyller wc’et med mindre end 6 liter, stilles der særlige krav til afløbsinstallationen, blandt andet til ledningslængde, ledningsfald, bøjninger m.v., og hovedårsagen hertil er at mindske risikoen for tilstopninger i kloaksystemet.
For toiletter med vandskyl på 4 l/s og derunder gælder følgende krav:
Ikke udluftede ledninger i bygninger:
- Til ledninger med en diameter på mellem 80 og 96 mm, må der kun tilsluttes et wc og yderligere installationsgenstande, hvis installationsgenstandenes samlede spildevandsstrøm er større end 2,1 l/s.
- Ved overgang fra stående til liggende ledning skal anvendes 45 graders bøjning i den liggende lednings dimension.
- Liggende sideledninger kan sluttes til en stående ledning, når ledningsstrækningen har
- minimum 20 promilles fald, maksimal 3 meters længde eller
- minimum 40 promilles fald, maksimal 10 meters længde.
- Længder større end 10 meter må ikke forekomme.
- På ledningen må der maksimalt være to retningsændringer på hver 45 grader. Retningsændringer ved tilslutningen til den stående ledning medregnes ikke.
Udluftede ledninger i bygninger:
Liggende ledninger udføres efter samme regler som liggende ikke udluftede ledninger.
Liggende samleledninger, der får tilført spildevand fra stående ledninger i bygninger med boliger i 1-2 etager:
Nedenstående retningslinier gælder for afløbssystemet frem til det punkt, hvor den liggende samleledning i alt tilføres spildevand fra mindst 3 boliger:
- Ledninger, der alene fører spildevand fra wc’er, må højest være 3 m lange målt fra wc’et til tilslutning til anden ledning, der fører spildevand fra anden installationsgenstand end et wc med 4 liter skyllevandsmængde.
- Ledninger, der fører spildevand fra én bolig, må højest være 25 m lange, målt vandret fra wc’ets tilslutning og indtil tilslutning til ledning, der fører spildevand fra andre boliger.
- På ledninger, der fører spildevand fra wc’er alene eller fra én bolig, må der maksimalt være 2 retningsændringer på hver 45 grader. Retningsændring umiddelbart efter wc’et og retningsændring ved grenrør i forbindelse med tilslutning til anden ledning medregnes ikke.
- På ledninger, der fører spildevand fra en bolig, må der maksimalt være et grenrør eller en rense- og inspektionsbrønd med sidetilslutning. Brønde med to sidetilslutninger må ikke anvendes.
- Ledningerne bør have et minimumsfald på 20 promille
Hvad betyder normens krav til afløbsinstallationer i forbindelse med lavtskyllende toiletter i praksis?
Ifølge normen bør ledninger i jord, hvortil der er tilsluttet lavtskyllende toiletter (4/2 l), etableres med 20 promilles fald.
Det er vigtigt at pointere, at når normen angiver, at ledningsfaldet bør være 20 promille for at sikre selvrensning, så er det baseret på undersøgelser og erfaringer. Derudover er indbygget en vis sikkerhed i anvisningen på ledningsfaldet. I praksis vil der også med mindre fald kunne opnås selvrensning i afløbsledninger.
I normen anvises det blandt også, at der max. må være 25 m mellem det sidste lavtskyllende toilet i huset og den nærmeste ledning, der fører spildevand fra anden bolig. For nogle ejendomme kan det være svært at overholde. På eksisterende ejendomme i såvel det åbne land som i tættere bebyggede områder, vil det være en udfordring, hvis huset ligger tilbagetrukket på grunden eller, hvis der er tale om en stor grund. I byggemodningsområder er udformningen af denne og den fremtidige placering af huset af afgørende betydning for afstanden til skelbrønd (forsyningens kloak).
Normen anviser endvidere, at der maksimalt må være to bøjninger og en rensebrønd med sidetilslutning. Disse anvisninger er også fastsat for at hindre aflejringer og tilstopning.
Det er således altid vigtigt, at man sikrer sig, at afløbssystemet er let tilgængeligt og er udformet således, at det nemt kan renses.
Hvis du står med overvejelser om at installere et lavtskyllende toilet eller hvis man skal tilsluttes kloak og har lavtskyllende toilet og ikke kan overholde anvisningerne i normen, ser kommunen følgende muligheder:
Du kan sætte skyllet op til 6/3 l. Gøres det, er der ingen retningslinier for maksimal afstand, antal bøjninger m.v. og det vil være de generelle anvisninger i normen, der er gældende. Det eneste du skal gøre, er at bede din VVS-mand om at sætte vandskyllet op. Med en familie på 4, der bruger et sommerhus 180 dage om året vil det betyde et merforbrug på ca. 6 m3 og for den tilsvarende familie i et helårshus vil det betyde ca. 12 m3. Merforbruget vil naturligvis variere meget fra husstand til husstand afhængig af antal familiemedlemmer, forbrugsmønster, boligtype m.v. Hvis du har flere lavtskyllende toiletter, er det tilstrækkeligt, at det ene toilet sættes til at have et max. skyl på 6 l.
En anden mulighed er, at du etablerer en pumpestation for egen regning. Vestforsyning er forpligtet til at modtage spildevand ved grundgrænsen ved gravitation fra stueplan, men skal ikke opsætte pumpe på din ejendom, fordi du har installeret lavtskyllende toiletter eller i fremtiden ønsker at få installeret et sådan. En mulighed er at indsætte en ekstra rensemulighed (brønd med lige gennemløb) mellem skelbrønd og samlebrønd ved hus, hvorfra der kan renses om nødvendigt. Om det er hensigtsmæssigt og nødvendigt må din autoriserede kloakmester vurderer konkret. Vælges en pumpeløsning skal du indsende en afvigerapport eller foranledige, at kloakmesteren indsender en afvigerapport, der beskriver den alternative udførelsesmetode.
En tredje mulighed er at søge kommunen om en dispensation for Bygningsreglementet med henvisning til de funktionskrav, du mener ikke kan overholdes. Dette kan ske med henvisning til de af normens anvisninger, der ikke kan følges. Med en ansøgning om dispensation kan du afvente funktionen, at afløbsanlægget på egen grund. Såfremt det så måtte vise sig, at installationen ikke fungerer teknisk optimalt, kan du altid sætte vandskyllet op alternativt kan du i nødvendigt omfang spule/rense ledningen.
Det skal bemærkes, at du som grundejer ikke har krav på at kunne have installeret lavtskyllende toiletter på din ejendom i forhold til at kunne etablere et afløbsanlæg på privat grund efter anvisningerne i normen. Det er hverken kommunens eller forsyningens opgave at sikre, at der f.eks. maksimalt er 25 meter fra sidste lavtskyllende toilet til forsyningens kloakledning. Forsyningen skal sikre, at der på din ejendom kan afledes ved gravitation fra stueplan.