600 unge, 16 kunstnere og 8 biblioteker i gigantisk skrive- og kunstprojekt der bliver til bog

11. maj 2023

Unge Kultur Klima

Hvad sker der, når unge udtrykker sig gennem kunst og litteratur? Hvilke ideer og følelser har de unge, når det gælder klima og globale forandringer? Hvordan kan ord omsættes til poesi og dermed beskrive tanker om klimaet?

: Projektkoordinator Ulla Soon-Ja Jespersen fra Holstebro Bibliotek sætter spot på klima, kunst og poesi i undervisningsprojektet ’Ordforbindelse’.

Danmarks største verdensmål-projekt med unge og litteratur i centrum -også kaldet ’Ordforbindelse’ er for elever i 8. klasse. Formålet er at gøre eleverne nysgerrig og skabe interesse for krydsfeltet mellem litteratur, kunst og klima.

Samarbejde mellem bibliotekerne

’Ordforbindelse’ er ledet af Struer Bibliotek og er et samarbejde mellem otte midt- og vestjyske folkebiblioteker og forlaget ’Ordskælv’.  De udgør tilsammen et hold af professionelle forfattere og kunstnere og over 600 unge mennesker fra Lemvig, Varde, Herning, Holstebro, Ringkøbing-Skjern, Ikast-Brande, Skive og Struer.

Unge i Holstebro på workshop i klimakunst

På Holstebro Bibliotek skal elever fra 8. klasse være med på workshops, hvor de arbejder med sanserne og går på opdagelse i naturen, her skal de finde inspirationskilde til at skrive og skabe kunst.  Det handler om at se naturen og omgivelserne med nye øjne, finde former, farver og udtryk, som kan omsættes til kunst.

De første elever som allerede har været en del af projektet, kommer fra 8. klasser fra Nørre Boulevard Skolen og Vinderup Realskole. De blev undervist af de professionelle kunstnere Maja Gramstrup og Magrethe Nicoline Sørensen, forfatter Anna Klahn og multikunstner Franz M. H. Bomberg.

- Med projektet undersøger vi sammen med de unge, om vi kan forstå klimaudfordringen bedre netop ved at se den gennem kunsten. Kan klima kombineret med kunsten skabe handlekraft og troen på, at vi kan gøre en forskel i forhold til klimaet, fortæller bibliotekar og projektkoordinator Ulla Soon-Ja Jespersen fra Holstebro Bibliotek.

Samarbejdet bliver til bog om klima

I slutningen af forløbet skal elevernes arbejde samles, redigeres, blandt andet af dem selv, og udkommer i bogformat til Børnefolkemødet i Herning i efteråret 2023, hvor alle elever også deltager. Herefter vil der være en vandreudstilling på bibliotekerne, som viser elevernes flotte arbejde.

Bag om projektet

’Ordforbindelse’ er blevet til med støtte fra Kultursamarbejdet Midt- og Vestjylland, Region Midtjyllands Kulturpulje og Europe Direct Midtjylland og Europe Direct Syddanmark og har et samlet budget på 1.400.000 kr.

Projektet er et samarbejde mellem Struer Bibliotek, Holstebro Bibliotek, Skive Bibliotek, Herning Bibliotekerne, Lemvig Bibliotek, Ikast-Brande Bibliotek, Varde Bibliotek og Ringkøbing-Skjern Bibliotekerne.

Se mere om ’Ordforbindelse’ på www.holstebrobibliotek.dk

Tilbage

visibility_off visibility
Kontakt os

Tilmeld nyhedsbrev

Mobiltelefon med uåbnet mail

X