I 2002-2004 blev der taget 2 væsentlige initiativer i Danmark, der havde afgørende indflydelse på, at den naturlige laksebestand kunne genrejses. For det første skabte et udvalgsarbejde under Fødevareministeriet basis for at de gammeldags jorddambrug kunne udskiftes med moderne recirkulerede dambrug – såkaldte modeldambrug, med god vandrensning og lille vandforbrug – evt. grundvand.
Som opfølgning på dette udvalgsarbejde blev der af Fødevareministeriet i 2002 nedsat et såkaldt ”Faunapassageudvalg”, der primært bestod af vandløbsfolk fra de jyske amter, men også havde repræsentanter fra Dansk Dambrugerforening, Danmarks Sportsfiskerforbund og Danmarks Fiskeriundersøgelser.
Faunapassageudvalget kom med anbefalinger omkring hvordan man laver effektive faunapassager for fisk og smådyr og hvor meget vand, hvordan vandindtag afgitres samt hvor meget vand, der kan fjernes fra åen uden at påvirke faunapassagen.
Skov- og Naturstyrelsen under Miljøministeriet kom i 2004 på banen med ”National forvaltningsplan for laks”, hvor der blev sat nye mål for den vestjyske laks og også afsat supplerende naturgenopretningsmidler, så dambrugene i vigtige laksevandløb kunne etablere sig uden stemmeværk jævnfør Faunapassageudvalgets anbefalinger.
Det blev også besluttet, at udsætningslaks skulle baseres på genetisk ægte vestjyske laks og alle indfangede moderfisk blev derfor i en periode gentestet, før de indgik i avlsarbejdet. Opdræt af storålaks blev samtidig flyttet fra Frøjk Fiskepark til Danmarks Center for vildlaks i Randers. Også garnfiskeriet i Nissum Fjord er de senere år blevet pålagt restriktioner og der er fastsat fangstbegrænsninger for lystfiskernes laksefangst.
Siden er det kun gået fremad for laksebestanden. De første år var der selvfølgelig en overvægt af udsatte laks i gydebestanden, men nu (2015) er vildlaksene i klart overtal (ca. 70 %). Siden 2009 er alle udsatte laks i Storåsystemet blevet mærket ved at deres lille ”fedtfinne” er klippet af, før de er sat ud i åen. Det er derfor nemt at se, om det er en vildlaks eller en opdrættet laks.