Borgmester H.C. Østerby (A)

 

Mail-ikon h.c.osterby@holstebro.dk

Telefon-ikon Telefon 96117501

Mobil-ikon Mobil 21440150
 

Download-ikon Pressebilleder

 

(Opdateret i 2021)

 • H. C. Østerby, Holstebro, født i 1955
 • Født i Bækmarksbro
 • Gift med Lene Nørlund, der er chef for Jobcenter og Borgerservice i Lemvig Kommune. Fra et tidligere ægteskab har han tre børn – Malene på 38 år, Jakob på 35 år og Sofie på 30 år
 • Uddannet pædagog i 1980. Efter soldatertjeneste i Karup ansat som souschef i Ellebæk Fritidscenter i Holstebro i 1982. Gennem årene supplerede han uddannelsen som pædagog med efteruddannelse på Lærerhøjskolen i Aarhus. Leder af Holstebro Sports-College fra 1994 til 2010. Gennem mange år aktiv håndboldspiller i Holstebro KFUM, aktiv fodboldspiller i HB og dybe rødder i klub- og foreningsliv som træner og leder i mange sammenhænge
 • Medlem af Holstebro Byråd for Socialdemokraterne siden 2002
 • Borgmester siden den 1. januar 2010
 • Formand for Økonomiudvalget
 • I fritiden er han aktiv med tennis én gang om ugen, løber et par gange om ugen, går i fitnesscenter og er som regel tilskuer til Team Tvis Holstebros hjemmekampe i Gråkjær Arena. Desuden følger han mange af de kulturelle tilbud i kommunen

Et konkurrence-menneske - i både sport og politik

- Vi skal gå efter det bedste, sætte overliggeren højt og undgå middelmådighed. Jeg er konkurrence-menneske og indrømmer gerne, at jeg ikke bryder mig om at tabe.

Det understreger borgmester H. C. Østerby. Sådan har han det med sport, der både arbejdsmæssigt og i fritiden har fyldt meget i hans tilværelse. Og sådan har han det også med jobbet som borgmester med det øverste kommunale ansvar for gode rammer for udvikling og fremdrift i Holstebro Kommune.

- men lige så vigtigt er det, at vi bevarer den sunde fornuft og begge ben i den vestjyske muld. Min far gjorde mig opmærksom på, at ”du aldrig må glemme, hvor du kommer fra”. Det råd har jeg fulgt, tilføjer H.C.

Han er opvokset i ”den vestjyske muld” på en gård i Bækmarksbro, og stod det til hans far, havde H.C. formentlig været sparekasse- eller bankmand i dag. Faderen havde skaffet ham en læreplads i Sparekassen i Bækmarksbro, men knægten ville det anderledes. Via bl.a. en HF-eksamen på Nr. Nissum Seminarium stak H.C. kursen mod at blive pædagog. Det fik han papir på i 1980.

Ønskejob på Sports-College

Hans uddannelsesmæssige baggrund og det store engagement på flere planer i sportens verden gik op i en højere enhed, da H.C. blev opfordret til at stå i spidsen for oprettelsen af Holstebro Sports-College i 1994.

- Det var et ønskejob at være med til at starte Sports-College. På daværende tidspunkt var der kun to andre lignende institutioner i Danmark, og vi startede med 114 elever. Den tætte sammenhæng mellem uddannelse og sport i Holstebro Sports-College var på sin vis med til at ligge grunden til den flotte talentudvikling, der nu udmønter sig i bl.a. Holstebro Elitesport. I Byrådet lægger vi vægt på, at breddeidræt og eliteidræt skal gå hånd i hånd og er hinandens forudsætninger. Det er en af grundene til, at vi blev kåret som ”Årets Idrætskommune” i 2013. Holstebro har brandet sig på kultursatsninger siden 1960-erne. Nu er satsningen på idræt, motion og talentudvikling kommet på omgangshøjde, siger H.C.

Ønskejob som borgmester

Han gik ikke ind i politik med ”en borgmester i maven”, men konstaterer i dag, at han har ”et ønskejob” som kommunens førstemand.

- Det er med politik, som det er med sport og kultur. Jo mere du beskæftiger dig med det, jo mere grebet bliver du af det. Politik er spændende og giver indflydelse. En stor del af mit job drejer sig om at skabe gode netværk, både indadtil i kommunen og uden for kommunens grænser til bl.a. Folketinget. For mig er det mest spændende ved at være borgmester at komme rundt og møde kommunens borgere i mange forskellige sammenhænge, understreger H.C.

Hvis man med billeder fra sportens verden skal sætte ”titel” på hans rolle som borgmester, så foretrækker han ”holdspiller”.

- Jeg ser det som min fornemste opgave at stå i spidsen for det brede samarbejde i Byrådet på tværs af partiskel. Jeg er glad for, at vi har et bredt samarbejde i Holstebro Byråd. Det giver ro på de indre linjer og en rimelig god forståelse fra borgernes side – både når vi skal spare, og når vi bruger penge på at skabe udvikling, siger H.C.

Syv skarpe til H. C.

 • Den største begivenhed i dit liv: At blive far og morfar
 • Dit yndlingssted i Holstebro Kommune: Gråkjær Arena, Gågaden i Holstebro og Vesterhavet på en god sommerdag med østenvind
 • Din livret: Gode bøffer med hasselbagte kartofler og salatretter, gerne med broccoli
 • Din favoritmusik: Den spænder bredt fra Kim Larsen og rock til traditionel jazz og indimellem også klassisk
 • Din favoritbog: ”På udkig efter Hemingway” af Leif Davidsen, der skriver fantastiske romaner på samlebånd
 • Din favoritfilm: Jeg elsker film, og ”Rain Man” med Dustin Hofman er en af mine favoritter
 • 4067 personlige stemmer ved kommunalvalget i 2021
 • 6566 personlige stemmer ved kommunalvalget i 2017
 • 10042 personlige stemmer ved kommunalvalget i 2013
 • 4616 personlige stemmer ved kommunalvalget i 2009
 • 664 personlige stemmer ved kommunalvalget i 2005
 • Valgt første gang til Holstebro Byråd i 2002
 • Valgt til Sammenlægningsudvalget for Ny Holstebro i 2006