Idræt for Sindet: Michael fandt håb og fællesskab gennem idræt

8. februar 2024

Bevægelse Socialområdet Sundhed

Michael Gravengaard Sø var nede i et dybt hul. Men idrætten gav ham nyt mod på livet. Nu er han med til at sparke gang i en ny idrætsforening primært for mennesker med psykisk sårbarhed.

Billedtekst: Michael Gravengaard Sø er aktiv i den nye Idræt for Sindet-forening.

21. februar 2024 kommer der et nyt skud på det vidt forgrenede forenings-træ i Holstebro Kommune. På dagen er der nemlig stiftende generalforsamling for en ny Idræt for Sindet-forening.

De første frivillige, instruktører og brugere har allerede meldt sig. De var i januar med til et såkaldt kick off-arrangement. Her hørte de om foreningens formål og "tyvstartede" aktiviteter med blandt andet badminton, sport møder leg, winterwalkning og Qi Gong.

I foreningen kan psykisk sårbare i trygge rammer:

  • Møde ligesindede og udbygge deres sociale netværk
  • Bevæge sig og have det sjovt samtidig
  • Få et afbræk i hverdagens gøremål
  • Være med til at skabe og udvikle motionstilbud efter ønske og behov.

Michaels forvandling

Michael fra Ulfborg er blandt de frivillige. Han har meldt sig som holdleder på et hold med cirkeltræning. Han havde en svær opvækst og har diagnoserne autisme og ADHD. Da han for et par år siden ramte bunden, var et idrætsfællesskab med til at løfte ham.

- Idræt og fysisk aktivitet er det, der har givet mig mest glæde i livet - specielt badminton. Så da jeg så en annonce, hvor den lokale klub søgte en hjælpetræner, tænkte jeg, at nu er det nu og fik "jobbet", fortæller Michael.

Før var han angst for mennesker. Han isolerede sig, havde svært ved at holde fast i et arbejde og følte, at verden var imod ham. Nu er han i praktik hos Kaj Bech med henblik på et flexjob. Han er med i en menighed og en brætspil-gruppe. Og han har en makker, som han går ture med 3-4 gange hver uge.

- Idræt og fællesskab har ændret mit liv. Og jeg glæder mig til at være med til at starte den nye Idræt for Sindet-forening og til at skabe glæde og udvikling for mig selv og andre, siger Michael.

Selvtillid og livsmod

Kommunens social- og sundhedsudvalg samt kultur- og fritidsudvalg samarbejder om opbakningen til den nye forening. I en fælles udtalelse siger formand Jens Kristian Hedegaard og formand Lene Dybdal:

- I begge udvalg er vi bevidste om værdien af fællesskaber og fysisk udfoldelse. En idrætsforening for psykisk sårbare vil blandt andet være med til at bryde isolation og ensomhed og give deltagerne mere selvtillid og livskvalitet. Derfor er vi glade for dette initiativ.

Prisværdig indsats

Dansk Arbejder Idrætsforbund (DAI) står bag Idræt for Sindet-konceptet og hjælper med at etablere foreningen. Konceptet er gennemført med stor succes i andre kommuner. Til DR's store 'Sportsgalla 2023' modtog Mogens Damgaard fra DAI 'Idrættens Sociale Pris' for sin indsats med Idræt for Sindet.

DGI bakker også op, og Holstebro Kommune støtter med sekretariats- og konsulentbistand i opstartsfasen.

Alle interesserede - brugere og frivillige - er velkomne til den stiftende generalforsamling den 21. februar kl. 15.00-16.30 i Holstebro Svømmecenter. På generalforsamlingen skal deltagerne beslutte vedtægter samt vælge bestyrelse og navn til foreningen. Herefter er den en forening på lige vilkår med andre.

Det er gratis og uforpligtende at deltage i den stiftende generalforsamling. Der er ingen tilmelding - bare mød op.

Tilbage

visibility_off visibility
Kontakt os

Tilmeld nyhedsbrev

Mobiltelefon med uåbnet mail

X