Klimaændringerne og de øgede nedbørsmængder gør det i nogle tilfælde attraktivt at forsøge og håndtere regnvand, der hvor det falder, så det ikke belaster forsyningens afløbssystem. Samtidig kan man bidrage til dannelsen af grundvand, ved at håndtere regnvandet lokalt. Håndtering af regnvand, så tæt på kilden som muligt, kalder man i daglig tale LAR – Lokal Afledning af Regnvand.
Regnvand på egen grund (LAR)
addHvordan fungerer LAR?
LAR fungerer ved at tag- og overfladevand nedsives fra terræn eller via faskine på egen grund.
Nedsivning fra terræn betyder at regnvandet nedsives i fx regnbed, græsplæne eller grøft. Denne løsning har den fordel, at regnvandet skal igennem den biologiske zone inden det ender i grundvandet. Den biologiske zone virker som et filter, der er med til at rense regnvandet inden det ender i grundvandet. Nedsivning fra terræn kræver at man tænker sin løsning ind i sin have. Samtidig skal man sikre sig, at man ikke afleder vand til nabogrunden.
Nedsivning i faskine foregår ved at regnvandet ledes til en kasse/hulrum med grus nede i jorden. Faskinen fungerer som et midlertidig depot for regnvand indtil det kan nedsives i jorden. En fordel ved en faskine er, at det er en skjult løsning. Ulempen er, at tag- og overfladevandet ikke kommer i kontakt med den biologiske zone under nedsivningen.
addHvad skal jeg være opmærksom på?
For at nedsivning af overfladevand kan ske, er det nødvendigt at jordbunden og grundvandsforholdene er egnet til nedsivning. Nedsivning må ikke udgøre en risiko for grundvandet eller medføre gener på din nabos grund.
Nedsivning af tagvand bør som udgangspunkt undgås fra tage, tagrende og nedløbsrør af zink og kobber, da disse metaller kan være problematiske for nogle organismer.
I nogle områder er der i lokalplanen bestemt, at tag- og overfladevand skal afledes via LAR-løsninger. Tjek din lokalplan her.
Tilladelser til LAR-løsninger vil ske ud fra en konkret vurdering. Husk at søg om tilladelse til LAR.
Kontakt gerne spildevandsafdelingen i planlægningsfasen. Så kan vi vurdere, om det er muligt at opnå tilladelse til LAR på netop din grund.
addByg og Miljø - Ansøgningsskemaer
Direkte links (Deeplinks) til Byg og Miljø ansøgninger:
addHolstebro Kommunens ansøgningsskemaer (pdf formularer)
addInspiration til LAR
Hjælp til en simpel nedsivningstest og dimensionering af LAR-anlæg.
Læs mere om forskellige Lar-løsninger her:
Teknik og Miljø
Natur og Miljø - Spildevand
Kirkestræde 11
7500 Holstebro