Fokus på spildolie og gylletanke på kommende tilsyn

15. marts 2024

Klima Miljø Erhverv

Temaerne for de lovpligtige tilsynskampagner inden for miljøområdet er på plads for 2024 og 2025. Erfaringen fra de seneste år viser, at kommunens virksomheder og landbrug generelt har godt styr på miljøforholdene.

De årlige tilsynskampagner inden for miljøområdet handler ikke kun om kontrol, men i lige så høj grad om vejledning og forebyggelse. Foto: Colourbox.

Når Holstebro Kommunes miljømedarbejdere her i 2024 tager hul på de årlige miljøtilsynskampagner med industrivirksomheder og landbrug som målgrupper, vil de have særligt fokus på spildolietanke og risiko for forurening af jord og af grundvand. Derudover er tilsyn med teltoverdækning af gyllebeholdere udvalgt som tema for at minimere udledningen af ammoniak til naturen og udledning af klimagasser.

Til næste år vil fokus i kampagnetilsynene bestå af kontrol med ejernes tilsynspligt i forhold til mellemstore olietanke fra 6.000L til 100.000L. På landbrugsområdet vil der være særlig kontrol med foderspild og renlighed på udendørs arealer.

Det er Natur-, Miljø-, og Klimaudvalget, som for en toårig periode vælger temaerne for de lovpligtige tilsynsindsatser. Dermed kan udvalget bidrage til at sætte særligt fokus på emner, som er ”oppe i tiden”, eller brancher, som ikke indgår i det almindelige tilsynsarbejde.

Gode erfaringer fra de seneste års kampagnetilsyn

I 2022 var der kampagnetilsyn med gartnerier og med gyllebeholdere på plantebrug. I 2023 handlede det om algebehandlinger af tage samt beredskabsplaner på store husdyrbrug.

Den samlede erfaring fra kampagnetilsynene i 2022 og 2023 viste, at de besøgte virksomheder og landbrug var bevidste om miljøreglerne for indretning, drift og for korrekt anvendelse af produkter. Det er med til at sikre, at miljøpåvirkningen fra deres aktiviteter ikke påvirker miljøet ud over det, som er tilladt. 

Tilsynene gav anledning til gode dialoger om, hvorfor miljøbeskyttelseskravene er vigtige, og hvordan man sikrer, at de bliver overholdt. Ud af samlet set 42 tilsyn var der kun anledning til påtale af seks mindre forhold, hvor virksomheder skulle ændre adfærd.

Generelt er kampagnetilsynene med til at skærpe fokus på miljøforholdene. Holstebro Kommune ser derfor frem til de kommende kampagnetilsyn med forventning om en god dialog med virksomhederne og fortsat fælles fokus på miljøbeskyttelsen af naturen og vandmiljøet i kommunen.

Spørgsmål eller andre henvendelser omkring kampagnetilsyn kan rettes til Team Natur og Miljø på tm@holstebro.dk  

Tilbage

visibility_off visibility
Kontakt os

Tilmeld nyhedsbrev

Mobiltelefon med uåbnet mail

X