6. klasser får appetit på at begrænse madspild

1. december 2023

Børn Unge

Holstebro Kommune har sammen med Arla Fonden sat madspild på skoleskemaet. Derfor er elever i kommunens 6. klasser i skolekøkkenet for at lave lækker mad af råvarer, der ellers ville ryge i skraldespanden.

August – til venstre – og Tobias fra 6. klasse i skolekøkkenet på Naur-Sir Skole.

Værsgo, her er en håndfuld gulerødder, en halv pose pastaskruer, nogle tomater, en pakke halvtørre tortillapandekager, en åben bøtte creme fraiche, et par løg og lidt andre gode sager som olie, urter og krydderier. Hvad kan vi lave af det?

Nogenlunde sådan er scenariet, når Holstebro Kommune sammen med Arla Fondens undervisningsforløb ”Madværkstedet Madspild” sætter madspild på skoleskemaet i kommunens 6. klasser. 

Her får klasserne besøg af en ”madguide”, som har en halv skoledag til at inspirere eleverne til madlavning og samtidig gøre dem klogere på bæredygtighed. Håbet er, at de lærer at lave lækre retter ud af råvarer, der ellers ofte ryger i skraldespanden i stedet for i gryden.

Pizza med rodfrugter

På Naur-Sir Skole er det Jane Risbjerg Andersen, som er dagens ”madguide” i 6. klasse. Hun oplever også her nogle elever, som går engagerede til opgaven. 

- Det handler om at give eleverne nogle idéer til at være kreative med de overskudsråvarer, de har derhjemme. De skal selv finde på og tilberede, og så smager vi maden til sammen. På den måde prøver vi at lege tankegangen ind i dem og få fokus på at begrænse madspild, fortæller hun. 

Snart er eleverne i gang med at snitte, hakke, svitse og stege. Der bliver duftet til chilien og smagt på varerne. På menuen er der bl.a. små pizzaer med rodfrugter og pandekager med havregryn og peanutbutter. 

August Mejdal Vangsgaard rører flittigt rundt i gryden og holder styr på, at pizzasovsen ikke brænder på. 

- Det går rimelig godt, synes jeg. Det har været sjovt at lære noget om madspild og at lave mad på den her måde. Nu håber jeg bare, at det smager godt, lyder det håbefuldt.

”Madværkstedet Madspild” lægger i de kommende måneder vejen forbi Tvis Skole, Staby Skole og Borbjerg Skole for at sætte fokus på vigtigheden af at begrænse madspild.

Tilbage

visibility_off visibility
Kontakt os

Tilmeld nyhedsbrev

Mobiltelefon med uåbnet mail

X